Finans

Hovedkvarteret til Silicon Valley Bank

Kunder rømmer Silicon Valley Bank som krasjer på børs

Bankens markedsverdi falt først 60 prosent, og så nye 20 prosent etter stengetid etter at kundene begynte å be om tilbakebetaling av innskudd.

Publisert Sist oppdatert

Silicon Valley Bank er en av de 20 største bankene i USA og har lånt ut til en rekke av tech-selskapene i området.

Banken har kunder i Sverige og Danmark, men så langt ikke i Norge.

Det siste døgnet er markedsverdien på banken redusert med 75 prosent etter at kunder begynte å trekke innskuddene sine ut av banken.

Nakul Gupta i Coinbase forklarer hva som kan ligge bak panikken i et innlegg på LinkedIn.

Tilbake i 2021 fikk banken en kraftig økning i innskudd, fra rundt 60 milliarder dollar i 2019 til 190 ved inngangen til 2022.

En bank vil normalt øke utlånene i en slik situasjon, men det ble for krevende å gjøre det i samme tempo, så banken kjøpte verdipapiriserte lån (mortgage backed securities - ja, de fra finanskrisen) for rundt 80 milliarder dollar.

Nesten alle disse underliggende lånene skal ha hatt over ti års løpetid med en fast renteinntekt på 1,56 prosent - langt under dagens inflasjon i USA.

Selv om banken får tilbake disse pengene, er det grunn til å tro at investeringen blir lite lønnsom når renten i markedet er mye høyere.

I går kveld kunngjorde banken at de hadde solgt unna 21 milliarder dollar i verdipapirer med et tap på 1,8 milliarder dollar. Samtidig gjorde SVB det klart at den vil hente nye 2,25 milliarder dollar i ny egenkapital og gjeld.

Markedet reagerte med å sende aksjekursen rett ned.

Ifølge BBC som har snakket med kilder i VC-miljøet har flere VC-fond anbefalt kundene sine om å trekke midlene ut av banken.

The Information skriver i sitt nyhetsbrev at en større bank kan komme til å kjøpe opp SVB.