oppkjøp

Var enhjørning i Afrika - nå er Spenn Technology solgt til norske milliardærer

Investeringsselskapet Tyrill overtar porteføljeselskapene i Spenn Technology.

Jens Glasø. gründer og daglig leder i Spenn Technology
Publisert Sist oppdatert

Styret i Spenn Technology har anbefalt et tilbud fra det nyopprettede svenske selskapet Tyrill om å kjøpe ut alle eiendelene fra selskapet.

Avtalen innebærer at aksjene i porteføljeselskapene Blockbonds (som driver mobilbetalingsplattformen SPENN), Kazang, JengaX og Valiant overføres til Tyrill, mens dagens aksjonærer får eierandeler i Tyrill. 

Dagens ledelse fortsetter i Tyrill, med Jens Glasø som toppsjef. 

Hovedkvarteret blir i Kristiansand. Avtalen forutsetter godkjennelse av minst 50 prosent av dagens aksjonærer. 

Nå skal Tyrill hente 100 til 300 millioner svenske kroner i ny kapital til å finansiere oppkjøp og organisk vekst, og gå på børs i Stockholm. Dagens eiere og ledelse blir med videre i Tyrill. 

Tyrill er stiftet av investorene Arne Blystad, Jan Haudemann-Andersen, Torstein Tvenge og Øystein Tvenge. 

I forkant av transaksjonen har selskapet kapitalisert opp med 20 millioner svenske kroner. Hvis avtalen godkjennes, skal det gjennomføres en børsemisjon for 300 til 500 millioner svenske kroner, hvor Spenn Technology tegner seg for 200 millioner gjennom et tingsinnskudd. 

De øvrige 100 til 300 millionenene svenske kronene skal hentes i markedet. Emisjonen skjer etter book-building-metoden, slik at nåværende aksjonærer i Spenn Technology vil eie mellom 60 og 70 prosent prosent av aksjene i Tyrill etter emisjonen. 

Deretter skal Tyrill noteres på Nasdaq First North, etter planen i uke 23. 

– Avtalen gir oss de finansielle musklene vi trenger for å realisere vår visjon om å bygge et nytt finansielt økosystem i Afrika. Vi har allerede unik teknologi, millioner av brukere og betydelig distribusjon i fire afrikanske markeder. Men vi trenger mer kapital for å finansiere videre oppkjøp og organisk vekst. Tyrill velger å notere i Sverige fordi det er her vi finner investormiljøene og rammebetingelsene som gjør det mulig for oss å lykkes, sier Jens Glasø, administrerende direktør i Spenn Technology. 

Tyrill er et selskap som skal investere i, utvikle og finne synergier mellom selskaper som driver med betalingsteknologi, først i Afrika og deretter i resten av det globale Sør. Selskapet skal bygge videre på verdiene som ligger i de fire porteføljeselskapene. Selskapet planlegger å kjøpe de resterende 40 prosentene av Kazang i løpet av året, noe som vil gi lønnsomhet fra start. Tyrill ser allerede nå på flere aktuelle oppkjøpskandidater. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Vi ser et stort potensial for finansiell teknologi i Afrika. Her finner vi høy økonomisk vekst, en stor og voksende middelklasse, og høy bruk av mobilbaserte betalingsløsninger. Likevel er kontinentet dominert av utdaterte og dyre finansielle tjenester, i stor grad basert på telekom 

infrastruktur. Vi skal utfordre de etablerte aktørene med enklere, billigere og mer tilgjengelige løsninger for bank, betaling, pengeoverføring, sparing og lån, sier Jens Glasø. 

Avtalen vil bli sendt ut til godkjenning fra dagens aksjonærer i en ekstraordinær generalforsamling 3. april 2024. Avtalen krever aksept fra mer enn 50 prosent av de fremmøtte.