KONKURRANSE

Fornebu 20191213. Petter-Børre Furberg, adm. dir., Telenor Norge under fredagens presentasjon av 5G nettet.Foto: Terje Bendiksby / NTB

Telenor må betale milliardgebyr

Efta-domstolen har avgjort at Telenor må betale et milliardgebyr for å ha misbrukt sin markedsmakt.

Publisert

Det skjer etter at domstolen avviste Telenors anke etter at Efta-tilsynet Esa ila Telenor gebyret tilsvarende 1,2 milliarder kroner i 2020.

I sin avgjørelse torsdag sa Efta-domstolen også at Telenor er ansvarlig for å betale for Esas sakskostnader knyttet til anken.

Telenor ba Efta-domstolen om å annullere Esas vedtak fra 2020 i sin helhet eller delvis, eller i hvert fall annullere gebyret helt eller delvis.

Ikke gjort feil

Men Efta-domstolen mener at Esa ikke har gjort noen feil i behandlingen av Telenor saken, og at de har lagt fram tilstrekkelig bevis for å underbygge sine konklusjoner, i tillegg til at det ikke ble gjort feil i konklusjonene, skriver domstolen i en pressemelding.

Esa konkluderte i 2020 med at telekomgiganten i årene 2008–2012 brukte sin posisjon i grossistmarkedet til å prise tjenester slik at utfordrerne ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare PC-er.

– Kjent med forholdene

– Retten fant at Telenor var kjent med de vesentlige forhold som rettferdiggjorde konstateringen av deres dominerende posisjon i det relevante markedet og misbruket av denne posisjonen, skriver Efta-domstolen videre.

– Telenor kunne derfor ikke ha vært uvitende om den konkurransebegrensende opptredenen.

– Videre har ikke Esa gjort feil i sin beregning av gebyrene, eller ved å ikke redusere gebyrene på grunn av formildende omstendigheter eller av forholdsmessige hensyn, skriver domstolen.

Gebyret på 112 millioner euro var det største Esa noensinne har utstedt.

Har betalt

– Telenor var uenig i vedtaket og brakte saken inn for Efta-domstolen for overprøving og ba om at vedtaket skulle oppheves, sier administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge i en pressemelding etter Efta-domstolens avgjørelse torsdag.

Telenor understreker i pressemeldingen at selskapet betalte og regnskapsførte gebyret i andre kvartal i 2020, og at vedtaket fra Efta-domstolen derfor ikke vil gi ytterligere regnskapseffekter.

Avgjørelsen fra Efta-domstolen kan ikke overprøves.