Gjenbruk

Hanne Wollan og Andrea Christina Nordvik (høyre) i Loppeliten fikk medhold hos direktoratet, og nå skal loven endres.
Hanne Wollan og Andrea Christina Nordvik (høyre) i Loppeliten fikk medhold hos direktoratet, og nå skal loven endres.

Tror på eksplosjon i bruktsalg etter lovendring

Gjenbruks-gründerne i Loppeliten tok opp kampen mot urettferdig lovverk og vant. – Nå skal vi vokse raskt, sier Andrea Christina Nordvik.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken gjorde næringsminister Jan Christian Vestre det klart at han vil endre Brukthandelloven.

Loven, som ble håndhevet på forskjellig vis mellom politidistriktene, var hovedgrunnen til at gründerne i gjenbruksbutikken Loppeliten i Bergen måtte skalere ned og etter hvert så seg tvunget til å legge ned driften.

Bakgrunnen var at de fleste politidistrikt ga dispensasjon fra en regel i loven om at varer må oppbevares i minst to uker før de kan selges videre. Hensikten er å hindre salg av tyvegods.

Problemet for Loppeliten var at Politidistrikt Vest ikke ga dispensasjon.

Samtidig var forretningsmodellen deres basert på at kunder leier hylleplass i butikken for å selge sine brukte barneklær. Men å måtte vente i to uker mens klærne ligger tildekket og dermed ikke til salgs i butikken, fungerte dårlig, og mange kunder valgte å kansellere det som til da hadde vært en populær modell.

Sist Shifter snakket med gründerne var stemningen dårlig. Forventningen der i gården var at Politidirektoratet kom til å sende avgjørelsen videre opp i systemet, noe som trolig ville gi negativt resultat.

Men det skjedde ikke. Direktoratet ga gründerne medhold. Og nå skal loven endres.

– Vi synes endringen er helt fantastisk! Politidirektoratet ga jo oss medhold i saken med Politidistrikt Vest, og vi fikk fritak fra paragraf 11. Så det var en delseier for oss, og nå som næringsministeren har gått ut og sagt at Brukthandelloven skal skrotes, er vi på vei i riktig retning, sier Andrea Christina Nordvik til Shifter.

Loppeliten-gründernes plan har gått fra å legge ned til å vokse videre

Butikken er nå i full drift og går ifølge Nordvik «så det suser».

– Vi planlegger å åpne en butikk til i Bergen, samt en i en nærliggende by. Vi ønsker en rask vekst, sier hun.

Nordvik tror lovendringen vil føre til en eksplosjon i tilsvarende konsepter som Loppelitens.

– Vi tror det kommer til å dukke opp mange steder i landet. Vi tror også at behandlingen fra Politidirektoratet i vår sak gjør at det er mindre fare for at de ulike politidistriktene setter en stopper for konseptet.

Powered by Labrador CMS