Anders Mjåset fra MESH (f.h), Mats Mathisen fra DIGS, Karl Kristian Wickstrøm i Creators Community og Arnstein J. Syltern i DIGS på takterassen der nye DIGS skulle inn i Trondheim sentrum. Foto: Rune Sævik

Digs blir med i Creators Community: Sammen skal de bli større -- mye større

Publisert Sist oppdatert

Creators Community (tidligere MESH Norway) og co-working-stedet DIGS i Trondheim flytter sammen på ny adresse. Nå skal de bli større – mye større.

Arnstein J. Syltern og Mats Mathisen etablerte DIGS co-working space i Trondheim sentrum i 2013, bare ett år etter at Anders Mjåset var med på å starte landets første co-working space, MESH, i Oslo.

Siden har MESH Norway vokst kraftig, og slo seg i 2016 sammen med Founders House i Danmark og dannet the Nordic Creators Community.

Nå har Creators Community kjøpt alle aksjene i DIGS, og DIGS-gründerne Arnstein J. Syltern og Mats Mathisen blir medeiere i førstnevnte. Under den nye paraplyen flytter DIGS til nye lokaler i Trondheim sentrum og girer samtidig kraftig opp ambisjonene.

Hittil har DIGS leid ut kontorplass, holdt eventer og drevet servering på 1.600 kvadratmeter, mens nye DIGS som åpner dørene i mars neste år, vil romme 5.000 kvadratmeter.

Adressen blir Petter Egges plass, kloss inntil Trondheims største bibliotek. Bygget er foreløpig bare en byggeplass, og iført hjelm og refleksvest beveger vi oss på svært historisk grunn – bokstavelig talt. Byggeprosjektet ble ett år forsinket, da man i 2016 fant ruinene etter en middelalderkirke på tomta.

Vil tredoble medlemsmassen

-- Hva skal de fylle alt dette arealet med?

— Gründere, investorer og kreative næringer, svarer Anders Mjåset kontant.

-- Men er det nok etterspørsel for et slikt tilbud i Trondheim?

— Ja, bare se til Oslo. De spurte om det samme der, men MESH økte fra 3.000 kvadratmeter til 10.000 bare på noen år.

DIGS har per i dag 130 personlige medlemmer og 50 bedrifter, som alle blir med over til ny adresse.

— Målet er at vi skal få 600 personlige medlemmer i det nye bygget, sier Arnstein J. Syltern.

Mer enn et kontorareal

De nye partnerne tror det er stort potensial for å samle de mange småbedriftene som nå sitter rundt om i Trondheim. Den typiske leietakeren i nye DIGS antas å være bedrifter med 6-25 ansatte; start ups og spin outs, men også etablerte. Store bedrifter som Cisco og Telenor er allerede leietakere.

Som co-working space skal DIGS tilby mer enn kontorareal.  De vil huse eventer og serveringssteder samt tilby relevante tjenester. I tillegg vil de tilby en såkalt work lounge, der folk kan leie seg inn midlertidig. I Oslo har dette vist seg å være populært blant større bedrifter som vil komme tettere på innovasjonsmiljøene.

Størrelse skal gi svarte tall

Men får dere dette til å gå rundt? Regnskapene til DIGS så langt har jo vært sånt som revisorer skremmer barna sine med?

— Noe av utfordringen med den nåværende adressen til DIGS i Olav Trygvassons gate, er at plassen er for liten, vi har vært for små. Her i det nye bygget kan vi utnytte stordriftsfordeler. Dessuten vil Creators Community støtte oss med administrative systemer, sier Arnstein J. Syltern.

Men er ikke Trondheim mettet på inkubatorer og co-working spaces nå?

— Det er plass til alle, og vi utfyller hverandre. WORK-WORK for eksempel, har sin nisje, som er spillteknologi. NTNU Accel er en aksellerator. Når bedriftene er blitt for store for den, kan de flytte inn til oss, sier Mats Mathisen.

Hellig inspirasjon

Arnstein J. Syltern, Mats Mathisen og Anders Mjåset har kjent hverandre i over 10 år, helt siden studietiden på NTNU. Samarbeid har de diskutert i over halvannet år.

— Creators Comunity vil etablere seg over alt, og her i Trondheim ville vi gjøre det sammen med DIGS. Nye DIGS bygges på ruinene av en kirke hvor Olav den hellige kan ha ligget gravlagt, og det synes jeg passer fint. Han samlet jo Norge – vi skal samle gründerne i Norden, sier Anders Mjåset.

-- Norge og Danmark, ok, men ikke Sverige vel? Der er dere vel for sent ute?

— Jeg ser kjempestort potensial i Sverige også. Bare se til New York (We-Work) og London. Co-working spaces og fleksible, mer kortsiktige kontrakter vokser og tar en stadig større andel av markedet for næringsarealer. Norge og Norden henger etter, så vi ønsker å etablere oss over alt, i hele Norden.

For ordens skyld: Shifter arrangerer tech-eventet The Creators Shift sammen med Mesh fem kvelder i året. Mesh har også vært samarbeidspartner på vårt årlige store event, The Shift.