verdsettelse

Tech-krasjet på børsene slår ut i lavere verdsettelser for startups

Investorene spør seg om fallet på børsene er en korreksjon eller en boble som sprekker.

En mann feirer med champagne at Coinbase gikk på børs i 2021. Siden debuten har verdien falt med 50 prosent.
Publisert Sist oppdatert

Børsene i hele verden har vært urolige den siste tiden. Etter kraftig verdistigning på mange av tech-selskapene etter pandemiutbruddet, har de siste månedene vært preget av betydelig nedgang for børsnoterte selskaper med store deler av inntektene langt frem i tid.

De siste dagene har fallet for tech-aksjer tiltatt, og den såkalte frykt-indeksen var nær 40 denne uken. Det er det høyeste nivået siden krasjet i mars 2020. Frykt-indeksen har siden tidligere denne uken falt noe tilbake, og ligger onsdag på 28, som betyr at mange i markedet fortsatt venter store svingninger.

Investoren Cathie Wood er blitt et av symbolene på oppgangen i tech-selskaper de siste årene, gjennom det børsnoterte fondet ARK Innovation med 100 milliarder i forvaltningskapital. Fondets største posisjoner er Tesla, Teladoc Health, Roku og Coinbase. Etter noen svært gode år har verdien på fondet falt med 50 prosent siden februar 2021.

Til Financial Times sier Wood at innovasjon er på salg for tiden.

På Oslo Børs er det særlig selskaper som Kahoot og Pexip som har fått kjenne på investorenes avsmak på teknologiaksjer med rød bunnlinje.

Rentehevingene kommer fort og hardt

Den vanligste forklaringen er at pandemien medførte lange køer i frakten av varer. Det ga prisstigning som etter hvert skapte frykt for at prisveksten skulle komme ut av kontroll - noe som tvinger sentralbankene til å sette opp rentene.

Det siste året har ETFen ARK Innovation blitt halvert i verdi.

Etter hvert økte også prisen på råvarer og energi, og i USA har lønnsveksten gått betraktelig opp i et stramt arbeidsmarked, som igjen bidrar til høyere prisvekst.

Også Norge er rammet av de økende prisene. I sin siste dagsrapport spår DNB nå seks rentehevinger på rappen fra Norges Bank.

Sprer seg til tidligfase

Nå er det tegn til at uroen har spredd seg til venture-investorene som nylig har lagt bak seg et rekordartet investeringsår.

– Dette føles veldig likt som det som skjedde på begynnelsen av pandemien, hvor vi fikk et sjokk i systemet. Og alle sa at de ikke visste hva dette sjokket egentlig innebærer, men la oss sette ned farten litt.

Det sier QED-partner Frank Rotman til Pitchbook.

Ifølge investoren merkes den ferske «pausen» best i de litt modnere rundene for ikke-noterte selskaper. Men han venter at effekten vil spre seg til tidligere-fase selskaper etter hvert, men at dette kan ta litt tid.

Pitchbook skriver at det ikke var uvanlig for bare få uker siden at venture-investorer kunne verdsette modnere programvareselskaper til opp mot 50 ganger årlig omsetning.

Nå er det flere kilder som antyder overfor Pitchbook en betydelig nedgang fra det nivået. En anonym kilde peker på flere avlyste runder.