PERSONVERN

Yango avviser data­lekkasje til Russland

Datatilsynet krever at selskapet tilpasser seg for å fortsette å drive taxi-appen i Norge.

Illustrasjonsfoto. Taxi-appen Yango har blitt populær i Norge.
Illustrasjonsfoto. Taxi-appen Yango har blitt populær i Norge.
Publisert

Denne uken varslet Datatilsynet hastevedtak mot taxi-appen Yango, fordi de mener norske kundedata kan havne hos russisk etterretning grunnet koblingen til eieren Yandex, et ledende russisk teknologiselskap.

– Dette utgjør en akutt risiko for personvernet, fordi russiske myndigheter potensielt kan overvåke norske innbyggeres bevegelser gjennom Yango, sier Tobias Judin,  seksjonsleder i Datatilsynet.

En av grunnene til at Datatilsynet varslet hastevedtak, er en ny lov som er på trappene i Russland. Denne vil ifølge Datatilsynet gi russiske sikkerhetsmyndigheter kontinuerlig fjerntilgang til russiske taxiselskapers data.

I en epost til Shifter avviser Yango anklagene.

«De juridiske reguleringene i Russland har ingen myndighet over den internasjonale taxivirksomheten til Yango, og gjelder ikke for Yango-brukere når de foretar turer og bruker appen utenfor Russland,» skriver pressetalsperson Dor Blech til Shifter.

Han viser til at selskapet er registrert i Nederland gjennom Ridetech International B.V., som er forpliktet til GDPR-regelverket og øvrige EU-regler.

Datatilsynet er av en annen oppfatning, og Judin sa denne uken til Shifter må legge om de tekniske systemene sine for å fortsette å drive i Norge.

Yango bekrefter at de er i dialog med Datatilsynet for å innrette seg.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS