Kommentar

«Ap og Sps straffeskatt på framtida»

Guri Melby (V) og Alfred Bjørlo (V) mener høyere arbeidsgiveravgift vil ramme hardest i Oslo-regionen og på Vestlandet - «hvor tilfeldigvis Ap og Sp står aller svakest».

Guri Melby er leder i Venstre. I denne kommentaren er hun kritisk til forsalg til ny arbeidsgiveravgift.
Publisert Sist oppdatert

De neste 10-20 årene må Norge erstatte fortidas gigantiske oljeinntekter med et mangfold av nye bedrifter, næringer og arbeidsplasser. Nesten alle vil være forskings- og kunnskapsbaserte. Mange vil være sted-uavhengige: De kan ligge i Bergen eller Berlevåg – men også i Paris eller Provence.

Når regjeringen nå foreslår å innføre en særnorsk «straffeskatt» på disse bedriftene og arbeidsplassene - 7 mrd NOK ekstra i arbeidsgiveravgift på lønn over 750.000 kroner - vitner det om en regjering som ikke forstår framtida.

Det blir dyrere for bedrifter å tilsette unge folk med høy utdanning og dyrere å holde på de eldste arbeidstakerne med lengst ansiennitet og høyest lønn noen år til ekstra, framfor å la de gå ut i pensjon.

Melby og Bjørlo

Arbeidsplasser og bedrifter kommer ikke dettende ned av seg selv. Ingen naturlov sier at bedrifter i et stadig mer internasjonalt næringsliv skal etablere seg i Norge. Ingen naturlov sier at en ungdom på vei inn i yrkeslivet skal velge en «utrygg» jobb i en gründerbedrift i den nye grønne økonomien, framfor en trygg jobb i det offentlige eller i et stort konsern med mye «penger på bok».

Mer enn noen gang er det viktig at bedriftene våre - og Norge som nasjon – er konkurransedyktige i kampen om de beste hodene. Vi har ikke en dag å miste skal vi klare det, og dermed omstille norsk næringsliv i tide.

Når regjeringen nå – helt ut av det blå – foreslår at alle arbeidsgivere skal betale en ekstra arbeidsgiveravgift på 5% på all lønn over 750.000, rammer det nettopp denne omstillingen av norsk næringsliv aller hardest.

Det betyr at det blir dyrere for bedrifter å bygge opp forsknings-, teknologi- og innovasjonsmiljøer i Norge. Det blir dyrere for bedrifter å tilsette unge folk med høy utdanning – og dyrere å holde på de eldste arbeidstakerne med lengst ansiennitet og høyest lønn noen år til ekstra, framfor å la de gå ut i pensjon.

Som Jørn Haukøy, daglig leder i teknologiselskapet Code11, sier det: «Vedum slår der det gjør vondt: Ikke bare er jerngrepet kvelende i sin styrke, men det klemmes til der vi er mest sårbare.»

Aller hardest vil det ramme næringslivet i Oslo-regionen og på Vestlandet – tilfeldigvis også der hvor Ap og Sp står aller svakest.

Melby og Bjørlo

Og det handler ikke bare om noen få. Ap/Sp-regjeringens «skattebombe» i statsbudsjettet vil ramme titusenvis av bedrifter – og hver femte norske arbeidstaker. Aller hardest vil det ramme næringslivet i Oslo-regionen og på Vestlandet – tilfeldigvis også der hvor Ap og Sp står aller svakest.

Venstre sier nei til straffeskatt på framtidas næringsliv. Vi kan ikke godta at Ap/Sp-regjeringen stikker enda et sugerør inn i titusenvis av norske bedrifter for å finansiere oppretting av nye fylkeskommuner og lensmannskontor, og unngå å stramme inn og effektivisere i en stadig større stat. Venstre sier ja til framtida – og nei til høyere arbeidsgiveravgift.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*