Gründerne fra venstre: Kjell Are Furnes, Arve Voldsund, Jørn Refsnæs. Cato Bjørkli er ikke tilstede på bildet. Foto: Johannes Lovund

Norsk startup utvikler smart-sykehusseng. Inngått pilotkontrakt med seks kanadiske sykehus. Hentet syv millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Hvis et område ikke har opplevd seriøs innovasjon på 40 år, kan det være verdt å ta en titt.

Det mener i hvert fall sykehusseng-gründerne i Ably Medical.

–Det er ingen som har utfordret denne industrien. For over 40 år siden bestemte industrien seg for en standard, og alt som har skjedd etter det er inkrementelle forbedringer. Vi har en stor fordel i å ikke komme fra industruen. Vi har ingen «darlings» og kan starte fra scratch med å utvikle den optimale sykehussenga, sier Kjell-Are Furnes, daglig leder i Ably Medical til Shifter.

Han forteller at sykehussengen de utvikler kom som et svar på konkrete utfordringer som sykehus slet med. Alt fra tungeløft til liggesår og fall.

–Løsningen ble å utvikle en helt ny seng, sier han.

–Hva er spesielt med deres sykehusseng?

–Det er en «smart seng». Hvis du søker «smart seng» i Google, finner du madrasser med sensorer i. Vi lager dette i sengen. Den vil løse utfordringer som liggesår og fall, den kan hente ut vitale mål som puls uten å koble pasienten til ledninger. Den lærer om pasienten og kan forsterke bevegelser som gjør pasienten mer mobil, forteller Furnes.

Første kliniske utprøving skal skje ved Ålesund sykehus i mai i år, deretter skal sengen testes ut ved seks sykehus i Canada. Selskapet har også blitt nominert til å motta et tilskudd på 600.000 kanadiske dollar.

For å få de midlene må sykehus og pleiehjem svare på en utlysning på at de ønsker å være pilotpartnere og stille til rådighet ressurser og lokaler til å kjøre klinisk utprøving.

–Der har vi fått alle våre seks sykehus som vi møtte når vi var i Toronto til å stille som partner. De seks sykehusene har et markedspotensial for oss på nærmere  1 MRD. NOK. I Toronto er det rundt 40 sykehus, sier Furnes om mulighetene.

Hjulpet frem

–Hvordan har dere fått til det?

– Oslo Medtech og Innovasjon Norge kjørte et FRAM Marked-program i november der vi var et av seks medtech selskap som ble valgt ut. Målet vårt var å teste overføringsverdien fra det vi hadde funnet ved våre fire norske sykehus, og for å se om dette også var relevant for det kanadiske markedet. MaRS (som er en gigantisk hub fra alt fra CleanTech, FinTech, MedTech, Pharma m.m.) satte oss opp i møter med sykehus og andre aktører for at vi skulle få presentert oss. Alle seks sykehus gav oss fantastiske tilbakemeldinger på sengen, alle ville ha den, alle bekreftet prisen vår, og  flere mente de ville betale dobbelt. Og alle ville bli med å teste innovasjon. Så vi avtalte at vi skulle sende 20 senger over i slutten av 2017 for utprøving der borte, sier Furnes.

– Hva med norske sykehus?

Alt startet med fire norske helseforetak gjennom en OFU-kontrakt. Sunnaas Sykehus HF, Sykehus innlandet HF, Helse Møre og Romsdal HF, og Herøy kommune pleie og omsorg. Gjennom disse partnerne gjorde vi en grundig kartlegging av felles store utfordringer på tvers av alle avdelinger. Der fant vi at sykehussengen ikke har endret seg på 40 år, og det er store utfordringer som helsevesenet bare har “godtatt” fordi sengene bare er slik de er. Fire hovedproblem dukket opp:

  1. De har stadig mindre tid per pasient, og en må tenke helt nytt rundt hvordan overvåkningen av pasienter gjøres, hvordan data samles inn og hvordan data fra pasienter presenteres.
  2. En må fjerne tunge løft, og øke mobilisering av pasientene. De må kunne klare å bevege seg bedre, komme seg forsvarlig inn og ut, og pasienter som har begrenset mobilitet trenger en seng som kan forsterke ønsket om mobilitet.
  3. Vi må fjerne fall. Det er en enorm kstnad og fører til flere dødsfall årlig.
  4. Dagens senger produserer trykksår, dette måte vi fjerne.

Hentet syv millioner kroner

–Hvordan har dere finansiert utviklingen til nå?

