INDUSTRI

Trykktank-overvåker tanker opp med 25 millioner kroner

Cofounder hjalp Equinor med norsk-tysk spinoff. Nå styrker partnerne satsingen.

Cofounder-sjef Jan Biti leder Nicoustic - foreløpig. I løpet av året skal en permanent sjef på plass i det purunge selskapet.
Publisert Sist oppdatert

Basert på teknologi utviklet av det tyske forskningsinstituttet Fraunhofer og Equinor, ble selskapet Nicoustic spunnet ut for å stå på egne bein i fjor sommer.

De lager akustiske sensorer og programvare for nivåmålinger i prosesstanker, som benyttes i en rekke industrier, både on- og offshore (les mer lenger nede i saken).

Nå har selskapet sikret 25 millioner kroner i frisk finansiering, med en kombinasjon av et konvertiblt lån, egenkapital og offentlige tilskudd.

Spleiselaget

Nevnte Fraunhofer og Trondheim-baserte CoFounder går inn med 6,5 millioner kroner i frisk egenkapital, sammen med ansatte og noen lokale investorer. Riktignok gjøres dette i tre transjer, hvorav siste rest kommer inn mot slutten av året.

Equinor Ventures, som er på eiersiden fra før, har gitt selskapet et konvertibelt lån på 4,6 millioner kroner.

Resten har selskapet fått i tilskudd fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

Pengene som nå er på plass, skal primært brukes på å finansiere videre forskning og utvikling, testing, samt forretningsutvikling som skal ta selskapet frem til et ferdig, kommersielt produkt.

Startup-studio fikk lederrolle

Lars Klevjer, som for tiden leder Equinors venturearm, mener selskapet har gjort store fremskritt på de få månedene siden selskapet ble etablert.

– De potensielle bruksområdene for teknologien vokser stadig, sier han i en pressemelding.

CoFounder, som opererer som tidligfase-investor og oppstartsstudio, kom inn i bildet i 2021.

Selskapet som ledes av Jan Biti ble trukket inn som partner av Equinor, nettopp fordi de tidligere hadde lykkes godt med å spinne ut og kommersialisere forskningstung teknologi.

Biti forklarer teknologien til Nicoustic slik:

– Det handler om å kunne få en overisikt over innholdet i trykksatte tanker. På oljefelt har du separatorer, og i modne felt har Equinor kanskje 100 brønner. De vil etter hvert produsere sand, som vil akkumuleres i en separator. Man ønsker å vite hvor mye sand det er i tanken, hvor mye vann og hvor mye olje. I dag finnes det ikke teknologi for å måle det fra utsiden av trykksatte beholdere, og i mange tilfeller er det ikke mulig å plassere noe inni på grunn av ekstreme forhold og høyt trykk. Vi kan sette en sender på utsiden, og måle hva som er på innsiden.

Grønn industri

Biti har siden operert som midlertidig daglig leder også i Nicoustic. Planen er å finne en permanent løsning i løpet av året.

Han presiserer at selv om selskapet har sitt utspring i olje- og gass, er bruksområdene mange, også innenfor grønne industrier.

– Vi er i full gang med testing sammen med det portugisiske biodiesel-selskapet Prio, for eksempel. Vi tar bredden fra olje og gass til grønn produksjon.

Selv om selskapet nå har hentet godt med kapital, forventer han at det må fylles på mer etter hvert.

– Vi har med veldig sterke eiere som har evnen til å løfte mer.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!