Da Northern Playground-sjef Jo Egil Tobiassen fortalte sin historie om depresjon, åpnet mange gründere seg opp for ham. Illustrasjonsfoto: Gorm K. Gaare

Alle ville snakke om psykisk helse, men de færreste vet hvordan de skal hjelpe

Slik svarer noen av landets profilerte startup-institusjoner på hvordan de ivaretar medlemmenes psykiske helse.

Publisert Sist oppdatert

Da Northern Playground-sjef Jo Egil Tobiassen fortalte sin historie om depresjon, åpnet mange gründere seg opp for ham. Selv involverte Tobiassen eget styre i å få hjelp, og han etterlyste i Shifter en større kultur for åpenhet og systemer for å fange opp gründere som sliter mentalt. En runde hos et knippe profilerte institusjoner i startupmiljøet, som på ulike måter involverer seg i startups, viser stor vilje til å bry seg om et velkjent problem, men flere stiller heller uforberedt.

– Burde jobbe hardere

En av hovedmotivasjonene bak coworking-spacet Mesh er ifølge gründer Anders Mjåset å lage et miljø der likesinnede kan dele gründerreisen, da den ofte er ensom, tung og konfliktfylt.

Mesh-gründer Anders Mjåset.

– Det vi ser mest av er konflikter internt i gründerteam, utbrenthet og heftig stress, sier han, men erkjenner samtidig at samlingsstedet per i dag ikke tilbyr medlemmene strukturerte, gode tjenester for å støtte gründere som sliter.

– Vi burde jobbe hardere for åpenhet om alt det tunge relatert til entreprenørskap, sier Mjåset.

Han forteller at de på tvers av teamet riktignok har hatt tatt hundrevis av samtaler for å sparre med gründere i trøbbel.

– Vi jobber mot en åpen og ærlig kultur, men vi bør jobbe mer strukturert med dette, sier gründeren.

Vanskelig balanse

Også styreleder i Blender Colletive, Jørgen Schrøder Aanonsen, sier de ønsker å ha et mer strukturert tilbud hva gjelder mental helse for medlemmene, og i tillegg knytte til seg fagpersoner de kan anbefale om situasjonen skulle bli krevende.

Jørgen Schrøder Aanonsen, styreleder i Blender Colletive.

Han erfarer at de fleste som satser hardt som gründer, sliter med å bevare en god balanse mellom for eksempel jobb, fritid og familie.

– Ting som er enkle å løse, kan ofte tårne seg opp da man ikke ser løsningen eller går for lenge uten støttespillere som har vært i samme situasjon tidligere.

Foruten å være gode medmennesker og samtalepartnere, har Blender også hatt temaene på agendaen gjennom sitt akseleratorprogram, forteller styrelederen.

Her legger de ifølge Schrøder Aanonsen til rette for at man skal kunne ta opp de menneskelige sidene av det å drive noe eget.

– Vi snakker også mye, helt bevisst, med våre medlemmer og skaper sosiale møteplasser for å skape trivsel og en lav terskel for vanskelige temaer, sier han.

Tilbyr mentorprogram

Etter ni år i økosystemet og med lang erfaring fra eget gründerliv, vet Anniken Fjelberg, en av gründerne bak 657 Oslo, at gründerlivet fører med seg noen utfordringer du i større grad slipper hvis du blir ivaretatt av en «trygg» arbeidsgiver i stedet.

Anniken Fjelberg i Identio og 657 Oslo.

– Vi er et coworking-space som er bygget av, for og med gründere, og vi vil alltid jobbe for et inkluderende miljø med forståelse for våre medlemmers utfordringer og behov, sier hun.

Fordi 657 Oslo-medlemmene gjerne er selskaper i vekst, kommer salg, markedsføring og fokus på vekst i første rekke. Teamutvidelse og teambuilding er også viktige faktorer for suksess, understreker hun, men å kombinere dette, er ikke alltid like lett.

Coworking-spacet har derfor utviklet «Make*Happen», forteller Fjelberg, et program for tidligfase vekstselskaper, der gründere kan få hjelp i plenum eller en til en.

Programmet matcher deltakerne med erfarne mentorer, og her kan de ta opp problemstillinger knyttet til selskapet, teamet eller mer personlige utfordringer.

– Vi jobber også bevisst for å være tilgjengelig for våre co-workere, og prioriterer alltid tid til en prat dersom noen har noe på hjertet eller trenger hjelp med noe.

