Tidligere konsernsjef Gunnar Bjørkavåg, Norges Handels og Sjøfartstidende. FOTO: LINDA NÆSFELDT

La seg paddeflat etter padlesvar om kvinner: Nå tar han storinvestor inn i videostartup

Publisert Sist oppdatert

Tidligere NHST-sjef Gunnar Bjørkavåg angrer fortsatt på det han sa om kvinner i medier, og har satt det hele på kontoen for alvorlig læring. Nå leder han Erik Must inn i oppstartsselskapet Easymeeting.

Blant folk flest er han kanskje mest kjent som medietoppen som rotet seg inn i en kvinnepolitisk knipe som aldri kom ut av. Bråket startet da konsernsjef Bjørkavåg i Norsk Handels og Sjøfartstidende (NHST) svarte følgende på politisk redaktør Hanne Skartveit i VGs kritikk av en mannsdominert mediebransje:

«Det er altfor generaliserende. Jeg er ingen gubbe, og jeg er en stolt mann. Jeg er klar til å utfordre henne når som helst på en iq-test eller padletur eller evne til gode formuleringer. Fremtidens toppselskaper er sterkt drevet av innovasjon, tempo og en konstruktiv organisasjonskultur.»

Noen uker etter den opphetede debatten, der Bjørkavåg til slutt la seg fullstendig paddeflat, gikk han av som leder i mediekonsernet der blant annet Dagens Næringsliv, Morgenbladet og Mynewsdesk er de ledende selskapene.

Tech-investeringene

Det som forsvant i alt bråket var at Bjørkavåg også har vært styreleder i Visma i en årrekke, og derfor ble ganske fort plukket opp som digitaldirektør hos den profilerte investoren Erik Must. Den tidligere NHST-toppen har ikke ligget på latsiden etter at han forlot mediekonsernet. På de ti ukene han har vært hos Must, har Bjørkavåg vært med på å investere i chatbot-selskapet Convertelligence og nå videokonferanseselskapet Easymeeting fra Tromsø.

-- Dialogen med Easymeeting startet en god stund før min tid. Det er en kul teknologi og en kul mulighet, og selskapet er godt forbi stadiet der noe «bare er en god idé». De har kunder både i Norge og USA, sier Bjørkavåg som nå blir styreleder i videostartupen.

Han mener at Must AS gjennom investeringen som er gjort via det heleide selskapet Fondsavanse, vil bidra til å ta Easymeeting det nødvendige steget videre.

"Fremst i verden"

Den fortsatt forholdsvis ferske digitaldirektøren mener selskapet skiller seg ut fra etablerte videokonferansesystemer fra for eksempel Cisco, ved at det er mye mer «sluttbrukerorientert», uten de dyre installasjonene som gjerne følger med slike systemer. Han beskriver Easymeetings løsninger som «ekstremt brukervennlig».

Et eldre bilde av Erik Must under en generalforsamling hos Gyldendal.
Foto: Knut Falch / SCANPIX

-- Men det er jo mange om beinet i videomarkedet, blant annet Appear.in, Confrer, med flere. Er det plass til alle disse?

-- Appear.in ligner nok mer på Easymeeting enn Cisco. Samtidig mener jeg at vi er blant de fremste i verden på dette, sier Bjørkavåg til Shifter.

Han viser til hvordan Easymeeting ligger langt fremme på for eksempel fjernundervisning, med egne spesialløsninger for dette. Erik Must slutter seg til at det er noe spesielt med Tromsø-startupen.

-- Vi har en strategi om å investere langsiktig, aktivt og ansvarlig i høykompetanse-bedrifter innenfor teknologi. Vi anser Easymeeting AS som et svært interessant selskap, med store vekstmuligheter, sier Erik Must selv i en pressemelding fra Easymeeting.

Brukte 24 sekunder

Erik Must AS og datterselskaper har en selskapsportefølje på rundt 6 milliarder kroner med større eierposter i Arendals Fossekompani, Borregaard, Kongsberg, Gyldendal, Veidekke, Polaris og NHST Media. Gunnar Bjørkavåg forteller om en hverdag der det kommer en til fem bedrifter "på døra" hver eneste dag.

