Annelene Næss (Head of Customer Experience & Products i Telenor Bedrift), Steffan Phillip Thorvaldsen (leder for Bldng.ai) og Birgitte Engebretsen (leder i Telenor Bedrift).
Annelene Næss (Head of Customer Experience & Products i Telenor Bedrift), Steffan Phillip Thorvaldsen (leder for Bldng.ai) og Birgitte Engebretsen (leder i Telenor Bedrift).

Telenor skiller ut proptech-satsing i eget selskap: «Måtte ut av kvartalsregimet»

– Vanskelig å drive med noe helt nytt inne i en stor operasjon som Telenor, sier daglig leder i Bldng.ai, Steffan Phillip Thorvaldsen. Nå jakter det nye proptech-selskapet flere medeiere.

Publisert

Telenor Bedrift skiller ut sin avdeling for smarte bygg i et eget, heleid datterselskap. Målsetningen med nyetableringen Bldng.ai er å bli størst på eiendomsinnsikt i Norden.

– Eiendomsbransjen trenger et moderniseringsløft, og vår løsning kan bidra til arealeffektivisering og lavere driftskostnader. I tillegg kan vi hjelpe bedrifter å skape et bedre arbeidsmiljø og redusere klimabelastningen fra eiendomsporteføljen, sier Ove Fredheim, leder for Telenor Group Holdings som formelt blir stående som eier av det nye selskapet.

Sensorteknologi

Plattformen til Bldng.ai henter data fra alskens kilder, for å gi byggeiere og leietakere innsikt i hvordan et bygg faktisk brukes. Smartteknologien holder blant annet oversikt over hvor mange som er på jobb, i hvilken del av bygget de befinner seg, hvilke rom som er i bruk, samt byggets luftkvalitet.

Det nye selskapet, som fra start har 10 ansatte, skal ledes av Steffan Phillip Thorvaldsen. Han har frem til nå vært ansvarlig for smarte bygg i Telenor.

– Noen ganger tenker jeg at det hadde vært lettere å bygge noe fra grunnen av. Det er vanskelig å drive med noe helt nytt inne i en stor operasjon som Telenor, hvor mobil og sikkerhet er kjernen. Du blir en bitte liten del i en organisasjon som har fokus på noe helt annet. For å lykkes, var det helt nødvendig å skille ut satsingen, sier han.

Prosessen har foregått siden i fjor høst.

– Vi kom til et punkt der vi så at vi har gjort mye bra - men for å virkelig trøkke til, måtte vi tenke annerledes. Vi måtte ut av kvartalsregimet, for det gjør det vanskelig å skape rammebetingelsene for å skape noe nytt, mener Thorvaldsen, men understreker at godene ved å være en del av et større konsern også har vært mange.

Det er ikke satt noen frist for når målsetningen om å være størst i Norden skal være nådd. I første omgang skal selskapet konsentrere seg om å bygge selskap i hjemmemarkedet.

Hardware - et nødvendig onde

Det norske proptech-miljøet er i rivende utvikling, og en rekke aktører har gjort seg bemerket på området Bldng.ai nå vil slå seg opp i. Deriblant finner vi selskaper som Smart Plants og Disruptive Technologies.

Thorvaldsen beskriver konkurransesituasjonen som tøff, men påpeker at de entrer markedet med en allerede solid kundeportefølje. Flere store konsern benytter allerede teknologien, deriblant hovedkontoret til DNB i Bjørvika i Oslo.

Dessuten er Bldng.ai åpen for partnerskap, særlig innen maskinvare.

– Vårt ønske er å være veldig god på plattform. Hardware er et nødvendig onde, kan du si. Vår målsetning er å koble opp innsikten, uansett hvilken kilde det kommer fra. Vi vil være hardware-agnostisk, og være best på plattform og tjenester.

Jakter medeiere

Pengene har fulgt etter de stadig flere teknologitunge selskapene i eiendomsbransjen. En god blanding av venturekapital og industriell kapital har blitt sluset inn i slike selskaper.

Nå inviterer Telenor industrielle partnere inn på eiersiden i Bldng.ai, for å sikre vekst. Det er ikke avklart hvordan dette skal skje, men etter hva Shifter forstår er Telenor og Bldng.ai åpne for ulike løsninger, inkludert utstedelse av nye aksjer og salg av aksjer. Ønsket eierfordeling er heller ikke definert.

– Det kommer an på hvem vi finner, sier Thorvaldsen.

Det er ifølge han ikke iverksatt formelle prosesser for å få inn nye eiere ennå.

Vekststrategien

Thorvaldsen ser for seg at selskapet skal vokse langs flere linjer, inkludert «en konstellasjon med mulige samarbeidspartnere og industrielle aktører».

Et eksempel på partnerskapsstrategien, er en avtale om levering av data til selskapet Datec og produktet CleanPilot, som brukes til optimalisering av rengjøringstjenester.

– Det er også stor etterspørsel i markedet, så vi må levere og skalere, så vi får til en organisk vekst.

– Hva med oppkjøp?

– Oppkjøp er ikke en del av planen nå. Men det er jo ikke et ukjent tema for Telenor Group Holdnings.

Bldng.ai blir formelt skilt ut fra Telenor og etablert som eget AS 1. april.

Powered by Labrador CMS