Knut Wien (t.v.) og Angel Challenge joins forces med Anders Lier og Tharald Nustad (t.h.) i Katapult. Fotos: Per-Ivar Nikolaisen

Gode krefter går sammen: De vil lære investorene å tjene penger på å gjøre verden bedre

Publisert Sist oppdatert

Angel Challenge og Katapult Accelerator går sammen for å lære investorer å se muligheter i gründere som gjør noe positivt for samfunnet -- også de som har tjent penger på ikke fullt så gode ting.

– Målet er å trene og inspirere en gruppe investorer til å investere i startups som kan forandre verden på en positiv måte, sier Knut Wien, gründer av Angel Challenge.

Sammen med "bedre verden"-programmet Katapult Accelerator inviterer de nå investorer til læring om såkalt "impact investing". Tett kontakt med startups og kvalitetssikrede kompetansepersoner er inkludert i billetten.

Wien understreker at "impact-fokuset" ikke er noe nytt for Angel Challenge.

-- Angel Challenge har hele veien vært en "impact-business". Det har handlet om å styrke startup-økosystemet, uten at vi har gjort noen stor sak ut av det, sier Wien til Shifter om den nye satsingen.

Målet er å vise investorene de store mulighetene som ligger i å investere i selskaper som gjør en forskjell for samfunnet.

-- Det er som Anders Lier og Tharald Nustad sier, gjennom å investere i slike selskaper stemmer man på hvem som skal være med å skape fremtiden, sier Wien.

Les også: Norske «bedre verden»-investorer satser på digital plattform for å løse de store problemene

Positiv endring

I det nye samarbeidet får deltakerne tilgang på 12 internasjonale startups, håndplukket av Katapult Accelarators søkerliste på flere hundre gründerbedrifter.

– Kapital er et stekt instrument for å skape endring, og vårt mål er at flere skal bruke kapitalen sin på en god måte, sier Anders Lier i Katapult Accelerator.

Programmet til Angel Challenge har hittil vært rett mot investorer som vil putte pengene i tech-bedrifter, uten noen styring utover det. Etter sommeren utvidet de imidlertid horistonten og rettet blikket også mot den kreative industrien, nå blir det altså også "impact" på programmet.

Les også: Bygger verdensnettverk for investeringer i godhjerta gründere

Først i Norden

Nå ser Lier frem til en ny akselerator -- da med 20 investorer også fra Angel Challenge-nettverket. Lignende treningsprogram har aldri stått på plakaten i Norden tidligere, ifølge Lier.

Knut Wien i Angel Challenge.

– Det skyldes nok at startup-scenen er relativt ny, men vårt mål er at «impact investing» skal bli «mainstream». Investeringsbilletter starter på 100.000 kroner, noe som gjør det til en "pengepremie" dobbelt så stor som noen av de forrige i Angel Challenge.

– Nå gleder jeg meg til å møte mye bra folk. Folk som vil investere i selskaper som ønsker å gjøre noe bra for samfunnet som i tillegg kan tjene penger, sier Lier.

Siling?

På spørsmål om Angel Challenge nå også vil sørge for å sikre at investorene har tjent pengene på de riktige tingene, et slags engleinvesteringenes etikkråd, mener Wien at dette ikke nødvendigvis er riktig tilnærming.

-- Vi er opptatt av hva de skal bruke pengene på fremover, ikke hva de en gang i tiden tjente penger på.

-- Vi har ikke mulighet til å spore hver enkelt investors økonomiske bakgrunn, men vi bruker programmet til å bli kjent med og påvirke investorene og deres verdier. Vi har også anledning til å utvise investorer dersom det skulle bli avdekket ulovlige handlinger.

-- Men man kan anta at impact-startups er mer enn gjennomsnittet opptatt av å ikke ta i mot "skitne" penger. Vil det være en siling av hvilke andre plasseringer investorene har i dag?

-- Vi vil ta med oppstartselskapene på å vurdere dette selv. Investorene må også selge seg inn for å få lov til å investere i startupene. Vi er opptatt av at investorene er transparante på sin visjon og agenda. Vi er opptatt av å påvirke investorene i programmet, få dem til å se mulighetene.

Ifølge Wien gjøres investeringen i form av et syndikat, og gründerne står ikke fritt til å takke nei til enkeltinvestorer. De velger selv om de ønsker en investering fra syndikatet som en helhet, og de kan velge hvem som skal representere syndikatet.

Les også: Norske investorer er skeptiske til å investere i ny teknologi

Måle impact

Knut Wien innrømmer at det kan være vanskelig å måle "impact", men at de også vil bruke programmet til å lære hva som virker og ikke virker. De vil også hente inn eksperter på de ulike områdene, på samme måte som man har gjort gjennom tidligere mer generelle Angel Challenge-programmer.

-- Er dere litt opportunistisk, nå når dere går inn i dette i en periode der mange snakker om "impact"?

-- Vi jobber for å skape et sterkere startup-økosystem. Da jobber vi sammen med partnere, deler kompetanse og bygger hverandre sterke. Vi synes Nordic Impact-miljøet er kjempeflink, og ja vi er opportunistiske når vi får muligheten til å gi investorene i Norge tilgang til proffe folk som dette.

Planen er å jobbe mer sammen med også andre akseleratorer, og bygge en modell der investorene får tilgang til en gruppe startups som allerede er godt i gang, og en del av et miljø der de får proff støtte.

-- Investorene får muligheten til å bli godt kjent med selskapene over tid. Det har hele tiden vært en del av "magien" i Angel Challenge, og med Katapult får investorene tilgang til selskaper som er valgt ut blant mange hundre søkere.