FINANSIERING

Erik Rønneberg er CEO i Sunphade.

Ny teknologi skal kutte energibruk i bygg og hindre gjenskinn i dataskjermen din

Nå har oppstartsselskapet bak den nye solfilmen fått nye eiere.

Publisert Sist oppdatert

Sunphade har sammen med Institutt for Energiteknikk (IFE), utviklet en selvjusterende solfilm for vindusflater. Teknologien skal blant annet kunne benyttes til å redusere energiforbruket i bygg.

På egne nettsider forklarer Sunphade at filmen de produserer blir mørkere for å redusere gjenskinn og varme når sola steiker, ikke ulikt solbriller. Når det derimot er gråvær, blir filmen klar igjen.

Nå har selskapet sikret 16 millioner kroner i frisk finansiering fra industrielle investorer og Forskingsrådet. Sistnevnte er med gjennom et såkalt IPN-prosjekt (innovasjonsprosjekt i næringslivet).

Saken ble først omtalt av Finansavisen.

Blant de industrielle investorene er «deep tech»-fondet til Kongsberg Innovasjon, som ble etablert i fjor, Kongsberg Pre-Såkorn Fond. I en pressemelding skriver de at denne teknologien har potensiale til å utgjøre en «reell forskjell i dekarboniseringen av samfunnet». Det samme «deep tech»-fondet kjøpte seg tidligere i høst inn i batteriselskapet Nordic Batteries.

Institutt for energiteknikk (IFE) har i over to tiår forsket på materialteknologi knyttet til solenergi og har totalt investert mer enn 40 millioner kroner i Sunphade, som ble spunnet ut som eget selskap i 2018.

Daglig leder Jørgen Lundberg IFE Invest jobber med strategiske investeringer i ny teknologi.

– Det er meget gledelig å få med nye investorer i Sunphade, som kan bidra med viktig kompetanse og brede nettverk for å lykkes med den videre oppskaleringen og kommersialiseringen av selskapet. IFE Invest ser frem til å fokusere på videreutvikling av teknologien sammen med de nye eierne, for å skape nye produkter i markedet, sier Lundberg i pressemeldingen.