Fjelberg mener det også vil være fornuftig å sette psykisk helse på agendaen fremover, for eksempel gjennom samlinger, foredragsholdere og ordninger med samarbeidspartnere innenfor psykisk helse.

«Ingen rett til å involvere oss»

Startuplab lanserte i fjor et samarbeid med den digitale psykologtjenesten Lifekeys. I tillegg til å gi oppstartsselskapene på huset hjelp ved behov, var et uttalt mål med tilbudet å fjerne stigma rundt psykiske problemer i «startup-verden».

Nissik Juell, COO i Startuplab, forteller at de har vært tett på mange opp- og nedturer de siste ti årene med over 400 selskaper involvert i inkubatoren.

Per Einar Dyvik og Nissik Juell i StartupLab. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

– Vi har sett selskaper som står på forsiden av DN og Finansavisen, som er verdt hundrevis av millioner kroner, hvor vi vet at gründerne bak har vært ekstremt langt nede i kjelleren, og der det nesten har vært kroken på døra på grunn av det.

Startuplab-teamet er ifølge Juell veldig tydelige overfor medlemmene på at de er der for dem, også på tunge dager.

Alle selskapene har blant annet en hovedkontakt i teamet de kan kontakte, både hva gjelder forretning og mer personlige utfordringer, legger han til.

– Men det er vanskelig å finne en god balanse. Vi har en plikt til å bidra når selskapet ønsker det selv, men vi har heller ingen rett til å involvere oss, sier Juell og understreker at de er helt avhengige i at selskapene oppsøker dem først.

Han håper derfor selskapene tar personlige utfordringer på alvor.

– Det kan være teknisk vanskelig å bygge et selskap, sier Juell og nevner:

– Hvordan gjøre en emisjon best mulig? Hvordan bygge et produkt? Vi hjelper dem med slike ting, men et selskap klarer ikke dette, hvis ikke kjerneteamet, som gjerne er i en bratt vekstfase, fungerer godt, sier han.

Opplever et stigma

Ingar Bentsen, daglig leder ved TheFactory, skulle gjerne sett at stigmaet knyttet til behovet for å ta en skikkelig pust i bakken, ble fjernet en gang for alle.

Han opplever dog det motsatte og forstår ikke hvorfor.

Ingar Bentsen i TheFactory.

Da inkubatoren arrangerte sitt første program i 2016, ble opplegget i overkant intensivt for både gründere og initiativtakerne, og sistnevnte satte ned foten, en gang for alle: Skal du lykkes som gründer, må du lykkes på hjemmebane.

– Jeg startet TheFactory med to ukers pappaperm og har nå to barn og en kone som jeg gjerne vil tilbringe mest mulig tid med, sier Bentsen og kaller det et «velkjent problem»: Å bli dratt mellom ting hjemme og to do-listen på kontoret.

– Gründere, og for den saks skyld alle andre, som sliter med depresjon, utbrenthet og vonde følelser yter ikke sitt maksimale noe sted, og man blir sittende med store utfordringer på alle fronter, sier han.

I TheFactory har de blant annet engasjert en dedikert HR-person som gjennomfører hyppige medarbeidersamtaler med alle på teamet.

– Vi har i vårt eget team kjent på kroppen hvor tøft gründerlivet er og har opplevd sykemeldinger opptil ett år. Her har vi gjort vårt ytterste for å bidra til at de det gjelder skal komme så raskt tilbake til hektene som mulig, sier Bentsen.

I tykt og tynt

Han forteller også at TheFactory tar styreplass i selskapene de investerer i, ikke utelukkende med et finansielt perspektiv, men også for å bidra til å sikre et godt miljø rundt gründerne og være en støtte for dem i tykt og tynt.

– Vi tror på at man gjennom hyppig kontakt og løpende dialog, god takhøyde for hva man kan ta opp og diskutere, snakke om - både privat og arbeidsmessig, kan skape et godt miljø som igjen fostrer et godt selskap som ender med suksess, sier Bentsen og forteller at de også stiller spørsmålet:

Hva holder deg våken om natten?

Bentsen håper flere nå tør å gjøre som Tobiassen; å gi utfordringer ved gründerlivet et ansikt.

– Ved å gjøre det, så håper og tror jeg at andre i samme situasjon velger å ikke holde utfordringene tett til brystet, men å dele det med noen som står en nær, en kollega på jobben, et styremedlem eller en investor, for så sammen å finne gode løsninger for å sikre at personen blir frisk og får den hvilen de fortjener, sier han.