RETTSSAK

24sevenoffice saksøker styret  etter Norges siste bankkollaps

Over tre år etter at Optin Bank ble avviklet under administrasjon, skal Oslo Tingrett avgjøre om styret og ledelse førte eierne bak lyset om den reelle situasjonen i banken. Men saksøkerne, med 24SevenOffice i spissen, har moderert de opprinnelige kravene på 275 millioner.

24SevenOffice-gründer Stian Rustad er klar for å møte opp i Oslo tingrett. Denne gangen gjelder det oppgjøret etter havariet i Optin Bank, sommeren 2021.
Publisert Sist oppdatert

 – Det er i hovedsak tre punkter som gjør at vi og de andre aksjonærene har valgt å gå rettens vei for å få dekket våre tap, sier 24SevenOffice-gründer Stian Rustad.

► Rustad & Co mener at ledelsen formidlet uriktig informasjon som lurte aksjonærene til å investere i Optin Bank. Sentralt her er et budsjett som ble presentert i forkant av en emisjon i desember 2020. «Det budsjettet ble solgt inn som basert på faktiske tall, ikke på gjetninger. Men om du sier at den tekniske risikoen er borte, kan du kanskje bomme med 10 prosent, men ikke med 90 prosent», sier Rustad.

► En knusende rapport fra Finanstilsynet som viste alvorlige mangler i rapportering, compliance og antihvitvaskingsarbeid, og at banken var kraftig underkapitalisert. «Det er helt og holdent styrets ansvar, at banken har kunnet drives på en slik uansvarlig måte. Hadde vi kjent til det, hadde vi jo aldri investert», mener Rustad

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

►At 24SevenOffice sitt forsøk på en redningsplan ble aktivt motarbeidet. Blant annet gjennom at Rustad i en periode ble nektet innsyn i tilsynsrapporten og at den generalforsamlingen som stemte ned tilbudet fra 24SevenOffice egentlig ikke var gyldig. Dette fordi aksjonærmajoriteten hadde gitt forhåndsaksept til et konkurrerende bud uten å fortelle om det på generalforsamlingen. «Jeg tror vi spurte om det seks ganger, men ingen sa noe».

Krasjet sommeren 2021

Sommeren 2021 var det over og ut for Optin Bank. Den første bankkrasjen siden finanskrisen kom etter noen kaotiske måneder, som begynte med at Finanstilsynet leverte en knusende rapport etter å ha gjennomført et stedlig tilsyn i banken.

Rapporten pekte blant annet på brister i rapportering, compliance og antihvitvaskingsarbeid, og banken var kraftig underkapitalisert. Da rapporten kom i slutten av april, fikk banken to måneder på seg å øke den rene kjernekapitalen med 100 millioner kroner.

Kamp om restene

Det kapitalkravet utløste en heftig kamp om hvem som skulle redde banken. 24SevenOffice, som kjøpte 9,9 prosent av Optin Bank høsten 2020, ville gjerne ta kontrollen. Et konsortium av selskaper, der mesteparten hadde en kobling til sfæren rundt 24SevenOffice, sto klare til å skyte inn de nødvendige 100 millionene i en fortrinnsrettsemisjon, men krevde at det sittende styret ble skiftet ut, at sjefen ble erstattet og toppledelsen styrket på flere områder.

Tilbudet priset i praksis Optin Banks egenkapital til null, og de eksisterende aksjonærer som ikke ble med på fortrinnsrettsemisjonen ville bli kraftig utvannet.

Det budet ble utfordret av et tilbud om å fusjonere Optin inn i nisjebanken Nordic Corporate Bank. I det endelige tilbudet skulle Optins aksjonærer skulle få én aksje i NCB for 400 aksjer i Optin. Eller tilsvarende en pris på rundt 20 millioner kroner.

– Vi tilbyr aksjer i en lønnsom bank, mens 24SevenOffice putter inn penger til en så lav pris og så stramme betingelser at det ikke finnes noe oppside igjen for eksisterende aksjonærer om forslaget går gjennom, sa NCB-sjef Erling Astrup til Shifter.

En viktig grunn til at det plutselig fantes to leire som ville ta over den kriserammede banken, var at den hadde utviklet checkout-løsningen Optin Pay, som kunne tilby en rekke betalingsalternativer inkludert utsatt betaling.

Dramatisk generalforsamling

Striden kulminerte på en dramatisk generalforsamling 16. juni der en majoritet valgte å si nei til forslaget fra 24SevenOffice.

Det førte til at Karl-Anders Grønland, styreleder i R-Ventures, morselskapet til 24Sevenoffice, fremmet og fikk godkjent et forslag om granskning av både avstemningen og tidligere aktiviteter i Optin. 

