Wasim Rashid i Telia og Salvador Baille i Intelis. Foto: Lucas Weldeghebriel

– Hver gang telecom-industrien følger sin egen evolusjon, blir vi disruptet fordi noen andre hele tiden ligger et hakk foran oss

Publisert Sist oppdatert

I ukens podcastepisode diskuterer Telias Wasim Rashid og eks-telenor-ansatte Salvador Baille telecoms fremtid.

Baille, som nå er daglig leder i Intelis, peker på fire hovedtrender for telecom-industrien.

–For det første har de fokus på kostnadskutt. For det andre investerer de i rene datadrevne tjenester som IOT (internet og things). En tredje trend, er at de fusjonerer med eller kjøper innholds-selskaper. Og til slutt har vi aktører som Softbank, som etablerer fond og kjøper aksjer teknologiselskaper på søken etter nye forretningsområder.

Han påpeker at hvilken vei telecom-selskapet i stor grad er betinget av det politisk rammeverket og hvor mye penger de har på bok.

Wasim Rashid, Global head of IoT platform, products and insight i Telia, peker på et paradoks for telecom-industrien.

–I utgangspunktet har telecomindustrien vært flinke til å følge den teknologiske utviklingen. Uten denne utviklingen, ville ikke Apple kunne lansert sin smarttelefon.  Men for hver gang telecom-industrien følger sin egen evolusjon så blir vi disruptet hver eneste gang, fordi noen andre ligger et hakk foran oss og spiser av den verdikjeden vi forsøker å skape, sier han.

Han mener telecomselskaper bør redefinere sin rolle, og heller bli en tilrettelegger i en plattformteknologi.

–Vi må bevege oss høyrere opp i verdikjeden men ikke gå rundt og anta at vi kan ta den eneste posisjonen på toppen, sier han.

Lytt til hele episoden her, eller last den ned via mobilen i iTunes, eller andre podcast-klienter du måtte bruke.