RESULTAT

Gikk med store underskudd i 2022 – nå slår Dealflow og Folkeinvest nye rekorder

Interessen for unoterte aksjer skyter fart igjen . De aksjebaserte folkefinansieringsselskapene la til rette for over 230 millioner kroner i emisjoner i første kvartal - etter et tøft fjorår.

Stine Sofie Grindheim Simonsen, daglig leder i Dealflow og Amalie Holt, kommunikasjonssjef i Folkeinvest.
Publisert Sist oppdatert

2022 ble et tøft år for aksjebasert folkefinansering. Dealflow gikk fra et lite overskudd på 880.000 kroner i 2021 til et resultat før skatt på minus 8,3 millioner kroner.

Tallene for Folkeinvest gikk den samme veien. I 2021 endte resultat før skatt på minus tre millioner kroner. I fjor hadde det økt til minus 12 millioner kroner.

LES MER: Folkefinansiering passerer to milliarder for første gang

Tungt marked i fjor

– Fjoråret var et tungt marked. Det tror jeg alle som jobber med kapitalinnhenting fikk kjenne godt på, sier daglig leder i Dealflow, Stine Sofie Grindheim Simonsen til Shifter.

Da krigen i Ukraina brøt ut stoppet interessen for nye investeringer nesten helt opp for Dealflows folkeinvestorer.

– Vi måtte rett og slett jobbe med færre caser, for å være rimelig sikre på å kunne finansiere dem, fortsetter Dealflow-sjefen.

Tross at Dealflow var i samtaler med over 400 selskaper, ble det ikke mer enn 20 kampanjer publisert på plattformen. Det innebar at emisjonsvolumet ble nesten halvert og endte på 148,5 millioner. Det samme gjorde driftsinntektene. Ifølge Grindheim Simonsen var det hovedårsaken til at resultatet gikk feil vei.

Med 282 millioner kroner i samlet emisjonsbeløp var også Folkeinvest et stykke bak rekordåret 2021. Færre emisjoner var imidlertid ikke den eneste årsaken til at selskapet økte underskuddet med ni millioner kroner. Kommunikasjonssjef Amalie Holt peker på at lønnskostnadene økte ettersom selskapet gikk fra 14 til 18 ansatte og at selskapet fortsatte å investere tungt i teknologiske forbedringer av folkefinansieringsplattformen.

LES MER: Folkeinvestorenes 10 på topp: Klær, energi, fisk og sex

Rekordsterk start

Kontrasten mot starten på 2023 kunne nesten ikke være større. Kapitalbehovet er fortsatt stort hos veldig mange selskaper, og i et marked der mange investorer holder hardt i pengene rettes blikket mot folkefinansieringsselskapene. Både Dealflow og Folkeinvest har stor pågang av selskaper som vil hente penger.

Historisk har første kvartal vært det desidert tregeste for de aksjebaserte folkefinansieringsselskapene. Sånn er det ikke i år.

Folkeinvest fikk som kjent en drømmestart på året da Torghatten Aqua slo til med alle tiders største norske kampanje og hentet 80 millioner kroner, men det sa ikke stopp der.

– Første kvartal er faktisk vårt beste kvartal noensinne med et volum på 152 millioner kroner. Selv om vi tar bort Torghatten-kampanjen er det fortsatt vår beste start på ett år, sier Holt til Shifter.

LES MER: FinSHift: Veksten fortsetter, men nå øker usikkerheten

Nesten like bra som Oslo Børs

Rekordstarten viser at også folkeinvestorene er villige til å åpne lommeboken i større grad enn i 2022. Holt forteller at det gjennomsnittlige investeringsbeløp per investor har økt med 47,2 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor og var på 43.882 kroner.

Enda mer glad er hun over at stadig flere investorer oppdager selskapet. Ved årsskiftet passerte Folkeinvest 50.000 registrerte medlemmer i «crowden», alt fra privatpersoner til investeringsselskap. Nå er man oppe i 56.190.

– I første kvartal fikk vi nesten like mange nye investorer som Oslo Børs fikk nye aksjonærer. Det skilte mindre enn 100 personer, sier Holt.

Beste starten også for Dealflow

Også Dealflow kan melde om sitt beste førstekvartal noensinne. Selskapet har gjennomført to av sine tre største kampanjer (Skjerneset-gruppen 32,7 mill. og Greenstat ASA 27,6 mill.) og kvartalet endte på et samlet emisjonsbeløp på rett over 80 millioner kroner.

– Det var vår beste start på året også sett til salgsinntekter, så vinden har snudd fra i fjor. Det er fortsatt ikke et enkelt marked, og vi er avhengige av å ha case med kvalitet. Så lenge vi har det, får vi investorer som er beredt til å bidra med ganske store beløp, sier Grindheim Simonsen og nevner Eqon-emisjonen fra begynnelsen av året som et eksempel. Der var gjennomsnittlig investert beløp på 90.000 kroner.

Starten på året gjør at Dealflow-sjefen er optimistisk også for fortsettelsen.

– Vi har tro på at vi i år kan overgå volumene våre fra rekordåret i 2021, selv om vi tror markedene vil være tyngre gjennom hele året, sier hun.

Venter på svensk ekspansjon

Optimismen er til stede også hos Amalie Holt i Folkeinvest.

– Vi beveger oss inn i resten av 2023 med et optimistisk utsyn, tross de usikre makroforholdene i prinsippet er de samme som i fjor.

Kjempeemisjonen med Torghatten Aqua ser ut til å ha åpnet øynene på en del selskaper som tidligere ikke har vurdert folkefinansiering som et alternativ

– Vi er i veldig konstruktive samtaler med noen aktører som ønsker å hente samme type beløp, sier Holt.

Hun ser også frem imot at oppgraderingen av plattformen går mot slutten. I nærmere to års tid har selskapet jobbet med en løsning som skal gjøre det veldig mye raskere og effektivere for selskapene som skal hente penger og forberede sine kampanjer.

– Oppgraderingen av produktet vårt setter oss også i stand til å ekspandere til nye markeder, sier Holt.

– Så nå skal dere til sist rette blikket mot Sverige?

– Ja, vi har ønsket å ha teknologien helt klar for vi gjør det.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!