Verdane-sjef oppfordrer statens oppkjøpsfond til å gjøre mer for gründerne

Publisert Sist oppdatert

Bjarne K. Lie i Verdane Capital ber Argentum å ”matche” vekstfond som har klart å skaffe private investorer som vil gå inn i gründerbedrifter.

Argentum har de siste ukene blitt kritisert av flere aktører i oppkjøpsbransjen, som mener fondet gjør for lite til å stimulere til vekst i gründerbedrifter som er i en tidlig vekstfase. I tillegg ba Arbeiderpartiet nylig næringsminister Monica Mæland (H) om en gjennomgåelse av Argentums oppdrag.

Nå går partner Bjarne K. Lie i Verdane Capital ut i Dagens Næringsliv og oppfordrer Argentum til å åpne opp for en ”matching”-ordning, hvor Argentum ”matcher” innsatsen til investorene med sine midler. På denne måten vil, ifølge Lie, staten bidra til flere såkorns- og vekstfond.

- Man kan sette opp en del kriterier som investeringsmandat, fondenes levetid, armlengdes avstand mellom forvaltere og investorer og så «matcher» Argentum krone for krone det som man greier å hente fra andre investorer, sier han til DN.

Imot en slik ordning

Argentums styreleder Jon Hindar skriver i en epost til DN at selskapets mål er å drifte med sikte på konkurransedyktig avkastning, og samtidig bidra til et mer velfungerende kapitalmarked. Men han er ikke for en ordning der Argentum skal ”matche” investorenes beløp.

– Et velfungerende kapitalmarked innebærer at kapital allokeres til nettopp de prosjektene som har høyest forventet verdiskaping. Det innebærer å si nei til fond, både venture- og oppkjøpsfond som vi ikke tror vil klare å skape tilstrekkelige verdier, skriver Hindar til DN.

I følge Argentums egen rapport har norske vekstfond hentet 3,5 milliarder euro siden 2006, mens svenske vekstfond i samme periode har hentet 3 milliarder euro. Likevel har det i årene 2007 til 2015 blitt investert mer enn dobbelt så mye i høyteknologibedrifter i Sverige som i Norge.