Nord-Norge

Trond Riiber Knudsen om nordnorske startups: – Helt unike investeringsmuligheter

Det er en rekke gode oppstart-caser nord i Norge, men avstandene er større og det er avgjørende å sikte internasjonalt, mener engleinvestoren. 

Engleinvestor: Trond Riiber Knudsen sa det er gode investeringsmuligheter i Nord under Nordnorsk nyskaperdag (bilde tatt i en annen sammenheng)
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag hadde en hel gjeng nordnorske gründere tatt ferje, buss, bil, fly og båt for å møtes til «Nordnorsk nyskaperdag» i Oslo i regi av Arctic Investment Group. 

I tillegg til en rekke kjente oppstart-fjes – var også flere investorer tilstede for å mingle og utforske hva det er Nord-Norge har å by på av nyskaping. 

Blant dem var engleinvestor Trond Riiber Knudsen. Han har investert i en lang rekke oppstartsbedrifter, men kun to av disse har nordnorsk opphav – Keenious og The Coring Group. 

Knudsen var likevel klar på at det trolig ikke mangler gode oppstart-caser nord i landet. 

– Med utgangspunkt i det jeg har lært, tror jeg det faktisk er mye bra grunnleggende forskning og teknologi i nord, sa han. 

Mingling: Trond Riiber Knudsen (i hvit i midten) deltok under arrangementet.

Også flere andre – deriblant Ranneveig Fadum i Investinor, Eskild Endrerud i Arctic Investment Group og Theodor Bjerrang i Snö Ventures – understrekte at det ikke er mangel på spennende selskaper, ei heller kapital. 

En utfordring er likevel avstanden til de internasjonale investormiljøene.

– Selv her i Oslo er vi for langt unna de viktige internasjonale investorene innenfor venture. Jeg tror det er et ønske blant veldig mange i økosystemet i Norge om å bidra til å gjøre det gapet mindre – både fordi det er viktig for Norges del, men også fordi det er helt unike investeringsmuligheter i Nord, påpekte Knudsen. 

Må sikte globalt

For hans del er det en del kriterier som må til for at han skal velge å investere i flere nordnorske selskaper. 

Panelsamtale: f. v. Jon Trygve Berg i Sarsia, Eskild Endrerud, Ranneveig Fadum og Erik Jensen Liland (konfransier)

– Kommer du til å investere i flere startups i Nord-Norge?

– Det kommer jeg helt sikkert til å gjøre, men jeg er avhengig av å treffe team som finner måter å involvere meg på, svarte Knudsen. 

Å sikte mot et globalt marked er blant kriteriene som er avgjørende: 

– Det har både Keenious og The Coring Company vært veldig gode på. De har aldri vært fokusert på hjemme-markedet, og tenkt globalt fra aller første stund. 

– Det er sjelden man finner to selskaper som har så unik teknologi. Begge har dyp teknologi og bygger på løsninger som vi ikke finner tilsvarende til i hele verden faktisk. 

Tradisjonell industri 

At reisetidene fra sted til sted nord for Trondheim er av en helt annen verden enn det mange er bortskjemt med i sør, vet nok de fleste. 

Og muligens er det litt illustrerende når man velger å reise hele veien til Oslo for å samles. 

Tare-gründer: Hermann Schips hadde reist helt siden kl. 5 for å delta på arrangementet

En av dem som hadde reist langt og lenge for å møte potensielle investorer var Hermann Schips i tare-oppstarten Kelpinor. Også han pekte på avstander som en utfordring:

– Grunnen til at vi er her er fordi vi innser at det er mye bra i Nord-Norge, men vi mangler et økosystem der de med kapital ser at det er der man må satse. Det er en god del kapital, men veldig mye ligger innenfor fiskeri, eiendom eller annen tung industri, og er gjerne familieeid, sa han. 

– Så man har kanskje ikke de fondene eller de som tørr å satse på gründere på samme måte som man har i andre økosystem. 

Han kunne fortelle at Kelpinor-teamet hadde reist fra tidlig morgen for å delta på arrangementet. 

– Vi er her for å strekke ut en hånd og for å vise at vi finnes. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.