GJENBRUK

Næringsminister Jan Christian Vestre fra Arbeiderpartiet.
Næringsminister Jan Christian Vestre fra Arbeiderpartiet.

Loven stakk kjepper i hjulene til gjenbruks-gründerne. Nå kommer ministeren på banen

Næringsminister Jan Christian Vestre vil endre brukthandelloven.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i høst skrev Shifter om Loppeliten, en brukthandel i Bergen som legger til rette for videresalg av barneklær.

Konseptet fikk fort god oppslutning, men så kom Vest Politidistrik på banen. De mente at driften var ulovlig, til tross for at andre politidistrikt i landet tillater identiske konsepter.

Bakgrunnen ligger i tolkningen av Brukthandelloven, som sier at brukte varer skal oppbevares i minst to uker før de kan selges videre.

Hensikten er å hindre salg av tyvegods. Politiet har mulighet til å gi dispensasjon fra dette, men det er ikke gjort i Bergen.

Nå vil næringsminister Jan Christian Vestre (Arbeiderpartiet) skrote hele loven. Det kommer frem i en pressemelding fra departementet.

– Vi skal inn i sirkulæralderen, ikke tilbake til steinalderen. Derfor vil jeg skrote brukthandelloven, og presentere et oppdatert regelverk i løpet av neste år, sier han.

Næringsministeren mener at loven er gammeldags, og ikke hører hjemme i en «sirkulær tid.»

– Måten vi handler på har endret seg de siste årene, med nye digitale salgskanaler og stor interesse for gjenbruk. Jeg vil skape et regelverk som er tidsriktig, samtidig som det forhindrer omsetning av stjålne varer og annen uønsket virksomhet, sier han, og legger til at «dette haster».

Det er satt av to millioner kroner over statsbudsjettet for å sette i gang med arbeidet med en ny brukthandellov.

Etter nyttår planlegger næringsministeren å invitere til innspillsmøte med både kommersielle og frivillige aktører som driver brukthandel.

Powered by Labrador CMS