politikk

Vedum fjerner arbeidsgiveravgift på høye inntekter

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum lover å fjerne den økte arbeidsgiveravgiften, for ansatte med årslønn over 850 000, innen neste år.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i forbindelse med statsrådskifte av ny forsknings og utdanningsminister .Foto: Cornelius Poppe / NTB
Publisert Sist oppdatert

Den ekstra arbeidsgiveravgiften på høye inntekter, som slår inn for ansatte som tjener over 850 000 kr i året, skal fjernes helt i løpet av 2025, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum. 

Det var Aftenposten som først omtalte nyheten. 

For de fleste er arbeidsgiveravgiften på 14,1 prosent, riktignok med regionale forskjeller, for de med «høye inntekter» må arbeidsgiver i dag betale 5 prosent oppå det igjen. 

«Hullet» dekkes av kraft og oppdrett

Avgiften ble innført i 2023 av Støre-regjeringen. I løpet av 2024 tilfører den statskassa omtrent 8,3 milliarder kroner. Hullet i budsjettet skal dekkes gjennom en kombinasjon av nye faste og midlertidige skatteøkninger, hovedsakelig gjennom kraft og oppdrett, skriver avisen. 

Nyheten fra Vedum kom i forbindelse med konferansen Samfunnsøkonomenes valutaseminar torsdag, hvor han la frem regjeringens viktigste økonomiske prioriteringer frem mot valget i 2025.