-- Hvordan synes du overgangen har vært?

-- Det har vært ganske kult. Erik (Must) brukte 13 minutter på å skissere raskt for meg hva jeg skulle gjøre i denne jobben. Jeg tenkte meg om i 24 sekunder før jeg bestemte meg for at dette ville jeg gjøre. For min del har det vært supert å gå rett på noe helt annet. Jeg har jo alltid jobbet mye med teknologi, sier Bjørkavåg, som var styreleder i Visma i flere år. Han har også hatt lederstillinger i Compaq og Telenor.

-- Er du noe du ikke savner med den gamle jobben?

-- Jeg har vært veldig bevisst på at når man slutter som konsernsjef, så slutter man som konsernsjef. Jeg har vært fri til å rette blikket mot noe nytt, og har sett gleden i dette. Det nytter egentlig ikke å sammenligne disse jobbene. Uansett er det hyggelig å møte på gamle kolleger på gata. Convertelligence, som vi har investert i, ligger jo like bortenfor NHST-bygget, så der går jeg forbi en gang i uka.

Bidrar til action

-- Hva er din styrke i jobben du nå har fått gjort?

-- Jeg har vært i styret i Visma i 15 år, og kan SaaS-teknologi og distribusjon. Den type kunnskap kan gründermiljøene ha nytte av. Jeg tror jeg bidrar med å få opp farten, i stedet for at selskapene alltid må finne opp hjulet på nytt. Erik Must mener jeg har bidratt til action, jeg har alltid vært rask til å ta beslutninger, og har ikke sluttet med det.

-- Det ble jo litt av et spetakkel den siste tiden din i NHST. Hva tenker du om det nå?

-- Jeg prøver å legge det bak meg. Det var dumt av meg å si det jeg sa. Jeg trodde jeg var morsom. Nå har jeg satt det på kontoen for alvorlig læring.

-- Du bidro iallfall til action?

-- Ja, og da jeg nylig begynte padlesesongen, så satt jeg der og tenkte mitt.

Gründing i NHST

Han fikk flere tilbud da han gikk av som konsernsjef. Men valgte å gå for jobben hos Erik Must.

-- Det er en haug med gode ideer der ute som man ikke har tenkt på før. Jeg har holdt hundrevis av gaselleforedrag. Men det er morsomt å møte gründere, også i en forretningssammenheng.

-- Tenker du at du i din tid som konsernsjef også burde sett enda mer i retning av startups?

-- Ja, det er riktig å kunne si. Noe av det mest vellykkede jeg gjorde var å kjøpe oss inn i Mynewsdesk og bygge det opp til et stort selskap. NHST var jo et mellomstort selskap da jeg begynte, og tredoblet omsetningen i min tid. Så det var ikke så langt unna gründervirksomhet. Digitaliseringen var jo et gründerprosjekt i seg selv. For hvis du ikke digitaliserer, dør du ganske fort, legger han til.

"Spennende"

Easymeeting-sjef og gründer Hans Johan Tofteng er storfornøyd med de nye investorene.

-- For oss er det spennende å få Erik Must med på eiersiden, med alt det hans gruppering representerer av erfaring, kapital og nettverk, sier Tofteng.

-- Frem til nå har Easymeeting vært finansiert av lokale investorer, men når vi nå står foran en større satsing på kommersialisering nasjonalt og internasjonalt, har vi behov for den type eiere som Must.

Bjørkavåg og Must er ikke de eneste profilene som nå bidrar inn i Easymeeting. Telenors tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas er rådgiver for styret.

-- Han gir oss en innsikt og erfaring, når vi skal selge teknologien og tjenestene våre globalt, sier Tofteng.

De lokale forretningsmennene Thoralf Willumsen, Inge Falck Olsen og Eivind Simonsen er de største eierne i Easymeeting, gjennom Avikom AS. De ansatte er også medeiere av Avikom AS.

Hverken Easymeeting eller Must har gått ut med hvor stor investeringen er i kroner.