I budsjettavtalen mellom regjeringen og KrF blir grensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet fjernet fra 2020. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
I budsjettavtalen mellom regjeringen og KrF blir grensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet fjernet fra 2020. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Frykter «svenske tilstander»: Jobber med løsning for tollbehandling av småpakker

Publisert Sist oppdatert

Posten frykter «svenske tilstander» når 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel forsvinner. Nå er de i gang med en løsning på utfordringen.

I budsjettavtalen mellom regjeringen og KrF blir grensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet fjernet fra 2020. Dermed må alle småpakker tolles inn, og Posten frykter det vil føre til at folk vil nekte å ta imot det de selv har bestilt.

– Dette er en ny situasjon og vi vil jobbe for å unngå at det blir kaos. Vi har startet arbeidet med å forenkle prosessen for tollbehandling av slike småvarer og vil gå i dialog med tollmyndighetene om dette. Det var viktig at politikerne ga oss et år til å forberede denne overgangen, sier pressesjef John Eckhoff i Posten i en pressemelding.

Da svenskene fjernet sitt momsfritak i mars, meldte SVT om 400.000 uavhentede pakker som måtte sendes i retur. Det fremstår som et skrekkscenario, som Eckhoff vil unngå.

– Det er klart at hvis du har bestilt noe til under hundrelappen, og vi tar et tollgebyr på 158 kroner, så er du ikke interessert i å hente den pakken, sier Eckhoff til NRK.

Ny EU-løsning fra 2021

Posten kan bli sittende med innkrevingsjobben, og det foreligger ikke noe konkret forslag til hvordan det kan løses innen et års tid. Høyres Henrik Asheim ser for seg en løsning hvor norsk moms betales rett i nettbutikken, men Eckhoff er skeptisk til egen norsk løsning på dette.

Han har mer tro på EUs fellesløsning for slik momsinnkreving.

– Når EU har sin løsning klar i 2021 kommer en internasjonal standard som kan håndtere innkreving av moms direkte i nettbutikkene. Inntil da er det ikke realistisk at Norge på egen hånd skal kunne etablere en løsning med direkte moms-innkreving i alle verdens nettbutikker. Vi har likevel tro på at vi skal finne en god fortollingsløsning som tilfredsstiller kravene fra norske myndigheter, sier Eckhoff i pressemeldingen fra Posten.

Powered by Labrador CMS