investor

Vedtatt: Slik blir det nye europeiske superfondet

Fem EU-land har signert avtalen om nytt fond til å investere i VCer.

Illustrasjonsfoto.
Publisert

Tirsdag denne uken signerte ministre fra Frankrike, Tyskland, Spania, Italia og Belgia en avtale med den Europeiske investeringsbanken (EIB) om å opprette et venturefond på 3,74 milliarder euro, tilsvarende 40 milliarder kroner.

Fondet har som mål å styrke venturemiljøet i Europa, som først nå har begynt å vise tegn til å gi grobunn for globale og skalerbare selskaper.

De siste årene har 75 prosent av Europas mest lovende tech-selskaper blitt kjøpt opp av amerikanske eller asiatiske fond.

Strategien med det nye fondet er å bidra med kapital til suksessfulle startups og vekstselskaper, slik at de kan vokse videre fra Europa og bli globale aktører.

Leder i Det europeiske investeringsfondet (EIF), som skal forvalte midlene, Alain Godard, skriver på LinkedIn at dette er en historisk dag.

– Etableringen av dette fondet er en «game changer» for VC-markedet i Europa ettersom vi nå vil kunne dekke alle fundingfaser, fra den tidligste til vekst. Noen vil få muligheten til å vokse videre og bli globale VC-aktører, skriver Godard.

Vil ha et europeisk økosystem for finansiering

8. februar 2022 signerte 22 europeiske land en deklarasjon om å stable på beina et europeisk scaleup-initiativ med en langsiktig målsetning om 10 milliarder euro, rundt 100 milliarder kroner, i et offentlig-privat paraplyfond til investeringer i pan-europeiske venturefond.

Pengene skal etter intensjonen spres på 10 til 20 fond for investeringer i senere faser.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!