virkemiddelapparatet

Varsler evaluering av kritisert låneordning

Ny rapport om Innovasjon Norges oppstartsfinansiering er like rundt hjørnet.

Menon Economics, her ved gründer Leo Grünfeld, er i innspurten med en rapport om Innovasjon Norges finansieringsordninger for oppstartsbedrifter.
Publisert

Menon Economics i ferd med å ferdigstille en evaluering av Innovasjon Norges oppstartsfinansiering - som også omfatter oppstartlån, opplyser Geir Ove Hansen, direktør for finansieringsportefølje i Innovasjon Norge, overfor Shifter.

Rapporten ventes å foreligge før sommerferien.

– Basert på foretatte evaluering og egne erfaringer og analyser, vil Innovasjon Norge vurdere endringer i det finansielle tilbudet til oppstartselskaper, sier han.

Kritisert låneordning

Shifter skrev denne uken om Lillian van Culienborg, som hadde stilt personlig sikkerhet i et oppstartslån fra Innovasjon Norge. Da selskapet gikk dukken måtte hun punge ut, og nå frykter gründeren det samme kan skje med svært mange de neste to årene.

Over 65 prosent av disse lånene ble innvilget etter mars 2020.

Også gründer Stine Andreassen kritiserte i fjor ordningen. Hun mener oppstartslånet skaper et hull i vekstfasen til startups, fordi lånetakerne må betale tilbake lånet i sin helhet etter bare fire år, noe som for dem ville "fjernet all handlingskraft i selskapet".

– Innovasjon Norge trekker løpende erfaringer fra vår finansieringsvirksomhet gjennom både enkeltsaker, sparring med kunder og for virkemidler generelt, sier Hansen.

– I tillegg anvendes ulike analyser for å måle effekter, slik som effektanalyser basert på regnskapsdata, hvor våre kunder sammenlignes med en kontrollgruppe, kundeeffekt-undersøkelser basert på før- og etterundersøkelser, egne analyser, samt evalueringer av enkelttjenester eller grupper av tjenester gjennomført av uavhengige analysemiljøer.

829 lån innvilget

Innovasjon Norges oppstartslån ble lansert i 2017. Siden den gang har 829 lån blitt innvilget og 749 utbetalt. 18 av disse er tapsført, og ytterligere 6 er konkurs. 6 ligger hos inkasso for inndrivelse, og til sammenligning er 48 i sin helhet innfridd, forteller Hansen.

– Hvis vi tar hensyn til at prosjekter og bedrifter i en tidlig fase har høy risiko, er det så langt få som misligholder sine oppstartslån, sier han, og understreker at eventuell mislighold tidligst vil skje to år etter utbetaling, da rentene først begynner å påløpe.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*