Karianne Melleby i DNB er på startupjakt. Foto: DNB

DNB og StartupLab på ny gründerjakt: Og i potten ligger millioninvestering fra Founders Fund

Publisert

For andre gang går DNB og StartupLab sammen om hjelpe gründere med innovative løsninger for bank- og betalingstjenester opp og frem. Men søkerne må ha mer enn en PowerPoint i ermet.

DNB NXT Accelerator, som programmet kalles, tar sikte på å veilede og styrke gründerne mens de utvikler ideene og produktene sine. Til tross for rammene som er lagt for programmet, fortelles det i en pressemelding fra DNB og StartupLab at det ikke er primært "tradisjonelle fintech-startups" man er på utkikk etter.

Per Einar Dybvik, partner i StartupLab, utdyper hvorfor de velger å videreføre programmet.

-- Akseleratorprogrammet vi kjørte sammen med DNB i våres fungerte veldig bra og begge parter ønsker å videreføre dette. Gründerbedriftene som deltok forrige gang opplevde å få stor hjelp fra DNB i form av faktiske kontrakter til praktiske råd fra DNB-mentorer.

Per Einar Dyvik og Nissik Juell i StartupLab. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Vanskelig om man bare har PowerPoint

Til sammen regner man med at det vil bli nærmere 100 - 120 startups som vil søke seg til akseleratorprogrammet, og 10 av disse vil komme videre til et samarbeid med DNB og StartupLab. Dybvik forteller at de ønsker kandidater som har lansert eller snart skal lansere et produkt, men de bør helst ikke være for modne.

-- Hvis det kommer selskaper som har kommet veldig langt, er det ikke sikkert at vårt akseleratorprogram passer helt inn i deres plan for selskapet. Vi er veldig opptatt av at teamene er godt kvalifiserte, har en bra sammensetting og har et produkt som er nær lansering når de kommer inn i akseleratoren. Det er vanskelig å komme inn her hvis man bare har en powerpoint og er helt alene som gründer, sier Dybvik.

Han forteller at StartupLab ser for seg at "en god blanding" av ulike startups vil søke på akseleratorprogrammet.

-- Det er ikke bare tradisjonell fintech med en sluttbrukerapp som kan søke til oss. Vi søker også teknologier som løser sikkerhetsutfordringer, kommer med løsninger for bedre kundeservice, betaling, eller på annen måte kan fornye fremtidens bank. Vi håper selvsagt at noen av de som søker tilbyr helt nye sluttbrukertjenester som utfordrer de etablerte bankene, sier Dybvik.

Løsninger for tre kategorier

DNB skriver i pressemeldingen at de jobber med, og håper å finne innovative løsninger, innen tre kategorier. De forteller at de leter etter løsninger som:

  • Forenkler eller disrupter kundeinnsikt, betalingsløsninger eller SMB-lån
  • Automatiserer banksystemer hos DNB eller deres partnere
  • Utvikler tilleggstjenester på bankens verdikjeder

-- De meget gode erfaringene fra den første akseleratoren gjør at vi nå gjennomfører et nytt akseleratorprogram. Vi ønsker å bidra til at nye selskaper får suksess, i tillegg til at vi er opptatt av å finne interessante samarbeidspartnere, sier Karianne Melleby som leder Partnerships-divisjonen i DNB.

StartupLab investerer gjennom Founders Fund 1 million NOK i selskapene som blir valgt ut. Denne investeringen benyttet i kombinasjon med etablerertilskudd eller oppstartslån fra Innovasjon Norge gir inntil 2,5 millioner NOK fra dag én.