hund

Satser på «Strava for hunder»

I en ny spin-off går AkerBiomarine og New & Company sammen om å utvikle en app som skal forenkle hverdagen til hundeeiere. 

Qpaws
Qpaws: Gjennom appen kan man følge med på hvor lange turer man går med hunden.
Publisert Sist oppdatert
Sigmund og Hans Kristian
Samarbeid: (f.v.) Sigmund Nordal daglig leder i Qpaws, hunden Alvin og Hans Kristian Aas partner i New.

Når man hører at noen skal utvikle en «strava for hunder» eller en treningsapp for hunder, er det utvilsomt lett å dra litt på smilebåndet. 

Men det er nettopp det krillselskapet Aker Biomarine og oppstarts-fabrikken New & Company nå er i ferd med å gjøre. 

Behovet for å følge med på hunders aktivitet har nemlig vist seg å være svært populært blant hundesledeførere. 

Rundt 14.000 har allerede tatt i bruk hundeappen «Qpaws», som hittil har vært drevet som et intern-prosjekt hos Aker i et ledd av en dyrefôr-satsing. 

Nå går de sammen med venture-studioet for å bygge et eget utskilt selskap, og skal videreutvikle appen for å endre hvordan eiere tar vare på hundene sine i hverdagen. 

– Handler om dyrevelferd

Appen som tidligere het «The Musher» ble først utviklet av Øistein Sørensen (tidligere utviklingssjef i Schibsted og Teila). 

Han drev selv med trening av sine 16 huskyer, og hadde sett behovet for en effektiv måte å organisere trening, fôring og dagliglivet ellers som eier av større hundespann. 

Hundeeier: Bendik Medrud i bakgrunnen eier elleve hunder og har vært bruker av appen i lang tid
Hundeeier: Bendik Medrud i bakgrunnen eier elleve hunder og har vært bruker av appen i lang tid

Aker Biomarine og New mener potensialet for å få «pot»-feste blant hundeeiere ellers også er stort, som er bakgrunnen for at de har tatt over konseptet:  

– Bare i Norge er det et stort antall aktive hundeeiere som driver med jakt, agility og så videre. Ingen av dem har et eget verktøy som gir denne typen oversikt. Derfor vi ser et stort potensiale, sier Sigmund Nordal, tidligere markedsdirektør i AkerBiomarine og nå daglig leder i det nye spin-off-selskapet. 

— Qpaws er utviklet for krevende hundekjøring i tøff natur: «Hundesportens Formel 1». Nå er planen å forenkle og skreddersy slik at alle aktive hundefolk, enten de driver med «canicross», jakthund, agility eller mer dagligdags aktivitet, kan ta i bruk den, sier Nordal. 

I appen skal man kunne følge med på hvor og hvor langt man går tur ved hjelp av GPSen på telefonen – et konsept som i stor grad er inspirert av den populære trenings-appen Strava. Appen kan også kobles til andre GPS-trackere og sensorer som gir ekstra innsikt i hundens helsetilstand og aktivitetsnivå.

– Videre får du en analyse av energiforbruket og får en oversikt over hvor mye hunden bør spise, forklarer han videre. 

I tillegg inneholder helsedata, og fungere litt som en sosiale medier-plattform for hundeeiere, der man kan dele bilder og etter hvert videoer i en feed. 

Håpet er at appen skal motivere til mer aktivitet, både blant hunder og eiere: 

– Veldig mange hunder er i for lite aktivitet og det er et utbredt fedmeproblem blant en stor gruppe, sier Sigmund Nordal. 

Ivrig hundeeier: Bendik Medrud mener hundeslede er mer en livsstil enn hobby.
Ivrig hundeeier: Bendik Medrud mener hundeslede er mer en livsstil enn hobby.

Stor betalingsvilje

Venture-studioet New & Company, som står bak flere oppstartsselskaper, har blitt koblet på som eier for å bidra til å bygge det nye selskapet. 

Hans Kristian Aas, partner i New mener interessen for appen frem til nå viser det er stort potensiale for å komme frem til gode inntektsmodeller: 

— Vi er imponert over hva Qpaws allerede har oppnådd. Det viser behovet for en plattform som forener hundeeiere og tilbyr de verktøyene de trenger. Potensialet for videre vekst er enormt, og målet er å tilby en uovertruffen digital opplevelse for hundeeiere globalt.

Blant annet ser de for seg en abonnementstjeneste og en annonse-løsing for å få inn inntekter. De har også ambisjoner om å gjøre appen populær i global sammenheng, i et totalmarked med over 350 millioner hundeeiere.

– Mange bruker mye penger på hund og vi ser betalingsviljen er stor, sier Aas.

Når det gjelder konkurrenter, mener de selv at ingen andre har gjort det samme ennå:

– Det finnes allerede en del hundeapper som Mittspor til Telenor. Det som skiller seg ut med Qpaws er at vi utvikler software først. Hos de andre er man blant annet nødt til å kjøpe en hardware for eksempel et hundehalsbånd med GPS-tracking uten at man har en fullverdig app som tilbyr det samme som Qpaws, sier Aas. 

Oppstarten ble offisielt skilt ut til et eget selskap for bare et par uker siden, men de har allerede klare planer for alt som skal skje i løpet av det neste halvåret. 

Nå skal de blant annet i gang med å rekruttere både tech- og produkt-ressurser. De er også på leting etter flere investorer som vil være med i tidlig fase.

Hundeverdens formel 1: Qpaws har frem til nå vært populær i hundeslede-miljøet.
Hundeverdens formel 1: Qpaws har frem til nå vært populær i hundeslede-miljøet.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS