Johannes Berggren tok en bet og gikk all inn i bitcoin. Nå drypper noe av fortjenesten på morgendagens bedrifter

Johannes solgte leiligheten og tjente millioner på Bitcoin: Nå investerer han gevinsten i startups

Johannes Berggren mener gründerselskaper er det eneste som kan gi bedre avkastning enn kryptovaluta.

Publisert Sist oppdatert

Som de fleste i Oslos boligmarkedet, hadde Johannes Berggren en fin reise med sitt første leilighetskjøp.

Etter noen år påpekte kjæresten at Fredensborg kanskje ikke er det koseligste nabolaget i hovedstaden. I tillegg var det som vanlig «eksperter» som advarte om rekordhøye priser og bobletendenser.

I 2019 vurderte Berggren det som et godt tidspunkt å selge på. Men istedenfor å kjøpe seg opp i markedet, ble han leietager.

Johannes Berggren

  • Johannes Berggren (27), til daglig CTO i Learnlink
  • Investerer mellom 50-100.000 kroner gjennom sitt private selskap Jb Ventures
  • Primært B2B software
  • Selskapene må ha et produkt som kan logges inn i og tas i bruk
  • Ønsker ikke rosenrøde investorpresentasjoner

600.000 kroner i fortjeneste brukte han heller på Bitcoin.

– Jeg tenkte at det var et jævlig «gangster move» å selge leiligheten og investere alt i Bitcoin. Men hvis det fungerer, er det ubegrenset oppside. Hvis det ikke går, så var det likevel bare penger tjent i boligmarkedet mens jeg hadde bodd der. Det var jo ikke penger jeg hadde jobbet for. Så jeg tenkte det var en fin ting å gjøre, forteller Berggren.

Det resulterte i en enda mer lukrativ reise enn hovedstadens boligmarkedet. Investeringen har nå en verdi på rundt 3,5 millioner kroner, viser dokumentasjon Shifter har sett.

Diversifisering er for folk som ikke har peiling

2019 var ikke Berggrens første møte med kryptovalutaer. Allerede i 2013 kjøpte han to stykker Bitcoin. De solgte han etter kort tid. Han vil ikke dvele rundt dette i dag.

Vurderingen i 2019 var at Bitcoin hadde modnet og blitt mer allment. I tillegg hadde prisen sunket etter et såkalt «bullrun» i 2017/2018.

På spørsmål om hvorfor han ikke diversifiserte, svarer han at «diversifisering er for folk som ikke har peiling» og viser til at få personer har kommet på Forbes rikingliste fordi de har vært så flinke til å diversifisere.

Berggren har ingen planer om å selge beholdningen av BTC og ETH. Han ser ingen grunn til at prisen ikke skal ta tigangern.

– Jeg prøver å finne hull i min egen argumentasjon. Hvilke svarte svaner kan komme og få Bitcoin til å kollapse. Men jeg har ikke funnet noen.

Det eneste som får han til å ta ut noe profitt, er et godt case.

– Det gjør alltid litt vondt å ta ut verdier som jeg er overbevist vil bli verdt mer. Men en oppstartsbedrift er det eneste jeg vet om som potensielt kan gi mye høyere avkastning på sikt, forteller han.

En elektrisk motorsykkel har Berggren derimot unnet seg. Når han ti millioner under management, står en Tesla Roadster på ønskelisten.

Handler om mer enn kroner og øre

Til daglig jobber Berggren som CTO i edtech-selskapet Learnlink. Ved å selv være en del av en startup, som har med eksterne investorer å gjøre, tenkte han det ville være nyttig å lære seg litt om hvordan det er å sitte på andre siden av bordet.

I 2019 ble han med på Angel Challenge, et investeringsprogram hvor nye og erfarne investorer møter kapital-sultne gründere.

Muligheten til å gjøre en god deal «down the road» var derimot ikke den største motivasjonen til å bli investor med midlene han har tjent på krypto.

– Fra et investeringsperspektiv er startups mer risikabelt enn bitcoin. I Bitcoin investere man i et globalt finansielt system med millioner av mennesker. I en startup investerer du egentlig bare i en person du ikke kjenner så veldig godt.

– Men fra et Johannes-skal-utvikle-seg-perspektiv, er det veldig lukrativt. I tillegg er jeg keen på å bli god til å bygge selskaper. Som investor i tidligfase kommer man tett innpå hvordan andre bygger siden selskaper og får møte personer man ellers aldri ville møtt, sier han.

Holder seg unna konsumenter

I 2019 gjorde Berggren sin første investering i regnskaps-startupen Accountflow. Selskapet leverer programvare som skal redusere arbeidstimer i bedriftens regnskapsavdeling ved å løse de største utfordringene rundt avstemming gjennom ny teknologi.

– Jeg har ikke peiling på regnskapsføring, men det var et bra team med et produkt som gir mening. Regnskapsbransjen må tenke nytt som alle andre, og det gir mening å automatiserer prosesser. I tillegg hadde de product marked fit svært tidlig, så jeg ble overbevist om at her har vi noe.

Siden har det blitt totalt fire: Accountflow, Visualyst, Luado og Sharebox.

Han synes selv det er litt voldsomt å kalle seg selv investor, men forteller at han ser for seg å vokse porteføljen i årene som kommer.

Berggren foretrekker å investere i B2B programvareselskaper. En fancy investordekk eller presentasjon, har han ikke så mye til overs for.

For å vurderer et case vil han ha et produkt han kan logge inn i, bruke og teste, og helst betale for.

Plattformer og apper for konsumenter holder han seg langt unna av.

Han erkjenner at han nok vil gå glipp av neste Instagram, Snap eller Tiktok. Men der er det så mange at det er vanskelig å treffe riktig. Så det kan noen andre gjøre, sier han.

–Jeg er softwareutvikler, og B2B-programvare er et område hvor jeg har et komparativt fortrinn. Jeg skjønner hvordan det fungerer. Jeg kan få tilgang til GitHubben deres og se om produktet er bra, er godt skrevet og har god arkitektur «under the hood».