CMO Jørund Gjesvik og CEO Geir Atle Bore i Fundingpartner. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Pangstart for crowdfunding-gründere: «Fulltegnet lån på 15 minutter»

Publisert Sist oppdatert

Nå blir fintech-startupen tatt inn i varmen hos Finans Norge, som første fintech-startup noensinne. 

Det var en lang og kronglete vei å gå for gründerne bak Fundingpartner, fintech-startupen som har markert seg med en sterk stemme for å modernisere regelverket i finansnæringen. Men etter at de først fikk godkjenning fra Finanstilsynet, har det gått så det suser med tjenesten som gjør det mulig for folk flest å låne ut penger til prosjekter - som kanskje ellers ikke hadde fått lån i de tradisjonelle bankene.

Tidligere denne måneden meldte Finansavisen om startupens nylig inngåtte samarbeidsavtale med DNB, og nå har gründer Geir Atle Bore og resten av teamet satt en personlig rekord som blir vanskelig å slå.

Etter at Bergens-selskapet GS Invest og Forvaltning søkte om et lån på 200.000 kroner via plattformen, ble det i løpet av 15 minutter fulltegnet. Totalt var det 26 ulike investorer som gikk inn, noe som gir et gjennomsnitt på 7.700 kroner, men med største enkeltinvestering på 40.000 kroner.

Les også: The Factory dobler i Oslo: Samler «barneskolen» og «ungdomsskolen» i Fintech-Norge under samme tak

Fulltegnet på 15 minutter

Lånet var til en investering i eiendom i Bergen, der lånetakeren nå bygger seg opp.

– De fikk ikke vite at lånet var lagt ut på plattformen før det var helt fulltegnet, de visste kun at dette skulle legges ut i løpet av dagen. Vi rakk aldri å ta kontakt med dem før det var fullt, forteller Bore, daglig leder og gründer.

Lånet ble publisert på plattformen klokken 09.28, samtidig som Fundingpartner sendte ut mail til de som har registrert seg som långivere på plattformen. Klokken 09.43 var lånet fulltegnet.

Startupen har bygget en utlånsplattform for små og mellomstore selskaper. I konseptet kan privatpersoner eller institusjoner låne ut penger til bedrifter som trenger finansiering.

900 selskaper

Fundingpartner sitter som mellomledd som vurderer om bedriften bør få lån eller ikke, og foreslår hvilken lånerente det bør være. Fundingpartner tar en fast prosentsats av lånebeløpet, helt uavhengig av hvor høy renten er satt — dette for at forretningsmodellen ikke skal bidra til å pushe renten opp.

– Hvordan er «pipeline» på nye låneprosjekter?

– Totalt har nesten 900 selskap søkt om lån, og vi jobber på spreng for å ferdigstille nye prospekter. Vi håper å ha et nytt lån klart om innen kort tid, forteller Bore.

Fundingpartner har 2500 registrert lånegivere, og minsteinnskudd per lån er 1000 kroner. De fleste långivere har så langt investert rundt 20.000 kroner, med mellom 7 og 15.000 kroner i hvert lån.

Første fintech-startup ut

I fjor vår ble Fundingpartner plukket ut blant 109 søkere for å delta i en 3-måneders akselerator i regi av DNB og StartupLab. Akseleratoren ga ifølge gründerne en kjempeboost til selskapet, da de fikk bistand fra DNB om alt fra markedsanalyser, til det juridiske og utvikling av risikomodeller.

Nå er det nok en gladnyhet for Fundingpartner. Som første startup noensinne som blir tatt opp i Finans Norge, som tidligere har henvendt seg mer til tradisjonelle større selskaper.

– Finans Norge er den mest toneangivende aktøren innen bank og finans i Norge. Å være første fintech-startup som noensinne blir tatt opp er selvsagt veldig hyggelig. Viktigst av alt er det at en så viktig organisasjon ønsker å tale vår sak i møte med politikere og myndigheter, sier Bore.

Modernisering av norske lover

Finans Norge varsler at modernisering av norsk fintech-lovverk kommer høyere opp på agendaen nå fremover.

– Det er mye spennende som skjer innen finansiell teknologi, og vi er glad for å kunne ønske Fundingpartner velkommen som medlem i Finans Norge. Vi mener det er naturlig at nye fintech-selskaper og andre teknologiforetak som tilbyr relevante tjenester innen finanssektoren ser det som nyttig og relevant å være medlem hos oss, sier Jan Erik Fåne i Finans Norge.

Han mener at Norge henger etter nabolandene når det kommer til fintech.

– Når vi nå åpner opp for denne type selskap, håper vi det også er et signal til myndighetene om at vi må bli raskere på å modernisere lovverk og legge til rette for å få suksessfulle fintech-selskap også i Norge. Et eksempel på ting som går for sakte er den regulatoriske sandkassen, som nå i lang tid etter at den ble vedtatt enda ikke er innført.

80-tallspolitikk

Fundingpartner har ved flere anledninger markert seg som en sterk stemme for å modernisere regelverket i finansnæringen, slik at det blir lettere for startups å vokse. Gründerne har brukt mye tid på lobbyvirksomhet opp mot det politiske miljøet, og ment at dagens system er som 80-tallspolitikk å regne.

Tidligere i år varslet regjeringen endringen folkefinans-gründerne har ventet på. Problemet har nemlig vært at det har vært en streng begrensning i hva en privatperson kan låne ut penger til.

— Det er uklart hvor mye du kan låne ut og hvor mange du kan låne til. Ingen krever jo at du som enkeltperson bare kan kjøpe fem aksjer eller obligasjoner på børsen, påpekte Gjesvik tidligere i år.

Taket på antall utlån kan nå se ut til å bli borte. I Finansmarkedsmeldingen slår regjeringen nemlig fast at de vil gjøre det enklere å ta i bruk folkefinansiering i Norge:

«Finansdepartementet vil vurdere behovet for å presisere hva som anses som enkeltstående tilfeller i finansforetaksloven, slik at usikkerhet rundt dette ikke er et utilsiktet hinder for at lånebasert folkefinansering får utbredelse i Norge.»

Les også: Fintech-gründere «innafor» hos finanskjempe: Hadde forventet mer motstand