–Først hentet vi to millioner NOK fra to venner som vi kombinerte med en OFU-kontrakt, totalt 5 millioner NOK, og prosjektet startet 1. februar 2016. Dette var før vi visste vi skulle lage en seng, og alt som investorene visste var egentlig teamet og en enkel skisse Jørn hadde gjort på en serviett av noe helt annet enn en seng. Men den servietten ble presentert av Cato (en av gründerne) for Sunnaas på en workshop, og de sa: Det må vi ha. Det gjorde at vi samlet flere sykehus og gjorde flere måneder med ulike kartlegging, workshops, intervju, jobbet på avdelinger, forteller han.

13. juni presenterte de første 1:1 «proof of concept» for deres norske sykehus og det ble mottatt så godt som det kunne.

–Så har vi videreutviklet sengen i flere iterasjoner sammen med sykehusene. Den versjonen som skal til klinisk utprøving ved Ålesund sykehus er på langt nær ferdig, da f.eks understellet osv ikke er ferdigdesignet, men det er en versjon som gjør de funksjonene den skal for å kunne dokumentere effekt, sier han.

Nå har de hentet ytterligere syv millioner kroner fra investorene denne uken.

–Fra hvem?

–Fra Yngve Sævik og hans familie. Han var også vår første investor og satset bare på oss før vi visste hva vi skulle lage. Vi har også hentet penger fra en annen investor, men den andre kan ikke si hvem er ennå, sier Furnes.

–Men det som er viktig er at vi nå har fått med oss en investor som skal bygge industriselskapet til Ably Medical på Sunnmøre. Så fra neste år så får Ably Medical royalties for fremtidig salg i forkant, som vil grunnfinansiere R&D-selskapet. Vi har derfor skapt en modell der vi nå skal slippe å vanne ut selskapet som eier IP-en fremover. Det at vi nå faktiske skal bygge egen industri var overhodet ikke plan i oktober, men når det gikk over all forventning i Toronto, og vi fikk en knallbra fyr med mye erfaring til å håndtere det, så er det noe vi synes er veldig morsomt. Hvem denne investoren er, kan vi ikke si enda, sier han.

Ikke redd for kopier

–Hvorfor skal utlendingene velge en norsk seng?

–Medtech er et globalt marked, så hvor det kommer fra har ikke så mye å si. Alt det handler om er om det er godkjente sertifiseringer for markedene vi skal inn i. Dette kan være kostnadsdrivende faktorer, og vi går inn i en industri der ting koster «shitloads» å utvikle på grunn av alle slike krav. Men f.eks studiene vi skal kjøre i Canada vil hjelpe en god del på sertifiseringen vår, da det studiet vil kunne være god nok dokumentasjon for både USA, UK, Tyskland, Norden, og BeNeLux.

–Og er ikke dette også et konsept som lett kan kopieres, hvordan sikre seg mot det?

–Vi er godt patentert gjennom knallgode patentadvokater i London. Men det som også er med Medtech sammenlignet med andre industrier er at det er ikke bare å kopiere samme sak og så begynne å selge over natten. Pga sertifiseringskravene, der klinisk utprøving er en stor del av dette, så tar det fort er par år før noen i det hele tatt har lov til å selge en kopi. Så når vi nå har kommet så langt som vi har gjort, så vil vi ha markedet for oss selv et par år før kopiene kommer, og da har vi også kommet med enda bedre versjoner av vår teknologi. En annen viktig del, er at det koster masse penger å få slike produkt på markedet så det krever store ressurser, sier Furnes.

Solid team

–Alle investorer er opptatt av teamet. Fortell litt om deres.

To av gründerne, jeg og Arve Voldsund har vært gründere noen år nå, og har vært med å bygge opp  Tikkio.com, Kodebyraaet.no, getpigeon.no. Min bakgrunn er forretnings-psykolog og Voldsund er musikkteknolog og jobbet flere år som forsker ved IFI ved UIO. Jørn Refsnæs er industridesigner og jobbet mange år i Tyskland med prosjekt for Audi, SwissBank og EXPO. Cato Bjørkli er førsteamenuensis ved UIO, psykologisk institutt og jobber med menneske-maskin-interaksjon. I tillegg har vi akkurat ansatt den første av flere nye; Ståle A Skogstad, som har Ph.D i signalprosessering og skal jobbe med å hente ut vital data fra pasienter og maskinlæring. Vi regner også med å få på plass noen til før sommeren, avslutter Furnes.

 


 

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.