industri

Sjur Usken har vært et kjent fjes i startup-miljøet i Rogaland i en årrekke.

Sjur Usken satser på «nygammel» startup

Gründeren forlater moderskipet ClevAir, og går videre med avleggeren Smart Plants.

Publisert

Sjur Usken grunnla proptech-selskapet ClevAir i 2016 og ledet selskapet frem til høsten 2020. Da overtok Bjørn Gabrielsen som administrerende direktør og Usken gikk over i en rolle som innovasjonssjef.

Selskapet optimaliserer ventilasjon, varme og kjøling i næringsbygg gjennom smart energistyring og har blant andre kunder som Posten, Energi Salg Norge og barnehagekjeden Espira. Mindre kjent er det at selskapet også har hatt et forretningsområdet som driver med automatisering av fabrikker i hele Europa, med innsikt i hele produksjonen i sanntid. Nå spisser ClevAir fokuset og skiller ut denne virksomheten i Smart Plants der Sjur Usken blir administrerende direktør, meldes det i en pressemelding.

En perfekt storm

– ClevAir er midt i en perfekt storm med høye energipriser, mangel på energi og krav om vesentlige kutt i CO2-utslipp fra næringsbygg. Vi har derfor valgt å rendyrke fokuset på energioptimalisering, sier Bjørn Gabrielsen som leder ClevAir.

Sjur Usken mener det er et riktig taktskifte.

– CO2-reduserende tiltak er et hjertebarn for meg og jeg vil følge selskapet tett videre. Samtidig ser jeg potensialet i automatisering av industri og jeg har derfor valgt å gripe muligheten til å satse videre på Industri 4.0 i Smart Plants,

Kapitaljakt

ClevAir planlegger en kapitalinnhenting om ikke lenge. Rendyrkingen av fokuset på energioptimalsiering er et steg på veien mot å tilrettelegge for dette.

– Vi har sjelden sett et sterkere makro-bilde for en kategori som energioptimalisering enn det vi ser nå. M&A-aktiviteten har vært høy blant etablerte aktører i bransjen, og derfor ser vi også at investor interessen for vekstselskaper innenfor energioptimalisering er økende, uttaler styreleder Roald Brekkhus som er investor i ClevAir gjennom Eviny Ventures.