Elbåt

Leif Arne Stavøstrand i Evoy.

Evoy får Nordens største båtbygger på laget i 75 millionersrunde

Axopar var ankerinvestor i storrunden til Florø-selskapet som lager lynraske, elektriske båtmotorer. 

Publisert Sist oppdatert

Et drøyt år etter forrige kapitalinnhenting, har en rekke eksisterende aksjonærer blitt med på en ny runde i Evoy, selskapet som produserer elektriske båtmotorer.

Summen er nokså lik som i fjor, 6,4 millioner euro - tilsvarende omkring 75 millioner kroner.

Et saftig priskutt har vært gjengs for teknologiselskaper på kapitaljakt i år. Prisingen på Evoy ble imidlertid satt til 310 millioner kroner, som ifølge gründer og administrerende direktør Leif A. Stavøstrand ikke er lavere en forrige gang.

Axopar kom inn

Blant investorene som fulgte opp i denne runden var Autostore-gründer Jakob Hatteland, Johan Brand i We Are Human, Kaptapult Ocean, Klaveness Marine og Grieg Edge.

Til Shifter avdekker Stavøstrand at finske Axopar var ankerinvestor i runden.

Axopar regnes som Nordens ledende bygger av fritidsbåter med over 5000 bygde båter så langt, hvorav 1200 i fjor. Det privateide selskapet figurerer også på Financial Times liste av de raskest voksende i Europa for tiden. 

– De selger i Europa, USA og egentlig i store deler av resten av verden, og nå ser de en betydelig etterspørsel etter elektrisk, investeringen er en posisjonering for å være klar for det, sier Stavøstrand. 

Kanskje enda viktigere enn selve investeringen er at Axopar kommer med en rammeavtale for kjøp av systemer som vil gi Evoy  en god økning i volum.

Gründeren kommenterer ikke fjorårsresultatet, men gjør det klart at selskapet fortsatt vil drive med underskudd en stund. Siden oppstarten i 2018 har det blitt investert tungt for å få fart på Evoy, og kostnadene har økt raskere enn inntektene. I 2021 omsatte Evoy for ni millioner kroner og leverte et tap på knappe 24 millioner kroner.

Samtidig melder det Oslo og Florø-baserte selskapet stadig om nye kontrakter. Nylig ble for eksempel Hurtigruten kunde. De bruker Evoy-motorer på småbåter som tar folk fra skip til land, eller på utflukter.