Vil utruste næringsbygg med robothunder

Proptech Bergen kaller satsningen Underdog, og skal være enhver vaktmesters beste venn.

Publisert

– Vi har lenge sett at vaktmestere og andre med ansvar for drift av bygg, har måtte løpe beina av seg. Det er også mange kjedelig, repetitive oppgaver som de ikke trenger å bruke tid på, sier daglig leder Tommy Hagernes i Proptech Bergen, kontorfellesskapet som huser selskaper som jobber med nyskapende eiendomsteknologi.

Med denne problemstillingen i hodet, gikk gjengen i gang med å finne ut av hvordan utfordringene kunne løses. Med backing av et eiendomsselskap i Bergen, bestemte de seg for å eksperimentere med en robothund som kunne gjøre mange av de oppgavene vaktmesteren må gjøre i dag.

De var i dialog med den verdensledende robotutvikleren Boston Dynamics, men fant fort ut at det ble veldig dyrt - opp mot én million kroner.

De fant derimot en rimeligere variant hos den kinesiske produsenten Unitree.

– Ser for oss en rekke mulige bruksområder

– Vi har spesialisert oss på testing av ny eiendomsteknologi. Siden laben ble etablert for tre år siden har vi testet mange hundre sensorer og annen ny teknologi. Vi har lenge hatt lyst til å teste en slik robothund for å finne ut hva den kan brukes til i eiendomssammenheng. Det er derfor veldig gøy å kunne si at en slik hund nå er på vei til Bergen, sier Hagenes.

Nå venter Proptech Bergen i spenning på at robothunden skal ankomme byen mellom de syv fjell i begynnelsen av oktober. Den vil da bli utrustet med sensorer, men også annen relevant eiendomsteknologi.

– Vi ser for oss en rekke mulige bruksområder. Vi står for eksempel midt oppe i en eldrebølge i eiendomsbransjen. Mange bygg eldes og i et bærekrafts- og miljøperspektiv er det avgjørende at disse tas vare på, i stedet for at de rives.

Robothunden Lassi er på vei til Bergen fra Kina.

Skal ikke erstatte vaktmesterne

Proptech Bergen har brukt en 150.000 kroner på robothunden, i et spleiselag med eiendomsselskapet Angarde AS, som eier bygget hvor Proptech Bergen sitter.

Hagernes understreker at Unitree A1 ikke skal gjøre vaktmesteren arbeidsledig. Tvert imot skal den være hans beste venn, og legge til rette for at jobben kan gjøres bedre og mer effektivt.

– Vi har troen at en slik robot skal bli bestevennen til vaktmesteren. Det er derfor vi kaller den Lassi. En slik robothund er den nye skrumaskinen og kan virkelig være en godt redskap for at vaktmesteren skal ha en bedre og tryggere arbeidshverdag, sier Hagernes.