Innlegg

«Vi må være tydeligere med politikerne at dagens regler hindrer innovasjon i finans»

Regelverk som skulle gjøre det enklere for små selskaper å konkurrere med de store har ikke hatt ønsket effekt, skriver Daniel Furset, generalsekretær i Fintech Norway og Christine Spersrud Haug, bransjeleder i Virke Finans.

Christine Spersrund Haug i Virke Finans og Daniel Furset i Fintech Norway mener politikerne må på banen etter de siste ukenes oppslag om den norske fintech-krisen.

The Factory (tidligere Fintech Factory) snur seg vekk fra bransjen, skriver Shifter. De tror norske finansteknologiselskaper ikke klarer å komme seg ut av bølgedalen de befinner seg i med store underskudd og konkurser, og at nordiske selskaper i Sverige og Danmark har fått for stort forsprang i konkurransen. Med sitt nye investeringsfond ser de mot andre bransjer og satsingsområder.

Tre viktige grep

Vi tror fintech-bransjen kan klare seg gjennom ruskeværet de står i, og at finansteknologi på sikt kan bli en stor og spennende næring for Norge, som kan konkurrere med våre nordiske naboer.

Men bransjen må ta noen grep: 

  1. Konkurranse eller samarbeid? Det har lenge vært en bransjediskusjon om det er lurt å samarbeide tett med konkurrentene og de tradisjonelle finansinstitusjonene (bankene) eller ikke. En problemstilling er at disse miljøene er krevende å få til gode samarbeid med. De sier at de vil, men i praksis stiller de ikke opp. Vi mener det er lurt å holde seg inne med de store, tunge teknologimiljøene i de etablerte bankene. Men det kan også være bra å finne møteplasser og arenaer for informasjonsutveksling og utvikling av nye forretningsmodeller, der bankene ikke er tilstede. Det er hos dem reguleringene har åpnet for å ta markedsandeler. Her kan både Fintech Norway og Virke være gode alternativer, og vi skal jobbe videre med disse arenaene gjennom vårt gode samarbeid fremover.
  2. Være tålmodige. Vi må dessverre smøre oss med tålmodighet og jobbe systematisk. For utålmodige gründere er det kanskje det verste man kan si. For hva er poenget med å være tålmodig om man ikke klarer å holde skipet flytende, og skaffe inntekter til egen virksomhet? Vi må vise politikere og beslutningstakere hva som er de største utfordringene akkurat nå, og hva som må til for å lette hverdagen til gründerne. Vi skal gjøre vårt, men her må også politikerne virkelig komme på banen om vi skal klare å holde tritt med krevende internasjonal konkurranse.
  3. Systematisere det politiske arbeidet. De siste årene har det gått inflasjon i fintech-arrangementer. Det har helt sikkert bidratt til en god konferanse-økonomi for flere, men det endrer ikke på dagens reguleringer. Nå er det på tide å gå tilbake på tegnebrettet. Vi må se nærmere på hva som skal til for å få til de strukturelle endringene for at bransjen skal kunne konkurrere med både sterke banker og finansinstitusjoner, og være relevante også på den nordiske scenen. Myndigheter og beslutningstakere må få opp øynene for oss som bransje. Dette skal vi ta fatt på fremover.

Trenger velfungerende fintech-næring

Og dette må være budskapet til politikerne:

En velfungerende fintech-næring er viktig for store deler av næringslivet. Særlig for handelsnæringen, som trenger å bruke de mest velfungerende og sikreste betalingsløsningene i sine fysiske butikker og i nettbutikkene. 

Nordmenn handler varer for over 600 milliarder kroner i året, og varehandelen sysselsetter mer enn 350.000 nordmenn i over 70.000 bedrifter. Det sier litt om størrelsen og behovet for gode, digitale betalingstjenester for fremtiden.

For å ivareta dette trenger vi innovasjon. I dag ser vi en trend der det stadig blir mer vanlig å benytte seg av «kjøp nå, betal senere»-løsninger, slik som for eksempel Klarna tilbyr. Og det å vippse har blitt et eget verb. 

Slik som teknologien beveger seg er det åpenbart at det er behov for nye digitale finanstjenester også i fremtiden, som både forbrukerne og bedriftene skal benytte seg av. Vi ser også mange spennende aktører innenfor andre deler av finansbransjen, som crowdfunding, kryptovalutatjenester, digitale ID-løsninger og insuretech etablere seg og utvikle spennende konsepter. 

Hardere konkurranse

I dag utgjør små og mellomstore bedrifter mer enn 99 prosent av alle bedrifter her i landet. De har behovet for gode it-løsninger i sitt daglige arbeid, enkle sømløse løsninger som hjelper dem å fakturere, lage regnskap, kreve inn gjeld og gjøre andre nødvendige ting som stort sett alle bedrifter driver med. Da er det klart at det er behov for innovasjon.

Konkurransen med utlandet hardner til. Selv den største norske fintech-aktøren, Vipps, sliter i konkurransen med de store internasjonale aktørene og er fullstendig utestengt fra Apples NFC-teknologi. Det hindrer dem å tilby enkel betaling via kortterminaler.

Ikke bare skal norske fintechs konkurrere mot andre nordiske fintechs, som har enklere rammevilkår og ligger milevis foran i utviklingen. De skal også på sikt konkurrere med «big techs» som Google og Apple – de største selskapene i verden. Da kan vi ikke sitte og diskutere flisespikkeri med Finanstilsynet om hvordan å fortolke PSD2-regelverket.

Vil jobbe for gründerne

The Factory viser likevel at de ikke har gitt opp bransjen helt. De tilbyr akselerator-program for bransjen og er med på spleiselaget til en ny interesseorganisasjon som har fått navnet Norwegian Tech Startup Association, som blant annet vil ta opp gründernes vilkår. 

Vi applauderer initiativet og tenker at her bør vi gå i tett samarbeid fremover – for her jobber vi for samme sak med litt forskjellige innfallsvinkler. 

Vi ønsker uansett det samme: Mer politisk vilje og forståelse rundt hva som skal til. Bransjen må selv bidra til å drive sin egen informasjonskampanje. Når viktige aktører som The Factory ikke lenger ønsker å investere, er det et klart varselsignal til politikerne. Nå må vi begynne å tenke litt annerledes.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen