politikk

BLOMSTER: Her overrekker Jan Christian Vestre kontoret til den nye næringsministeren, Cecilie Myrseth (Ap) fredag ettermiddag.

Hun tar over for Vestre 

Den nye regjerings-sammensetningen er klar og tidligere kritiker av private helsetjenester, Cecilie Myrseth, blir ny næringsminister. 

Publisert Sist oppdatert

Fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap) blir ny næringsminister etter Jan Christian Vestre (Ap) når han blir ny helseminister. 

Det ble klart da den nye regjerings-sammensetningen ble presentert fredag, etter at avtroppende helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) måtte gå uken i forveien. 

– Jeg kjent henne i mange år. Hun leverte kvotemeldingen på bare to måneder. Hun har også allerede vært «næringsministerer» for den nest mest innbringende eskportvaren i Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre om Myrseth. 

Før Myrseth kom inn i regjering i fjor var hun helsepolitisk talsperson for Ap. Under Aps landsmøte i 2023 var hun med på å legge frem et forslag «for å begrense og regulere private aktører når en trussel for driften av vår felles helsetjeneste» – som fikk Dr.Dropin-gründer Daniel Sørli til å reagere. 

Dette sier om Dr.Dropin-uttalelsene nå når Shifter spør om den nye jobben gjør at hun må endre sine tidligere holdninger mot private helse-startups.

Denne regjeringen har akkurat samme politikken som den hadde da jeg satt på Stortinget (som var da uttalelsene kom). Men man har jo også fra dette kontoret lagt frem politikk for å utvikle helsenæringa og det er to forskjellige ting. Bruk av helsetjenester og helsenæring. Og jeg gleder meg til å sette meg inn i den næringa fremover. 

– Det å komme inn som næringsminister å ha masse nye vyer og skape masse andre ting, det har jeg ikke tenkt til å gjøre. Det vil ikke skape forutsigbarhet, sier Myrseth etter overrekkelsen av nøkkelen til kontoret. 

– Jeg har tenkt til å være meg. Jeg er fra Nord-Norge og gjør mye ting og han er en fyr fra østlandet som er litt Duracell, men uansett kommer det til å være den samme politikken som blir ført, sier Myrseth. 

STORT OPPMØTE: Overraskende mange folk og medier møtte opp da de nye ministrene ble lansert fredag ettermiddag.

Det blir altså hun som tar over arbeidet med stortingsmeldingen om gründere, den såkalte «gründermeldingen», som Vestre har jobbet med og hentet innspill til det siste halve året. 

Flere medier omtalte regjerings-omrokkeringen allerede torsdag ettermiddag. 

Vestre ble pekt ut som mulig kandidat for helseminister-posten allerede forrige fredag, kort tid etter at Kjerkol ble bedt om å gå etter masteroppgave-avgjørelsen. 

Myrseth har hatt Fiskeri- og havminister-posten siden i fjor høst, og blir dermed trolig ikke nødt til å bære kontorsakene langt, siden minister-posten tilhører samme departement som næringsministeren. 

BYTTE: Vestre gir stafettpinnen, og ansvaret for gründerpolitikken, videre til Myrseth.

– Norsk næringsliv har hatt glede av å ha en minister som kommer fra industrien, og en som har gjort mye på sin vakt. Men han (Vestre) er politiker. Jeg tenker at det er bra for dit han kommer til at han går videre til andre poster, sier Støre på spørsmål om hvorfor han fjerner Vestre fra posten som næringsminister. 

På pressekonferansen rakk Shifter også å høre om statsministeren har noen tanker om Exit-skatten som har skapt furore i det norske startupmiljøet. 

– Jeg mener at det verdiskapningen som skjer i norge må beskattes i Norge, svarte han uten å nøle.