Maja Adriaensen og Knut Wien utenfor OHOI -- Oslo House of Innovation. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen
Extreme-paret rigger til tech-fest i vest: Vil gjøre norske startups klar til "den neste store bølgen"
Maja Adriaensen og Knut Wien er i innspurten foran sitt fjerde Startup Extreme. Og nå handler det om å komme videre fra startup-tilværelsen.
Med mindre enn én måned igjen før Startup Extreme inntar Voss og Bergen, er gründerne Maja Adriaensen og Knut Wien i ferd med å samle trådene. Konferansen har blitt et møtested for både norske og utenlandske gründere og investorer, og det gjør inntrykk når det norske startupmiljøet fortsatt vil ha Startup Extreme, nå for fjerde året på rad.
-- Det er fantastisk å se hvordan dette arrangementet blir. Det gir et veldig kick, men er også fryktelig slitsomt å holde på med. Vi får en skikkelig utladning etterpå, men det er også en ære å få lov til å lage dette – det er veldig gøy at så mange har lyst til å være med på festen vi arrangerer, sier Wien til Shifter.
Trenger tilførsel av kompetanse
I år har de valgt temaet "From Startup to Scaleup". Wien mener at oppskalering vil bli "den neste store bølgen" som kommer til å treffe det norske gründermiljøet.
Adriaensen mener det er liten tid å miste hvis man skal sikre en god vekst i det norske økosystemet for startups -- og kompetanse må bygges raskt.
— Vi har nå et startupmiljø i sterk vekst, men hvis vi ikke klarer å holde oppe tilførselen av kompetanse til den neste fasen, blir det veldig mange som vil stoppe her. Det er viktig at økosystemet klarer å holde tritt med dette behovet, sier Adriaensen.
Faktaboks om Startup Extreme
- Arrangert av teamet og gründerne bak Angel Challenge og Startup Norway. På Startup Extreme sine nettside betegnes konferansen som en "dugnad", der målet er å støtte økossystemet og bygge et startupsystem.
- Forbes har satt Startup Extreme på listen over de beste europeiske techkonferansene i juni måned.
- Startup Extreme Conference er i Bergen 12. juni, og Startup Extreme Summit er i Voss 12. -- 14. juni.
-- Et godt utvalg av gründere
Selv om de synes de er blitt gode på formen Startup Extreme har i dag, vil det for neste års konferanse skje endringer. Det jobbes mot det Adriaensen og Wien omtaler som "et spennende samarbeid med Ekstremsportveko". Årets konferanse vil derimot ha den formen -- og innholdet -- deltakere er vant med fra tidligere.
Konferansedelen i Bergen har et tak på 500 personer. Teamet "jobbet beinhardt" for å komme i gang med billettsalget før påske. På kun 12 timer solgte de 50 prosent av de billettene som ble sluppet da. De resterende billettene til summit-delen på Voss skal slippes nå.
-- Handler om å inspirere
Det diskuteres hyppig i det norske gründermiljøet om det nå går mot en metning i antall konferanser og events, og spørsmålet er hva man skal bruke tiden på som startup. Meningene er delte. Wien er blant dem som reagerer på påstanden om at det er for mye å delta på.
-- Jeg må innrømme at jeg blir oppgitt over startups som sier at de ikke kan være med på ting. Det er viktig for fellesskapet å finne tid til å gi tilbake og inspirere andre. Skal du vokse, så må du "always be fundraising, always be recruiting, always building network", sier Wien.
Miljøet har vokst seg stort, og det skjer langt mer i det norske tech-miljøet enn det gjorde for fire år siden. Wien mener det er et sunnhetstegn -- at det er ikke stillstand, men utvikling hele tiden. Adriaensen og Wien mener man også må forberede seg på det man deltar på, og at man egentlig burde ha "en fulltidsstilling eller to" for det å være ute og bygge nettverket.
-- Det er en kjempeviktig jobb, så det å begynne å klage på at det er for mange muligheter til ting man kan være med på -- dét blir for dumt. Stakkars deg, liksom! Da minker økosystemet, om det skal være mindre å gjøre. Det handler om å inspirere, sier Wien.
Gründermiljøet som en symbiose
De to gründerne fremhever at det norske startupmiljøet er bygget på "community" fremfor "competition".
-- Jeg blir alltid litt satt ut når vi får spørsmål om konkurranse. Vi tenker mye på at DNA-et vårt skal handle om community, så det blir et litt merkelig spørsmål. Vi lager Startup Extreme hvis økosystemet vil ha det, men hvis ikke, så lar vi være, sier Adriaensen.
At det er et godt "community" i det norske startupmiljøet, er også avgjørende for at konferansen skal lykkes.
-- Startup Extreme ble laget for å tiltrekke seg det beste av det norske startupmiljøet. Det er en liten nisje — og fordi vi drar til Voss og gjør noe spennende, får vi oppmerksomhet i utlandet, og folk kommer til oss for å oppleve det som skal skje. Da har vi muligheten til å skape et utrolig spennende fagprogram, fordi vi får med oss veldig spennende folk, som ellers aldri ville kommet på en konferanse i Bergen, sier Wien.
Startup Extreme opplever at de har skaffet seg et navn og en posisjon på "startupkartet", men til tross for at alle de løse trådene nå begynner å samles før årets konferanse, er det likevel ikke rom for å slappe av og forutsette at ting vil ordne seg.
— Konferanser er ikke ferdig organisert og gjennomført før de er ferdige, ikke sant. Men sånn er det bare, "that's the name of the game" når du er eventarrangør, sier Wien.