Anita Schjøll Brede i "fire side chat" om kunstig intelligens under Slush-konferansen.

AI-gründer Anita Schjøll Brede til finalen i ikonisk tech-kamp

Publisert Sist oppdatert

Iris AI er en av 15 startups i finalen i TechCrunch Disrupt i London i dag.

Eventet beskrives som et globalt «battlefield» for startups, arrangert av et av verdens ledende teknologinettsteder, TechCrunch. For Anita Schjøll Brede og hennes Iris AI kunne ikke finaleplassen kommet på et bedre tidspunkt. Schjøll Brede og hennes medgründere jakter som kjent investorer, for å gire opp den internasjonale satsingen.

– Dette blir to dager med “exposure boost”, sier Schjøll Brede til Shifter.

Blant publikum er både noen av de heftigste investorene innenfor tech, samt mulige samarbeidspartnere. Brede sier at finaleplassen vil gi ekstra kredibilitet.

– Synligheten vil gjøre det enda lettere å få på plass penger etterpå, mener AI-gründeren, som viser til at eventet også vil bli livestreamet på nett.

AI-forsker

Iris AI ble gründet i fjor, og hentet på kort tid inn tre millioner kroner fra i hovedsak norske engleinvestorer. Tharald Nustad, Thomas Berglund, Øyvind Grøndalen, Anders Lier, Sjur Dagestad, Sjur Thorsheim er inne på eiersiden.  Selskapet var også med i 500 Nordics sin akselerator tidligere i år.

Det produseres i dag enorme mengder med forskning, som intet menneske har muligheten til å komme seg gjennom. Ideen med Iris AI er å bruke kunstig intelligens til å «skanne» gjennom dette materialet på jakt etter svarene brukerne spør om. Målet i et tiårsperspektiv er å bygge en kunstig intelligens som kan lete gjennom all verdens forskning.

Iris vs Google

Iris henter inn artikler fra verdens største forskningsdatabase for artikler som har «open access», CORE. Google Scholar trekker jo på det samme materiale, men problemet med Google er at du får opp side på side med artikler som er vanskelige å sortere, ifølge Brede.

Iris jobber med fulltekst og det de kaller «deep learning».

– Det er ingen menneskelig involvering, derfor kan Iris støtte alle fagfelt. Vi bruker bare teksten som den er, og lager egne hierarkier, sa Schjøll Brede til Shifter i et intervju tidligere i høst.

Pengejakten

Iris AI har globale ambisjoner, og i kappløpet om å vinne de hete markedene for kunstig intelligens, svir man nødvendigvis av en del penger. Iris AI er så smått i gang med finansieringsrunden.

– Vi har ikke tatt en endelig avgjørelse på hvor mye vi henter inn, men målet er nok til å dekke de neste 18 månedene – og det er jo en del, sa Schjøll Brede til Shifter tidligere i høst.

Hør forøvrig også podcast med gründeren, der hun forteller om reisen hittil. Den har blant annet gått innom Silicon Valley.

Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på FacebookogTwitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned vår seneste podcast med Otovo-gründer Andreas Thorsheim.

I podcasten er han blant annet innom hvordan han fant teamet sitt, hvorfor solceller er undervurdert i Norge og hvorfor kraftmarkedet er utsatt for disrupsjon.

Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster eller hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.