Martin Ruzicka (f.v), Michael Plikk, Øystein W. Høie, Synne Asheim Haga, Claes W. Halvorsen, og Massoud Valipoor er teamet i Fauna, og møtes her for en sjelden anledning utenfor hjemmekontoret.

Tungvektere fra Otovo, Kahoot, Google og Amedia satser millionrunde på klimagründere

Flere kjente tech-profiler investerer i Fauna, oppstartsselskapet som gir bonuspoeng for miljøvennlige handlinger.

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere norgessjefen for den svenske spareappen har fått en god start på sitt nye gründerprosjekt. Hittil har Øystein W. Høie og Fauna klart seg med penger fra Innovasjon Norge, til sitt fordelsprogram som skal fremme klimavennlig forbruk. Nå har oppstartsselskapet fylt opp kassa med kapital fra flere kjente investorer.

Inn kommer StartupLab og We Are Human, med Kahoot-gründerne Johan Brand og Jamie Brooker. Det gjør også Founders and Fools, tidligere Mingl-gründer Daniel Caetanya Fossums nye investorallianse. I tillegg finner vi Karsten Refsdal fra Otovo og Livvin, samt Erick Arnberg fra Google og tidligere Amedia-topp Tor Andersen.

Kunne hentet mer

Runden er riktignok bare på beskjedne 2,4 millioner kroner, men gründer og CEO Øystein W. Høie presiserer at han ikke har hatt noe ønske om å hente mer i denne omgang.

Gründeren viser til at selskapet er godt posisjonert for å få støtte fra statlige aktører som Forskningsrådet og Innovasjon Norge fremover. Ikke bare på nasjonalt nivå, men også gjennom EU, er det nå en rekke muligheter for offentlig finansiering av startups som fremmer bærekraft.

- Myndighetene er opptatt av det grønne skiftet og har satt svært ambisiøse klimamål, men det er ingen politikere som ennå vet hvordan man skal nå dem. Grønne startups som Fauna er viktige verktøy i det offentliges verktøykasse for å redusere utslippene, og vi merker at det er mye interesse for feltet vi jobber med – hittil har vi hatt 100 prosent suksessrate på alt av støtteordninger vi har søkt om fra Innovasjon Norge, og vi har også fått midler fra Forskningsrådet.

De rette eierne

Høie ønsket også å unngå for mye utvanning på et så tidlig stadium, og avventer til neste år med en større runde.

I stedet for mest mulig investorkapital, har Fauna vært opptatt av å få de rette menneskene inn på eiersiden. Høyt på ønskelista over investorer var Johan Brand og Jamie Brooker, med deres We Are human.

- Det er få her i Norge som har erfaring med å bygge og skalere en forbrukertjeneste i verdensklasse. Vi spurte oss hvor vi kunne finne denne type kompetanse, og landet på Kahoot som har klart å bygge et av de mest engasjerende produktene i verden.

Endrer forbruket

Fauna har allerede teamet opp med 25 bedrifter som leverer produkter med bærekraft. Gjennom å koble seg til kontoinformasjonen din hos bankene, får du automatisk registrert bonuspoeng hos Fauna, som du igjen kan bruke til å handle nye bærekraftige produkter og tjenester.

I første omgang nøyde selskapet seg med å belønne grønnere innkjøp, nå inkluderer de også grønne handlinger.

- Det er mye som kan være positivt for miljøet utover det å endre forbruksmønsteret. Det kan være å reparere i stedet for å kjøpe nytt, låne og leie i stedet for å eie, og resirkulere og pante, påpeker Høie.

Gjennom appen skal brukerne få innsikt i den positive effekten av deres ulike handlinger, både for seg selv og miljøet. Høie henter også inspirasjon fra Dreams, med ulike former for psykologiske belønninger, som digitale utmerkelser og score i appen.

Nei til tvang

Hittil er det en veldig engasjert gruppe testbrukere som har fått prøve ut tjenestene. Målet er å lansere åpent i det norske markedet i løpet av året.

­- Vi har mye fokus på disse brukerne i starten, men for oss er det viktig at dette blir et produkt som ikke bare er for miljø-menigheten. Vi ønsker å nå ut til de store massene. Så selv om du ikke er superengasjert i klimakampen, skal du fremdeles ha glede og utbytte av Fauna.

Høie mener at klimakampen er blitt unødvendig polarisert.

- Mye av dette skyldes at man har prøvd å tvinge gjennom livsstilsendringer i befolkningen, ofte med en veldig negativ retorikk som fokuserer på hva folk gjør galt og hvor håpløs situasjonen er. Vår tilnærming er positiv, med fokus på hva folk gjør riktig.

Første til Mingl-Daniel

Fauna blir den første investeringen til tidligere Mingl-gründer Daniel Caetanya Fossum og hans Founders and Fools. Med i investor-alliansen har han en rekke kjente gründere. Fossum er glad for å få en bit av selskapet.

- Fauna har et utrolig spennende team med en ekstremt ambisiøs og inspirerende visjon. Vi er overbevist om at dette er en gjeng som aldri kommer til å gi seg og gleder oss til å hjelpe dem på veien videre. I tillegg har Øystein og Claes en drivkraft man sjelden kommer over som er vanskelig å si nei til, sier han.

Kjetil Holmefjord i StartupLab viser til at klimakrisen er vår tids største utfordring, og omfanget bør skremme de fleste.

- På samme tid er det veldig positivt å se at klimautfordringen tiltrekker seg enorme mengder smarte og ambisiøse mennesker, og det er Øystein og resten av team Fauna enda et eksempel på.

For ordens skyld: Johan Brand er også en av investorene i Shifter.