Fra venstre: Anders H. Lier, Tharald Nustad og Kristoffer Røil. Sammen skal de bygge et fond på én milliard kroner som skal investere i norske og nordiske AI-startups. Foto: Lucas H. Weldeghebriel

Katapult Fund har hentet 175 millioner for å finne Norges første "enhjørning"

Publisert Sist oppdatert

Over nyttår starter Katapult Fund sine investeringsaktiviteter -- og skal finne de første norske "enhjørningene".

Shifter har tidligere skrevet om lanseringen av fondet Katapult Fund (tidligere Norwegian.ai), som skal investere i norske AI-selskaper. Fondets felt er "banebrytende teknologi", forteller Anders H. Lier i Katapult Fund, til Finansavisen. Grunnleggerne bak fondet har gått inn med 50 millioner kroner, samt ekstern kapital fra internasjonale investorer, og norske family office-aktører.

I første runde har det blitt hentet 175 av 250 millioner kroner.

-- Vi har masse talent og gode folk, men få eksempler på bedrifter som har skalert betydelig. Til det trengs det mer penger, sier Lier til Finansavisen.

-- Trenger solide "scaleups"

Sammen med Tharald Nustad, Edvard Engesæth, Kristoffer Røil og Alexander Hagerup har Lier gründet Katapult Fund. Intensjonen er at fondet skal investere i ledende teknologiske løsninger med et globalt nedslagsfelt. Det er ikke bare AI som er interessante investeringsmottakere: Også selskaper innen maritim sektor, helse, fornybar energi, jordbruk og mat er interessante, men alle skal være invovlert i AI.

-- De senere årene er det blitt virkelig fart på oppstartsmiljøet i Norge. Vi har en rekke selskaper av høy kvalitet, men nå trenger vi solide "scaleups" som kan gå globalt, sier Lier til Finansavisen.

I tillegg mener han at norske og nordiske selskaper blir å regne som mer attraktive investeringsobjekter av at verdsettelsen på selskapene ligger på et lavere nivå, enn i flere andre land. I dag er ikke AI noe "folk flest" har så mye kunnskap om, men på sikt mener Lier og Engesæth at teknologien vil medføre en transformasjon for hele befolkingen.

– Det kommer til å bli gjort valg på vegne av oss basert på algoritmer, og teknologien kommer til å styre livene våre. Denne teknologien kan ikke bare tilhøre eliten mens de andre står utenfor, sier Lier til Finansavisen.