Nordnet-sjef Åke Norling.
Nordnet-sjef Åke Norling.

Nordnet får gebyr på 100 millioner kroner

Selskapet har ikke oppfylt krav knyttet til shorting, ifølge det svenske finanstilsynet.

Publisert

Manglene som nettmegleren nå bøtelegges for, var tema allerede i 2018. Nordnet har ikke iverksatt tilstrekkelige tiltak, ifølge konstituert generaldirektør Susanna Grufman i den svenske Finansinspektionen (FI).

– Nordnet har tilbudt en utilstrekkelig tjeneste som risikerer å medvirke til mangler og problemer i verdipapirmarkedet, sier hun i en pressemelding.

Derfor ilegges selskapet, som har omfattende virksomhet i Norge, et gebyr på 100 millioner svenske kroner (drøyt 97 millioner norske kroner med dagens vekslingskurs).

Ifølge FI har Nordnet gjennom en såkalt intradag shortsalg-tjeneste, tilbudt et lite utvalg av sine mest aktive kunder flere aksjer som kan shortes, enn det andre fikk.

Ved «shorting» selger investorer i realiteten aksjer hen ikke har. Normalt gjøres dette ved å låne et antall aksjer fra en annen aksjeeier. Hensikten med en slik handel er å tjene penger på at aksjen faller i verdi.

Kunder med mye kapital skal også ha fått tilgang til dette utvidede aksjeutvalget.

– Denne typen handling risikerer å skade tilliten til et velfungerende marked, sier Grufman i pressemeldingen.

Nordnet er uenig i avgjørelsen.

– Vår foreløpige vurdering er at overtredelsesgebyret er alt for høyt, sier Nordnet-sjef Åke Norling i en pressemelding fra selskapet.

Han mener blant annet at det er ulike oppfatninger om hvordan regelverket skal tolkes. Ifølge Norling har ingen kunder vært skadelidende som følge av praksisen.

– Overtredelsesgebyret vi har blitt ilagt ikke står i forhold til den hendelsen som har skjedd, sier Nordnet-sjefen i meldingen.

Powered by Labrador CMS