POLITIKK

EU vil satse flere hundre milliarder på startups

For første gang konkurrerer Europa for alvor med USA når det gjelder oppstartsfinansiering, ifølge EUs innovasjonskommisær Mariya Gabriel. En ny plan for å akselerere utviklingen kan sette norsk politikk til side.

Innovasjonskommisær Mariya Gabriel presenterte EUs nye innovasjons-agenda på Slush, torsdag morgen.
Publisert Sist oppdatert

Under åpningen av verdens største konferanse for gründere og tidligfase-investorer torsdag morgen, entret innovasjonskommisæren til EU, Mariya Gabriel, Slush-scenen i Helsinki.

– For første gang har vi sett rekordsummen 100 milliarder euro investert i europeiske startups. For første gang konkurrerer vi med USA i tidligfase-rundene, sa hun.

Gabriel presenterte så flere detaljer rundt unionens nye «innovasjons-agenda», en plan som først ble kjent i sommer.

– Det siste tiåret har vi vært gjennom en bølge av digital innovasjon. Det gjorde definitivt livene våre enklere. Vi har sett hvordan det har gjort oss mer effektive, mer produktive, og vi har sett hvordan vi kan redusere menneskelige feil. Men vi har kommet til et punkt i historien, som gjør at vi ikke kan takle de dypeste samfunnsmessige utfordringene med kun digitale verktøy, sa Gabriel.

Derfor skal EU blant annet mobilisere hele 45 milliarder euro, tilsvarende omkring 470 milliarder kroner, myntet på oppstartsbedrifter som driver med såkalt dyp teknologi, eller «deep tech» på stammespråket.

Summen tilsvarer litt mindre enn et halvt norsk statsbudsjett, og skal bestå av en blanding av offentlig og privat kapital.

I tillegg planlegges det noen overgripende politiske endringer. Det mest aktuelle for norske aktører, vil være et nytt regelverk for ansatteopsjoner som skal gjelde på tvers av alle EU-land.

Opsjoner var i årevis den viktigste politiske saken for det norske gründermiljøet, før en ny ordning kom på plass i fjor. Nye regler i EU blir fort gjeldende i Norge, i tråd med EØS-avtalen, og det kan dermed ligge an til en ny omveltning på dette området.

I tillegg vil EU innføre en ny ordning som skal gjøre det enklere for oppstartsbedrifter å hente kompetanse som de ikke finner i Europa, fra andre steder i verden.

Også dette har vært et hett tema i Norge. I fjor ble amerikanske Kyle Havlicek-McClenahan kastet ut av landet fordi han ikke tjente nok som gründer.

Rekruttering løftes også stadig frem som den største utfordringen gründere står overfor.

LES OGSÅ: Alliance-sjefen mener «talent-crunch» vil prege norske startups neste år

Planen til EU innebærer også et nytt initiativ som skal sørge for at flere kvinner blir gründere.

Saken oppdateres!

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!