Fintech

Trøblete start på året for Horde, men gründeren har ståltro på høsten

Inntektene fra å hjelpe folk med å refinansiere dyre forbrukslån øker raskt. Det var ikke nok til å gjøre Horde lønnsom i fjor, men kanskje - kanskje - i år.

Alf Gunnar Andersen, daglig leder og gründer i Horde
Publisert Sist oppdatert

Fintech-selskapet Horde har fortsatt til gode å vise sorte tall på bunnlinjen.

I fjor fikk selskapet med base i Bergen et resultat før skatt på minus 18 millioner kroner. Det var en klar forbedring sammenlignet med året før, da tilsvarende tall var på minus 27,6 millioner kroner.

Siden starten i 2019 har selskapet et samlet underskudd på 56 millioner kroner. Til sammenligning kan nevnes at Horde totalt har hentet litt over 70 millioner kroner, hvor av 65 millioner kommer fra de tre folkefinansieringskampanjer som selskapet har gjennomført. Den siste i november 2021.

Underskuddene er ikke noe Horde-sjef Alf Gunnar Andersen lar seg stresse av. Hans mål er at Horde skal være et innovasjonsdrevet selskap - og det koster penger.

– Vi har en egen «data science»-avdeling som jobber med maskinlæring og dataanalyse. Dessuten har vi brukt flere millioner på kryptoprosjektet Bustad, sier Andersen og fortsetter:

– Alt dette er ting som utelukkende koster penger frem til du klarer å kapitalisere på det. Men det må til om vi skal klare å bygge et virkelig stort selskap.

LES MER: Hordes siste satsing: Nytt selskap betaler av forbruksgjeld og lager kryptovaluta backet av eiendom

Firedoblet driftsinntektene

Den holdningen innebærer ikke at Andersen ikke bryr seg om inntekter og lønnsomhet. Tvert imot. Horde prøver som alle andre selskaper å tilpasse seg en hverdag der inntjening er vel så viktig som vekst.

Det synes også i tallene fra i fjor. Driftsinntektene ble kraftig forbedret og endte på 15,3 millioner kroner, opp fra 3,6 millioner i 2021.

Det som først og fremst driver veksten, er rollen som agent for banker som driver med refinansiering av dyre forbrukslån og kredittkortgjeld.

Skal man gjøre folk til sjef over egen økonomi, hjelper det å kunne tilby muligheter til å senke rentekostnader på lån. Avtaler med Avida, Bluestep, Instabank, Kraft Bank, Lea Bank, Morrow, Nordax, Resurs Bank og Svea har satt fart på inntjeningen.

– Cirka 80 prosent av inntektene våre kommer fra refinansieringsdelen. Resten kommer fra andre samarbeider vi har, som i bonusprogrammet Horde Rewards, forteller Andersen.

LES MER: Lokker med nedbetaling av gjeld i nytt bonusprogram

Europa på pause

Derimot er forsøket på å ta Horde-appen og vennelåntjenesten ut i Europa mer eller mindre lagt på is. Den ble lansert i syv europeiske land i fjor sommer og er fortsatt tilgjengelig i App Store, men selskapet bruker ingen ressurser på å vokse i utlandet.

Andersen legger opp til en fortsatt kraftig økning i omsetningen også i år. Ifølge gründeren vil Horde få driftsinntekter på mellom 30 og 40 millioner kroner i år. Samtidig har selskapet tatt grep for å senke kostnadene. En utfordring har imidlertid vært at den svak kronekursen ført til økte leverandørkostnader.

Tøff start på året

Det fikk Horde merke av i begynnelsen av året. Februar og mars var tøffe måneder fordi et par av samarbeidsbankene midlertidig måtte trykke på pauseknappen for nye lån. Nå er de imidlertid tilbake på sporet og Horde har også utvidet antallet banker de samarbeider med.

I ifølge Andersen leverte Horde et overskudd på hele butikken i mai.

– Kan det holde ut året?

– Vi står sterkere stilt til å øke inntektene fremover. Så vi er ganske sikre på å kunne levere driftsmessig overskudd, i hvert fall siste halvår. Så spørs om det er tilstrekkelig for å ta igjen det litt trøblete første kvartalet som vi hadde, sier Andersen.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen