Marius Norheim i Trademate Sports.

Marius jobber elleve timer hver dag. Ikke nødvendigvis farlig, mener psykologi-forsker

Publisert Sist oppdatert

Ingvild Saksvik-Lehouillier, førsteamanuensis i psykologi, ber oss tenke nytt rundt stress i arbeidslivet. 

Ansatte i norske startups jobber langt mer enn normalen, og mest i Norden. Men trenger lange dager bety mer stress?

– Jeg tror jeg ville blitt mye mer stresset hvis jeg gikk fra kontoret klokken fire og ble gående og tenke på alt jeg ikke hadde fått gjort, sier Marius Norheim.

Han jobber ti til elleve timer per dag, seks dager i uka - med å bygge opp selskapet Trademate Sports. Og han er ikke den eneste i selskapet som jobber mye.

Selskapets CTO, Tobias Velvang, skapte debatt da han fortalte om 70 timers arbeidsuker  - og i snitt 5 timers søvn.

Selskapet har sitt utspring fra NTNUs Entreprenørskole hvor Norheim, Velvang, og flere andre fra teamet studerte. Høsten 2016 ble selskapet til Trademate Sports.

De har utviklet en algoritme som monitorerer odds for ulike sporter på jakt etter avvik hos bookmakere som kan utnyttes for profesjonelle sports-tradere.

– Vi har aldri bestemt oss for å jobbe så mye, det har bare skjedd - og det har skjedd fordi det er nødvendig, sier Norheim, og legger til: 

– Jeg får gjort langt mer på 60 timers uker enn 40, så klart. Men det er viktig å jobbe effektivt, få mest mulig ut av de timene. Der har jeg blitt mye flinkere de siste årene, både til å jobbe effektivt når jeg er på jobb og ta helt fri når jeg har fri.

Hva er "for mye" jobb

Arbeidslivet endrer seg, derfor må vi tenke nytt rundt stress, mener Ingvild Saksvik-Lehouillier.

Førsteamanuensis i psykologi, Ingvild Saksvik-Lehouillier.

Hun er førsteamanuensis ved institutt for psykologi ved NTNU, og er ekspert på stress i arbeidslivet. Sammen med kollega Jonas Vaag, førsteamanuensis ved Nord Universitet, jobber hun med et bokprosjekt som skal gi nye perspektiver på organisasjonspsykologi.

Blant temaene er positive og negative utfordringer hos de som har utradisjonelle arbeidsformer, og mange startups faller innenfor den kategorien.

– Det er ikke sikkert det er mer stressende å jobbe elleve timer med noe du liker og ser gir resultater, enn å sitte åtte timer på en jobb du ikke liker, sier Saksvik-Lehouillier, og legger til:

– Vi vet blant annet at kognitivt utfordrende arbeidsoppgaver ikke nødvendigvis skaper stress, mens emosjonelt utfordrende oppgaver kan skape mye negativt stress, og “kjede seg” vil vel komme inn under det, sier hun videre. 

Komplekst tema

Å jobbe for mye er dessuten en dårlig strategi. Men hva “for mye” er, er ifølge Saksvik-Lehouillier veldig individuelt: 

– Arbeidslivet blir mer utflytende, og det har både positive og negative sider. Det er et komplekst tema, å være engasjert vil for eksempel gjøre at du opplever arbeidssituasjonen som mindre stressende, men også at du har høyere risiko for å overse faresignaler - og dermed bli utbrent, forklarer hun. 

En utfordring for mange startups er at det kan være mange ulike oppgaver, dårlig tid og stor uforutsigbarhet. 

– Struktur er veldig viktig for mennesker, for vår velvære. Det kan være så enkelt som å stå opp til samme tid, eller spise regelmessig. Å forsøke lage seg strukturer som fungerer der man kan er nok lurt for grundere, sier forskeren.

Struktur på arbeidsdagen

For Norheim er stikkordene for å takle stress "struktur" og "balanse":

– Jeg har vært veldig bevisst på å legge opp dagene etter energinivået mitt. Jeg er en sånn som våkner tidlig, og er oftest på kontoret klokka syv. Så bruker jeg timene fram til lunsj på oppgavene som er viktigst og som krever mest tankevirksomhet, sier han, og fortsetter: 

– Etter lunsj har jeg to timer med møter, og forsøker holde på det. Jeg flytter heller et møte til dagen etter en til formiddagen.

Norheim forteller videre om rutineoppgaver, regnskap, e-post, "alt sånt som må gjøres, men som ikke krever så mye tankearbeid".

– Startups har den fordelen at du ser veldig tydelig "outputen" fra arbeidet du gjør, og det er ekstremt motiverende. Jeg synes jo jobben min er gøy, og gleder meg til å gå på jobb hver morgen. Jeg har hatt sommerjobb i butikk, de åtte timene der var mye lenger enn de 11 jeg jobber nå, sier han. 

Balanse viktig

Norheim har fire områder som han anser som viktige for totalen: Jobb, trening, sosialt liv og å lære meg nye ferdigheter.

Han forsøker ha balanse mellom alle. 

– Og den balansen er viktig. Jeg har for eksempel fotballtrening én gang i uken, og dersom den ryker på grunn av jobb, så går det utover humøret, sier Norheim, og legger til: 

– Men de dagene jeg ikke har trening eller avtaler med venner, jobber jeg gjerne lenge, i stedet for å ligge på sofaen og se på tv-serier. Jeg forsøker også meditere hver dag, det er som en reset-knapp. Videre er åtte timers søvn hellig. Jeg fungerer mye bedre når jeg har sovet ordentlig, sier han. 

Det stemmer, ifølge forskning. Nok og god nok søvn er kanskje det viktigste for å klare prestere, forteller Saksvik-Lehouillier.

Les også: Jobb bedre – på færre timer: «Det har blitt en slags sannhet at samarbeid er bra»

Kulere å sove nok enn jobbe for mye

– Negativt stress og søvnmangel har mange felles trekk, og ingen positive. Fysisk blir du mer sårbar for sykdommer, også alvorlige sykdommer som kreft, diabetes og psykiske lidelser. De kognitive evnene svekkes, så du mister fokus og konsentrasjon, og oftere gjør feil, sier Saksvik-Lehouillier, og legger til: 

– Om stress er en “folkesykdom” er jo noe det er uenighet om, men det har blitt en kultur der det er kult å jobbe mye. Vår forskergruppe synes vel det heller bør bli “kult å sove nok.”.

Og hva som er nok? Det kjenner du: 

– De fleste voksne bør få mellom åtte og ni timers søvn, selv om det er individuelt og man kan takle mindre søvn i perioder. Men det viktigste er hvordan du føler deg på dagen. Dersom du våkner og er uthvilt og klarer å prestere har du sovet nok. Dersom du trenger masse kaffe for å komme i gang, og er trøtt gjennom dagen har du ikke sovet nok.

Som med stress, er hvor mye søvn man trenger individuelt.

– Det vi alle har til felles er at vi ikke tåler for mye stress, sier Saksvik-Lehouillier. 

Helt fri

Før jul var det en hektisk periode i Trademates Sport, og Norheim begynte å kjenne på stresset. Så nå han en dag fri i uka.

– Og da mener jeg helt fri. Ingen telefoner, ikke sjekke e-post. Så klart om det er helt krise må jeg jo, men det har bare skjedd et par ganger. Dersom man strukturerer arbeidet sitt godt kan man ta helt fri.

Strukturen har utviklet seg underveis.

– Jeg har fått et veldig bevisst forhold til hvordan jeg jobber best. Jeg setter meg ned jevnlig og reflekterer over hvordan jeg jobber, identifisere mønstre og prøve jobbe smartere.

Norheim trekker fram boken “Discipline Equals Freedom”, av tidligere Navy-Seal soldat Jocko Willink som en inspirasjon.

– Struktur frigjør energi og gjør arbeidshverdagen mindre stressende fordi du vet at oppgavene kommer til å bli gjort og når de blir gjort. Så klart det er viktig å kjenne etter og være bevisst når du merker det blir for mye, men for meg fungerer 11 timers arbeidsdager bra.

Men ikke for alle.

– Jeg synes jo det er fint at vi lever i et samfunn der 40 timer er normalen, for å jobbe seksti timer i uka er ikke for alle. Du må være veldig motivert for at det skal fungere, og så må du få det til å fungere. Dersom du er på kontoret seksti timer men kun jobber førti er det jo heller ingen vits.