Liv Freihow ser lyst på fremtiden til kryptovaluta.
Liv Freihow ser lyst på fremtiden til kryptovaluta.

Veksler om: Nå går superlobbyist Liv Freihow «all in» i kryptovaluta

Kryptobransjen må skape tillit hos befolkningen og myndighetene, mener den avtroppende IKT Norge-toppen - og tar fatt på nettopp den jobben.

Publisert Sist oppdatert

– Blockchain og kryptovaluta er de viktigste endringene som har truffet økonomi og finans på flere tiår. Vi har bare bare sett starten på noe som jeg tror vil påvirke finansbransjen og andre næringer radikalt, sier Liv Freihow.

Siden 2005 har hun hatt flere roller i interesseorganisasjonen IKT Norge. De siste årene har hun vært direktør for politikk.

Hun har for mange vært kjent som IKT Norges brobygger mellom fintech-selskaper, etablerte finansaktører og myndighetene.

Freihow har også vært den i interesseorganisasjonen som har uttalt seg mest om spørsmål knyttet til kryptovaluta og blockchain. Hvis journalister har trengt en nøytral kilde, har Liv Freihow vært et naturlig valg. Også for Shifter.

Som IKT Norges person for fintech, ble Freihow i 2016 invitert til å være ordstyrer under den nå nedlagte konferansen Oslo Blockchain Day.

Hun var ikke veldig godt opplest på temaet på tidspunktet, men syntes det hørtes spennende ut og ikke minst relevant for jobben hennes.

Hun takket ja, og brukte tiden frem til dagen til å dykke ned i krypto-verdenen.

Freihow ble etter hvert overbevist om at dette var noe som måtte bli tatt på alvor. Mulighetsrommet var stort. Siden har hun vært pådriver for å inkludere digital finans i IKT Norges mange områder.

Hun var senest paneldeltaker under IKT Norges arrangement under Arendalsuka kalt «Digitale penger og kryptovaluta».

Men etter femten år i IKT Norge, takker hun nå altså for seg.

NBX bygger løsninger basert på det Liv Freihow mener er fremtidens finansielle infrastruktur.
NBX bygger løsninger basert på det Liv Freihow mener er fremtidens finansielle infrastruktur.

Skal bygge bro mellom digital finans, banker og myndigheter

– Alt har sin tid. Det er vemodig å avslutte en lang reise, men samtidig er det et godt tidspunkt. Med regjeringsskiftet kommer det helt nye folk inn i politikken, og en interesseorganisasjon må på en måte startet fra scratch, sier hun.

–I tillegg har jeg hele min karriere jobbet med teknologiselskaper, både etablerte og nye. Jeg har savnet å jobbe i næringslivet, og har hatt et stort ønske om å være med å bygge opp noe fra innsiden, istedenfor å bare tilrettelegge for andre fra utsiden.

Nå går reisen videre til ledergruppen i kryptobørsen Norwegian Block Exchange (NBX). Hun går inn i rollen som direktør for communication and public affairs.

– En viktig del av jobben min blir å bygge bro mellom digital finans, tradisjonell finans og myndigheter. Jeg er sikker på at digital finans kommer til å leve side om side med tradisjonell finans i lang tid fremover. De er og kommer til å være gjensidig avhengig av hverandre, sier Freihow.

Avhengig av tillitt for suksess

Liv Freihow sier at selv om hun skal jobbe for NBX, er deres suksess avhengig av at hele krypto-bransjen har tillit blant befolkningen, etablerte selskaper og myndighetene.

Det er noe bransjen sammen må få til, og noe hun ønsker å ta en viktig rolle i.

Freihow kjente NBX-gründer Stig Kjos-Mathisen blant annet fra Future bank-konferansen til IKT Norge, som hun ledet.

Tilbudet fra NBX kom samtidig som hun følte at tiden var inne for å gå videre fra IKT Norge. Ønsket om å komme tilbake til næringslivet, jobbe med å bygge et selskap og lidenskapen for mulighetsrommet i krypto, gjorde at hun slo til.

Hun sier selskapet har kommet langt på kort tid. De skal ut på en reise og bygge finansielle tjenester basert på krypto-økonomien, børsnoteres og satse i utlandet.

– Men det som avgjorde at jeg fikk tillit til dem, er at de er så opptatt av sikkerhet og ønsker regulering velkommen. De forstår veldig godt at for å lykkes i dette spacet, må man bygge tillit blant brukere og myndigheter.

IT og digitalisering ble sett på som lite relevant

Da Freihow startet i IKT Norge, forteller hun at teknologi og digitalisering ikke var et tema som stod høyt på agendaen hos politikerne.

Hun forteller at interesseorganisasjonen mer eller mindre måtte skrape på dørene på Stortinget og i departementene for å få møter om IT og hvordan man bedre kunne tilrettelegge for å heve Norge som teknologi-nasjon.

– Dette var et område som ble oppfattet som vanskelig, komplisert og ikke så relevant. Mye har skjedd siden da, for å si det mildt.

– Nå finnes det ingen partier som ikke har digitalisering og teknologi på partiprogrammet. Politikerne er heller ikke redde for å snakke om det offentlig, sier hun.

Litt av det samme tror hun vil skje med digital finans. Sakte, men sikkert er dette et område myndighetene og politikerne må ta stilling til.

Liv Freihow vil ikke gi noen investeringsråd, men har selv investert i Bitcoin og Ethereum
Liv Freihow vil ikke gi noen investeringsråd, men har selv investert i Bitcoin og Ethereum

– Begrenser seg stort sett til å handle om strømforbruk

Det er derimot en lang vei igjen, ifølge Freihow.

Hun mener det i for stor grad settes søkelys på negative aspekter med krypto, på bekostning av mulighetene det representerer for innovasjon og verdiskapning.

– Den norske kryptodebatten er veldig snever og begrenser seg stort sett til å handle om strømforbruk. Man skal ikke bagatellisere utfordringer, men det er viktig å vise nordmenn et mer nyansert bilde. Ser man ut av Norge, oppdager man fort hvor stor innovasjonstakten er innen digital finans.

– Flere hundre millioner mennesker eier kryptovaluta. Det strømmer smarte penger og smarte hoder til bransjen. Vi må sørge for at Norge tar del i denne reisen. Å forsøke å stanse teknologisk utvikling og innovasjon fordi det har noen sider vi ikke liker, blir helt feil. Innen krypto mener jeg de positive effektene utspiller de potensielt negative med god margin.

– I dag har de fleste nordmenn kun et forhold til krypto som et investeringsobjekt. Er det en god investering?

– Jeg vil ikke gi noen investeringsråd - her må folk gjøre sine egne vurderinger. Det er høy risiko i kryptovalutaer, og prisene er ekstremt volatile. Men det er uten tvil en spennende ny investeringsklasse.

Selv har Freihow investert i Bitcoin og Ethereum. Hun vil ikke si hvor mye, men sier det ikke er store summer.

– Kommer du til å investere mer fremover?

–Jeg har åpenbart tro på markedet…

Powered by Labrador CMS