Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor. Foto: Telenor

Bygger«kunstig intelligens»-laboratorium til 50 millioner kroner på NTNU

Publisert Sist oppdatert

– Vi må gå fra å snakke om de store trendene til å faktisk gjøre noe med de, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor til Shifter.

Sammen med NTNU, SINTEF og StartupLab i Oslo ønsker telcom-giganten å fremme norsk forskning på "kunstig intelligens", også kalt "AI" (Artificial Intelligence). Hos NTNU i Trondheim skal Telenor finansiere oppbygningen og driften av en forskningslab på "kunstig intelligens".

– Vi ser at internasjonale aktører fosser frem på dette området. Toget har ikke gått, men vi må komme oss på ganske kjapt. Hver gang vi brukere deres produkter gjør vi dem smartere, sier Tor Odland til Shifter.

AI vil drive alle prosesser

Bjørn-Taale Sandberg, forskningsdirektør i Telenor-konsernet, mener kunstig intelligens vil være drivkraften i alle prosesser i løpet av de neste 20 årene.

–  Det vil forme alle tjenester og være integrert i de fleste produkter, på tvers av bransjer og bruksområder. For hver dag som går, med hvert søk i Google, kjøp i Amazon eller "Like" på Facebook, blir den kunstige intelligensen til en håndfull dominerende aktører stadig bedre og det blir mindre interessant for oss som forbrukere å prøve alternativer. Det er en reell risiko for at det 21. århundres fundamentale teknologi vil bli dominert av et lite knippe store selskaper – hvis vi ikke tar grep, sier Sandberg i en pressemelding.

I tillegg vil Telenor tilby et eget dedikert nettverk for eksperimentering med neste generasjons "tingenes internett" (Internet of Things/IoT). Først i Oslo, i samarbeid med StartupLab, og senere kan det utvides til andre norske byer.

Tanken bak nettverket, er at norske gründere skal få gratis aksess til å teste og utvikle sine IoT-tjenester i et nettverk som Telenor drifter sammen med sine partnere.

Åpent for alle gründere

– Vi har egne egne sendere og setter opp et "neste generasjons"- LPWA (Low Power Wide Area)-nettverk. Forskere, startups og studenter kan utvikle sine produkter og tjenester i dette nettverket uten kost i opptil tre år, sier kommunikasjonssjefen, som legger til at det heller ikke er noe krav om å måtte være medlem av StartupLab for å kunne benytte seg av det.

StartupLab er kontaktpunktet for nettverket og vil gjøre det tilgjengelig med sine ressurser, forteller han.

– Internet of Things er i ferd med å forandre alt.  Med små og veldig rimelige sensorer ser vi at dagens gründere legger til grunn at alle produkter skal være koblet til internett. Det er derfor av meget stor verdi for grundere å kunne utvikle og teste ut sine tjenester i et eget Telenor- nettverk.  StartupLab har mer enn 100 startups som jobber i StartupLab hvert år, og nyheten fra Telenor blir tatt godt i mot, sier Per Einar Dybvik, partner i StartupLab i en pressemelding.

Telenor skal finansiere lab-en og nettverket med en kostnadsramme på om lag 50 millioner kroner fordelt over fem år.

Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke mener det er helt nødvendig å investere disse midlene som et ledd i å lykkes med digital omstilling i Norge.

– Vi må bygge kritisk norsk kompetanse innen kunstig intelligens og vi må gi norske gründere tilgang til ressursene de trenger. Bare på den måten kan vi sikre at vi lykkes med digital omstilling og at det skapes nye arbeidsplasser. Nystartede virksomheter spiller en sentral rolle i etableringen av nye arbeidsplasser, så dette bør være en spennende mulighet for alle som planlegger nye moderne kunnskapsbedrifter, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor, i en pressemelding.