Dagen etter var Grønland sterkt kritisk til generalforsamlingen og kalte den for en «teaterforestilling» fordi en majoritet av aksjonærene hadde gitt forhåndsaksept på budet fra Nordic Corporate Bank, uten at dette ble fortalt om på generalforsamlingen.

Seirende NCB på sin side sendte umiddelbart en søknad til Finanstilsynet om å få kjøpe Optin.

Ingen fikk til slutt ta over 

Uken etter sto det klart at verken 24SevenOffice eller Nordic Corporate Bank fikk kontrollen over Optin Bank. Finanstilsynet konkluderte med at banken ikke hadde klart å etterleve kapitalkravene og satte banken under administrasjon.

For Nordic Corporate Bank var Optin Bank dermed et avsluttet kapittel. 24SevenOffice og Stian Rustad var derimot ikke klare med saken.

Varslet gigantsøksmål

Nesten nøyaktig et år senere varslet advokatfirmaet SGB Storløkken søksmål mot tidligere styreleder Trygve Christian Moe og øvrige styremedlemmer, samt tidligere daglig leder Harald Dahl Pedersen. Det ble gjort på vegne av 24SevenOffice og ni andre aksjonærer i Optin Bank.

Saken ble først omtalt i Finansavisen.

Bare kravet til 24SevenOffice ble beregnet til 275 millioner kroner. I den summen inngikk forventet omsetning og fortjeneste fra betalingsløsningen Optin Pay.

– Når vi til slutt får lansert disse tjenestene kommer det til å vise seg at de tapene vil være mye større enn kapitalen vi investerte, sier Rustad til BankShift.

Kjøpte betalingsløsning fra boet

I ettertid kjøpte nemlig 24SevenOffice betalingsløsningen fra boet til Optin Bank. Målet har hele tiden vært å kunne tilby dette til regnskapskundene sine. Men uten samarbeid med en bank har det ikke vært mulig. Rustad forteller at man var nær en avtale med Bra Bank, men at den gikk i vasken da banken ga opp B2B-markedet.

– Ideelt sett skulle vi ha betalingsløsningen i drift i dag, slik at vi kunne ha vist til hvor mye vi faktisk har tapt, men det har i rett og slett ikke hatt tid til med lansering av nye moduler og fokus på lønnsomhet, sier Rustad.

Reduserer erstatningskravene

Dermed vil de økonomiske kravene mot Optin-styre og -ledelse med all sannsynlighet bli kraftig redusert.

– Slik det ser ut nå, kommer vi til å forenkle saken og bare kreve erstatning for tapt investert beløp, sier Rustad.

– Og hvor stort er det tapte beløpet?

Disse møtes i retten

Saksøkere:

24SevenOffice Group AB , Ambrosia AS, Ase Invest AS, Copeika Invest AS, Ergo Finans AS, Ip Group AS, Lentus Eiendom AS, Ovi Invest AS, R-Venture AS, Tjuvholmen Gruppen AS 

Saksøkte:

Harald Dahl-Pedersen (tidligere daglig leder), Trygve Christian Moe (tidligere styreleder),  Karin Agneta Nielsen  (styremedlem),  Karoline Henriksen (styremedlem), Mona Vestum, (styremedlem), Nils Peter Fredrik Jetzel (styremedlem), Ole Bjørn Fausa (styremedlem) og Simon James Tomslinson  (styremedlem)

– Det er jo ikke bare 24SevenOffice som har krav. Vi er jo ti selskaper, men samlet skulle jeg tippe på at det er i overkant av 50 millioner kroner.

I forkant av den nevnte generalforsamlingen i 2021 sa Rustad til Shifter at 24SevenOffice at selskapet hadde investert 18 millioner i Optin Bank.

– Det er fortsatt mye penger. Kan dere regne med at styre og ledelse har de pengene, om dere skulle vinne rettssaken?

– De har en styreforsikring på 100 millioner, som i så fall vil dekke vår erstatning, sier Rustad.

Ønsker ikke å kommentere

Blant de saksøkte i Optin er interessen for å uttale seg om rettssaken begrenset.

– Dette er en sak som skal opp i rettsapparat. Det er ikke naturlig for meg å kommentere det på nåværende tidspunkt, sier tidligere styreleder Trygve Christian Moe i en kort kommentar til BankShift.

I en tidligere uttalelse til Finansavisen i forbindelse med at søksmålet ble varslet, skrev Moe og tidligere daglig leder Harald Dahl-Pedersen at de anså krevet som grunnløst.

Det er satt av hele tre uker i månedsskiftet august-september til rettssaken i Oslo tingrett.