KAPITALMARKEDET

Vil bygge et regionalt tidligfasefond på Vestlandet

Da Shifter inviterte til politisk debatt sammen med Innovasjonsuken Opp i Bergen, var det én ting det var relativt stor enighet om: Et eget vestlandsfond som investerer i risikofylte tidligfaseselskaper.

Shifter inviterte til politisk debatt under Innovasjonsuken OPP i Bergen.
Publisert Sist oppdatert

Søkertallene til Innovasjon Norges etablerertilskudd har ikke vært lavere på 11 år. Færre vil bli gründere, har Shifter tidligere skrevet, og det var bakgrunnstema for en politisk debatt om hvordan få fart på entreprenørskapet på Vestlandet.

– Vi trenger 230.000 arbeidsplasser de neste årene. To av tre arbeidsplasser skapes i nye bedrifter, men kun én av 10 lykkes, så vi trenger hver eneste gründer vi kan få, og vi som samfunn må heie dem frem, sier Stine Fiksdal, administrerende direktør i innovasjonssenteret VIS, foran publikum på Media City i Bergen tirsdag.

Tips oss!

Shifters journalist Kristine Askvik er basert i Bergen og dekker innovasjonsfeltet på Vestlandet.

Tips journalisten her!

Tre viktige K-er

Det er primært tre ting hun mener må på plass for at gründere på Vestlandet skal lykkes bedre med å blant annet kommersialisere forskning, utvikle helseteknologi og mulighetene som ligger i havet.

– Kapital, kompetanse og kunder.

– Når det gjelder kapital, trenger vi å få etablert et tidligfasefond som gjør at selskaper ikke havner i et finansielt vakuum i fasen mellom offentlig finansiering og privat kapital når forskning skal kommersialiseres. I dag går verdiene ut i verden, hos om lag 90-95 prosent av selskapene, før vi klarer å få inn privat kapital som kan ta høyere risiko.

Hun mener også at det offentlige kan gjøre «veldig mange ting» i skattepolitikken, uten å adressere en spesifikk skatt.

Angående kunder, bør kommunen bli en bedre innkjøper av tjenester fra innovative selskaper, og det bør også legges til rette for mer kompetanse, både tilførsel av kompetanse direkte, men også at man må sørge for at selskapene får tilgang på høykompetente folk, mener Fiksdal.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Forsiktig støtte til tidligfasefond

Etter gjennomgangen fra Fiksdal, sto 10 politikere fra «alle» partiene klarer til å svare ut hva de mener er viktigst å satse på.

Ikke overraskende var ingen uenig i at tilgangen på kapital og kompetanse måtte bli bedre for gründerne.

Der Per Arne Larsen i Venstre var enig med Marthe Teigen i Rødt og Eigil Knutsen i Ap, var at man burde utrede muligheten for et regionalt tidligfasefond bestående av både statlige og private penger.

Knutsen mente «tankene og innretningene er spennende å diskutere».

– På nasjonalt nivå står staten som eier sammen med privat kapital, og dette er noe vi kan gjøre mer av de neste årene, særlig innrettet mot innovasjon, og særlig inn mot utslippskutt, sier han.

Begrunnelsen var ikke akkurat den samme hos Rødt, og det er uklart hvorvidt Marthe Teigen i det røde partiet var enig i at privat og statlig kapital skulle jobbe sammen, men hun er for et statlig investeringsfond.

– Det er ikke alt som er lønnsomt i dag, men som det er verdt å satse på, og staten kan bidra til dette, sier hun. 

Industri- og næringspartiets (INP) representant Bjarte Helland var ikke eksplisitt for et nytt fond, men hadde et annet innspill til hvordan man kunne støtte gründere.

– Gi gründere et stipend på linje med kunstnerstipendordningen. Kunstnere får millioner i støtte, hvorfor kan vi ikke gjøre det med gründere, spør han.

Vi fjerne byråkratiet

Hverken Høyre eller Frp sa de var i mot dette statlige fondet, men de svarte heller ikke bekreftende på at de ville støtte det.

Høyres Christine Meyer mente det var viktig for staten å vite når de skulle holde fingrene av fatet.

– Jeg ser at man i tidligfase trenger offentlig kapital, men jeg synes kanskje ikke at kommunen har hatt en vellykket næringspolitikk de siste årene. Vi må inn og samskape med privat sektor, men ikke tro at kommunen sitter på svarene selv. I hvert fall ikke at vi er de beste til å plukke de gode ideene, sier hun.

Frps Martin V. Jonsterhaug fortalte en historie om en gründer han nettopp hadde møtt og spurt om hva han ville gjort hvis han var statsminister i Norge. Svaret var tydelig.

– Hold fingrene av fatet! Når politikere skal blande seg inn, så legger man samtidig flere hindre. Det er bedre å sørge for enkle søknadsprosesser og enkle støtteordninger uten krav om masse rapportering, mener han.

Formuesskatten ble diskutert, og hvordan legge mer til rette for innovasjon i etablerte selskaper. Selv spørsmålet om hvor bybanen skal gå ble tatt opp, og ikke minst partienes forhold til eiendomsskatten, hvor Krfs utsendte hadde dagens beste kommentar:

– Vi har ikke et religiøst forhold til eiendomsskatten, sier Joel Ystebø.