energi

Kitemill-teamet bærer en kite i saktefilm en reklamevideo

Vindselskap går for folkefinans i utlandet: –Vi vil ikke fiske i den samme dammen to ganger

Vindselskapet Kitemill har nå kjøpt opp sitt tredje selskap. Samtidig henter de penger internasjonalt grunnet det tørre kapitalmarkedet i Norge.  

Publisert Sist oppdatert

Det norske Airborne Wind Energy (AWE)-selskapet Kitemill vil bruke «drager» til å skape energi. Teknologien skal høste bedre vindressurser, være mer skånsom for naturen og koste mindre enn de konvensjonelle.

Selskapet, som har vært en favoritt blant norske småinvestorer og satt rekorder innen folkefinans her i landet, går nå utenlands i sin neste folkefinansieringskampanje. 

Med seg inn i runden har de nyheten om oppkjøpet av norske Exact Aircraft. Dette markerer selskapets tredje oppkjøp, etter et skotsk og et nederlandsk selskap som også driver med AWE.  

Internasjonal funding

Kitemill har en pågående folkefinansieringsrunde gjennom den internasjonale plattformen Crowdcube. Tidligere har de hentet penger fra det norske folk, men det følte de var litt oppbrukt nå. 

– Vi ville ikke fiske i den samme dammen to ganger på kort tid. 

De skulle ha en runde med Folkeinvest i fjor som skulle gi dem seks måneders «runway» og så skulle de prate med VC-er i mens, men dette gikk ikke helt etter planen. Så fikk de dårlig tid og bestemte seg for å avbryte prosjektet, ifølge økonomidirektør Asgeir Løno.

De fikk imidlertid lukket folkefinansieringsrunden i Norge i januar og havnet rett over 25 millioner kroner. Målet var 24. 

Så var det på tide å tenke internasjonalt.  

– Teknologien vår er mer relevant utenfor Norge da det er et mye større marked, uttaler Løno. 

Ukjent teknologi: folkefinansiering eneste løsning

Til spørsmålet om hvorfor de har valgt folkefinansiering som metode for innhenting av kapital, svarer Løno, som tidligere, at det er vanskelig å sikre investeringer til en tekonologi som få kjenner til. AWE er fortsatt en nisjeteknologi og det tar tid å få politisk støtte til investeringer på feltet. 

Problemet omfatter også investorene, da få av dem kjenner til AWE-teknologi. Med et tørt og vanskelig kapitalmarked på toppen av det, med færre tilgjengelige midler og lengre prosesser, følte de folkefinansiering var den eneste veien å gå. 

Oppkjøpet av Exact Aircraft

Exact Aircraft-oppkjøpet er viktig mener administrerende direktør i Kitemill, Thomas Hårklau. 

– AWE-teknologien har stort potensial, men for å kommersialisere den så raskt og effektivt som mulig, må vi samarbeide med de andre verdensledende selskapene på feltet. Exact Aircraft har et eksepsjonelt godt rykte i kite-bygge-industrien.

Økonomidirektør Løno stemmer i: 

– Exact Aircraft er verdens beste til å bygge fungerende RC scale models (radiostyrte modeller eller kjøretøy). De har høytbetalende kunder fra hele verden. Nå lager de kiter for oss. 

Skal dekke 10 prosent av verdens energibehov

Airborne Wind Energy er fortsatt en ukjent teknologi for folk flest, men Kitemill selv mener det vil dekke 10 prosent av verdens energibehov i fremtiden. Teknologien er mye billigere enn tradisjonelle vindmøller, da de krever færre materialer for å produsere samme mengde energi. 

Ifølge Kitemill, produserer de tre ganger så mye strøm med halvparten så mye materialer som tradisjonelle vindmøller. Årsaken er at de kan hente vindkraft mye høyere opp i luften, der vinden er kraftigere og mer stabil, forklarer de. Dette er et viktig steg mot såkalt «grid parity» – når en fornybar energikilde kan produsere strøm til samme pris som strømnettet eller billigere.

Kitene til Kitemill flyr 300-500 meter over bakken. Tradisjonelle vindmøller i Norge har en høyde på 80-145 meter over bakken, oppgir NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat.