Administrerende direktør i Zaptec, Anders Thingbø i bygget hvor melgerhuset ABG Sundal Collier holder hus samme dag som har kunne fortelle at Zaptec hadde sitt beste kvartal noensinne

Zaptec-sjefen mener det er én ting som har gjort at de har gått fra startup til børs-suksess

Ladeselskapet Zaptec, som nå har glade dager på Oslo Børs, er noe helt annet enn det det ble startet som. Nå inngår de et million-samarbeid med Tibber.

Publisert Sist oppdatert

– I 2017 var kassen i Zaptec bunnskrapt. Det var ingen kapital igjen og eierne var tomme for penger. Mange mistet jobben. Det var alvor. Man måtte finne på noe som var kommersielt og som kundene ville ha.

Det forteller administrerende direktør i billading-selskapet Zaptec, Anders Thingbø, om tiden før selskapet snudde skuta og endte opp med å bli noe helt annet enn det som først var tanken.

Som de fleste andre selskaper i og fra Rogaland, var olje- og gassindustrien utgangspunktet for Zaptec.

Selskapet som nå er notert på Oslo Børs’ Euronext Growth, med en flerdobling av aksjekursen siden børsnotering i november 2020, ble startet av Olav Bryn, Kjetil Næsje og Øyvind Wetteland i 2012.

Da var tanken å bruke en egenutviklet transformatorteknologi til å rense oljebrønner ved hjelp av gnister fra høyspent. De kalte det «å zappe», derav selskapsnavnet Zaptec.

– Man klarte det på lab, men det var vanskelig å skalere det til å bli butikk. Så kom man i dialog med bilprodusent Renault, som hadde elbilen Zoe.

– Modellen kunne derimot ikke lades på strømnettet i Norge, så de trengte hjelp av et teknologiselskap som kunne lage en transformator som gjorde at Zoe kunne rulles ut på det norske markedet, sier Thingbø.

Dyrt, bråkete og lav kvalitet

Det kom et produkt fra Zaptec ut av samarbeidet, men Thingbø forteller at det var dyrt, bråkete og hadde for lav kvalitet. Samarbeidet ble skrinlagt.

Det var derimot starten på det Zaptec alle kjenner i dag, som en verdensledende produsent av elbil-ladere.

– Vi så at det kom en elbilrevolusjon og våre ingeniører gikk i gang med å løse alle problemer som leilighets- og forretningsbygg vil erfare når de skal lade mange elbiler. Resultatet ble at vi har et system som til enhver tid utnytter alle strømfasene og balanserer strømmen mellom bygget og elbilladeanlegget, alt koblet opp til en algoritmestyrt skyløsning, sier han.

Dette systemet, som heter Zaptec Pro, er i dag installert i 10.000 store bygg i sju land i Europa, og selskapet vokser med hundrevis av bygg hver måned.

Må eie et nisjemarked

Zaptec har installert 80.000 ladestasjoner i Norge og utlandet. Markedet de sikter seg mot er primært borettslag og forretningsbygg.

Dette fokuset, forteller ladesjefen, har vært avgjørende for suksessen.

– Vi har en verdikjede vi er veldig tro mot. Det kan være fristende å ta steget vekk fra kunder og målgrupper man allerede har et fotfeste hos, for å vokse. Vi har derimot bygget en posisjon over lang tid innenfor borettslag og sameier, og har holdt oss til det. Det er utrolig viktig, sier han.

Selv om det er en nisje, gjør det at man kan bli det ledende selskapet og det åpner mange muligheter fremover for å vokse og tjene penger, mener Thingbø.

– Det er mange andre steder man kan ha lader, men vi har holdt oss til vårt marked. Lært opp elektrikere, som er våre hoved-kunder, og bygd opp support mot denne gruppen, sier han.

En annen ting Thingbø trekker frem, er at Zaptec på et tidspunkt så at det kom flere aktører inn i markedet. I stedet for å se på alle som hardbarkede konkurrenter, så de muligheter i partnerskap.

– Det er hele tiden nye aktører. Det er også flere energiselskaper som går inn i markedet. I starten så vi veldig på elektrikerne som partnerne våre. Ingen andre. Etter hvert tenkte vi også å bygge opp en konkurrerende virksomhet til Ladeklar (Eloway). Men vi valgte heller å bli leverandør til dem, sier Thingbø.

Nytt samarbeid med Tibber

Det nyeste samarbeider til Zaptec, er med Tibber. Avtalen går ut på at ladeproduktet Zaptec Go blir fullintegrert med Tibber-appen i Norge og Sverige, med umiddelbar effekt fra 17. november.

Kontrakten har en verdi på 120 millioner kroner for to år, med opsjon på ytterligere forlengelse.

Etter at Zaptec lanserte produktet, har Tibber fått en mengde henvendelser fra kunder som ønsket seg en slik integrasjon, forteller gründer i strømselskapet, Edgeir Vårdal Aksnes.

– Dette skjønner vi godt, for produktet sjekker av på alle punkter og vil gjøre lading av elbilen smartere, enklere og billigere. Da var det en no-brainer for Tibber å integrere det i appen og ta det inn i vår nettbutikk, sier han i en pressemelding