Gründer og daglig leder av StartUp Norway, Maja Adriansen, Payr-gründer Åste Einn og Kolonial-sjef Karl Munthe-Kaas.

Tre gründere om å starte bedrift med nyfødt barn, og hvordan de takler hverdagen

Gründerne av Payr, Kolonial og StartUp Norway deler sine erfaringer og beste tips til gründere med nyfødte barn.

Publisert Sist oppdatert

– Når jeg tenker tilbake, var det kanskje ikke så lurt at begge to stod «lead» i en startup, samtidig som vi fikk en baby og hadde en 3-åring fra før av. Det er to ekstreme perioder i livet du blander sammen. Det kan ikke bli annet enn veldig slitsomt.

Det sier Åste Einn. Hun er UX Lead i innovasjonsarmen CoopX , men er blant Shifters lesere kjent som tidligere medgründer av fintech-selskapet Payr.

Hun og samboer, medgründer og barnefar Espen Einn, lanserte Payr én måned før Einn fødte deres andre barn.

Einn forteller at, som de aller fleste foreldre, var det slitsomt med en nyfødt baby. Når man i tillegg skal bygge en bedrift, blir som å stå i en «ekstrem spagat».

Åste Einn

– Å få baby er en unntakstilstand som tar helt over livet på alle mulig rare måter. Det samme gjelder å starte en startup med ambisiøse mål. Å gjøre begge tingene samtidig, er fryktelig vanskelig, sier hun.

To konkrete råd

Einn tok etter hvert grep som hjalp henne. Hun mener andre i samme situasjon, kan ha nytte av det samme.

– Jeg prioriterte alenetid. Det var ikke mer enn 20 minutters gåtur til og fra jobb. Det var alt jeg hadde muligheten til, men var nok til at jeg klarte å samle tankene litt i overgangen mellom hjem og jobb.

En annen ting var å bli flinkere til å prioritere. Multitasking fungerte ikke.

– Man må lære seg å prioritere de viktigste tingene på jobb- og hjemme. Og jeg jobbet med å være i øyeblikket. Å prøve å være tilstede med barna, selv om det er mye som haster på jobb. Å prøve å legge vekk mobilen og takene på jobb. Så tok jeg det frem igjen etter at barna har lagt seg. Men det er en klisje, og noen dager klarte jeg det, og mange dager klarte jeg ikke det.

– Omfavn kaoset

Medgründer av Kolonial og firebarnsfar Karl Munthe-Kaas, fikk sitt første barn samtidig som nettbutikken ble stiftet - i 2013.

– Med de første to barna, og tidlig i Kolonials utvikling, så var jeg mer fraværende hjemme. Heldigvis er kona forsker, som gir mer fleksibilitet. Uten det ville det nok blitt vanskelig, sier han.

Munthe-Kaas forteller at etter hvert som selskapet har modnet, så har arbeidshverdagen hans blitt mer fleksibel, og flere oppgaver er delegert til «mye dyktigere mennesker enn meg».

Grnder og administrerende direktr Karl Munthe-Kaas i Kolonial.no

– Det hjelper veldig på balansen i hverdagen. I min forrige pappaperm reiste vi jorda rundt i to måneder, som ikke ville være mulig de første par årene. Nå følger jeg normalt i barnehagen og vanligvis rekker jeg middag klokka 17.

– Noen gode råd til andre gründere og småbarnsforeldre?

– Omfavn kaoset. Få barn fordi du ønsker det, og la livet tilpasse seg deretter. Gründerskap, særlig i tidlig fase, er krevende tidsmessig, så noe arbeidsdeling hjemme er vanskelig å komme unna.

– Seks kaotiske måneder

Gründer og daglig leder av StartUp Norway, Maja Adriansen, har tidligere fortalt Shifter om at det er avgjørende å optimere både for familielivet og startupkarrieren, om man skal lykkes.

– Det er ikke noe å stikke under en stol at det til tider er krevende å gjøre begge deler, sier Adriansen.

Hun og samboeren startet i 2010 Startup Norway, som kort fortalt jobber med å bygge et sterkere økosystem for startups i Norge.

– De først seks månedene etter første fødsel, var seks kaotiske måneder. Det endte med at far tok mer permisjon. Jeg har aldri vært i mer enn femti prosent permisjon, forteller Adriansen.

I dag har gründeren og tobarnsmoren opparbeidet seg en del gode tips og triks for å rigge privatlivet for mest mulig arbeidstid (se under).

Maja Adriansens beste tips og triks til kommende gründere med dårlig tid:

Konsepter å følge:

  • Rigge huset hjemme for effektivitet, bygge gode systemer og rutiner
  • Tenke som på jobb på privaten, må jeg gjøre dette eller kan det kjøpes? Kan noen andre gjøre det for meg?
  • Samme som i selskaper så kan man effektivisere med å 1) kjøpe tjenester 2) bruke teknologi
  • Bruke ekstra tid og innsats for å holde god helse for barn og voksne (unngå sykedager)

Logikker å bruke for netthandel:

  • En time av din tid er mer verdt enn frakten. Alt kan kjøpes på nett, selv om det koster 100 kr i frakt for noe som bare koster 100 kr så er det verdt det om du får jobbet en time ekstra på jobb.

Tjenester som kan kjøpes / leverandører som kan brukes:

  • Handle mat på nett: Kolonial.no til hverdags, Meny til nisjevarer. Apotek på nett. Alt kan handles på nett.
  • Handle alt annet på nett: møbler, ting til huset, klær og sko til barn. Finn faste leverandører så går det fort. Handler du på finn eller tise så få det tilsendt, ikke kjør og hent.
  • Vaskehjelp, men også ryddehjelp og klesbretting. (hushjelp)
  • Småjobber: Luado, https://mobildekk.no/, gartner, https://vaskebudet.no/,
  • Hjemmetrening/yoga: https://yogobe.com/ etc.