Drikkekultur

Techbedrift tar grep: –  Den kuleste sjefen er ikke han som blir fullest

Gründer Andreas Øwre har jobbet i teknologibransjen i 30 år. Han forteller om en kultur med mye alkohol, men i fjor gjorde selskapet hans en endring. 

Endringer: Andreas Øwre (fra venstre), Ronja Jacobsson og Malin Ekaas Arntzen i Techpros har erstattet lønningspils med lønningsaktiviteter., som for eksempel en felles skitur for alle ansatte.
Publisert Sist oppdatert

Dette er sak nummer ti i Shifters serie om drikkekultur. Se alle sakene

– Da jeg våknet etter sommerfesten for tre år siden måtte jeg ringe til et par kollegaer i ledergruppen for å forsikre meg om at det ikke hadde tatt helt av, sier Andreas Øwre, gründer og daglig leder i selskapet Techpros. 

– Problemet med alkohol og festlige lag er at noen får overtenning - jeg er dessverre en slik person, og da må jeg rett og slett klare å sette noen begrensninger på meg selv. Angsten og redselen for å ha oppført seg upassende er svært ubehagelig, selv om du får beskjed om at det ikke er noe å bekymre seg over, sier Øwre. 

Han har jobbet i teknologibransjen siden midten av 90-tallet og har også vært leder for Firi-gründer Thuc Hoang da han jobbet som konsulent for Techpros. 

Hoang fortalte nylig i Shifter at han mener alkohol er en tidstyv

Kontroll og tilstedeværelse 

– Min konklusjon er at den kuleste sjefen i et selskap er ikke han som blir fullest, men den som klarer å ha kontroll samtidig som man er tilstede. At jeg er tøff nok til å gå hjem når jeg har planlagt det, er også noe jeg har satt som et viktig mål. Så nå er det siste toget hjem til Son er mitt absolutte «rosignal», sier Øwre. 

FHI-tall viser at ledere er mer utsatt for risikofylt drikkemønster. Samtidig har ledelsen det overordnede ansvaret for å skape en god drikkekultur for alle. 

Fra lønningspils til lønningsaktivitet 

De siste par årene har Øwre jobbet med å få til en endring - både personlig og for bedriften. 

Når det gjelder endringer i drikkekulturen i bedriften, gjennomførte ledelsen en helt konkret endring i fjor. Det kom som et resultat av innspill fra ansatte.  

– Vi fikk innspill på at lønningspils opplevdes ekskluderende for noen. At det ble grupperinger mellom de som drakk og de som ikke drakk. Nå har vi valgt å kalle det for lønningsaktiviteter i stedet. Hver gang gjør vi ulike aktiviteter som for eksempel dart, minigolf eller quiz, forklarer Øwre. 

– Det betyr ikke at det ikke drikkes alkohol på disse arrangementene, men hovedfokus er på aktivitetene, sier Øwre. 

Som leder har han opplevd å ha ansvar for ansatte som har tråkket over grenser i sosiale settinger der alkohol har vært involvert. 

Målet hans er at det skal være en trygg og inkluderende kultur i bedriften, også i de settingene der det drikkes alkohol. 

– Drikkepress er ikke positivt om man skal bygge en god firmakultur. Vi har også endret hvordan vi tenker rundt alkohol og fagdager. Nå blir det aldri servert alkohol på fagdager lenger, sier Øwre. 

Mer aktivit, mindre alkohol: Snart kan det bli felles skitur for de ansatte hos Techpros, forteller kommersiell Malin Ekaas Arntzen.

Vil forebygge «turn-over»

Det har vært en samlet ledergruppe i Techpros som har jobbet med å endre drikkekulturen. 

Kommersiell leder Malin Ekaas Arntzen trekker frem endringsledelse som et nøkkelord. 

– Å være god på endringsledelse er veldig viktig, og det gjelder for alt i bedriften - også kulturen. En kultur i et selskap er noe man må jobbe kontinuerlig med, sier Arntzen. 

Hun mener en god og inkluderende kultur i en bedrift vil synes på bunnlinjen. 

– Når vi prøver å se alle, lytte til alle - og sørge for at alle har det bra, så blir det lavere «turn-over», sier Arntzen. 

I første kvartal i 2024 har bedriften særlig fokus på delingskultur, og her jobber de med det faglige, personlige og det sosiale. 

– Å bygge gode relasjoner og bli bedre kjent med hverandre er med på å skape trygghet og tillit. Gjennom denne tilliten blir vi kjent med hverandres verdier og holdninger - og det blir lettere å bygge opp en delingskultur når det kommer til kompetanse, sier Arntzen. 

Ansatte sa de ikke ville være med

Endrer kulturen: Ronja Jacobsson er HR-koordinator i Techpros. Hun fikk telefoner fra ansatte som ikke ville være med på arrangementer grunnet alkohol.

HR-koordinator Ronja Jacobsson tror selskapet som arbeidsplass er mer inkluderende enn før. 

– Jeg har blitt kontaktet av ansatte som har valgt å ikke være med på sosiale arrangementer, fordi de ansatte tror det går ut på drikking. Det har det ikke vært, men inntrykket har vært det. De har følt at det er blitt forventet at man skal drikke. Nå fokuserer vi på at det skal være rom for alle - uansett hva du drikker, sier Jacobsson. 

Det er bare noen måneder siden selskapet endret «lønningspils» til «lønningaktivitet», men erfaringene så langt er gode. 

– En fredag leide vi en hel padelhall og var der og spilte. Da var vi i fysisk aktivitet og det var ikke fokus på å sitte og drikke masse pils. Øl var tilgjengelig, men det var svært få av oss som drakk noe, sier Jacobsson. 

Hun forteller at bedriften har et mangfold blant sine ansatte og alltid har tilbudt alkoholfrie alternativer på arrangementer, men at man er blitt bevisst på å tone ned alkoholdrikking det siste året. 

– Vi blir nok aldri et avholdsselskap. Det handler om å finne balansen. 

 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.