Lars Dysterud Hansen (til venstre) og Simon Uldèn startet Switchr i 2019. Målet var å demokratisere en hurtigvoksende bransje. Sistnevnte jobber ikke lenger i selskapet, men er fremdeles aksjonær.

Switchr sikret investering i svensk sol etter ny emisjon

På en drøy uke etter lansering av ny solpark, har Switchr-brukerne investert nesten 100.000 kroner i svensk sol.

Publisert

Switchr lar «folk flest» investere i storskala solenergi, og selskapet lanserte i 2019 plattformens første solpark i Italia. Allerede da lå det i planene å ta det nye konseptet «hjem» og nylig åpnet Switchr sin første solpark i Sverige, nærmere bestemt i Falkenberg, et tettsted langs svenskekysten mellom Malmö og Gøteborg.

Parken har en kapasitet på 1,2 MWP og en forventet produksjon på 1.350.000 kWh per år. Oversatt, forklarer Switchr, tilsvarer tallene et årlig energibruk for cirka 630 svenske leiligheter, ifølge svenske SCBs energiforbrukertype «mindre leiligheter».

– Det er en glede å lansere solparken vår i Sverige, spesielt fordi vi har et så stort antall svenske «Switchere», sier Lars Dysterud Hansen, gründer og daglig leder.

Han står også bak solarselskapet Aega. Dysterud Hansen startet Switchr sammen med Simon Uldén i 2019. Duoen ble først kjent på jordomseiling syv år tidligere.

– Veldig fornøyde

Privatpersoner kan via plattformen investere i ett eller flere solpaneler og få en årlig forventet avkasting på fire til seks prosent. Switchr har i dag over 2500 registerte brukere om bord, rapporterer selskapets CMO Christian Bråtebekken.

– Vi er veldig fornøyde med lanseringen i Sverige, sier han og forteller at brukerne i skrivende stund allerede har investert totalt 9000 euro i den nye solparken.

Det tilsvarer i overkant av 90.000 norske kroner - og totalt 36 paneler av solparkens totalt 2727 paneler. Verdien av hvert panel er følgende cirka 250 euro.

Viktigere enn penger

Selskapet kjører nå lokal markedsføring i Sverige, men Bråtebekken mener uansett svensker i mye større grad enn nordmenn, er veldig bevisste i ulike bærekraftsvalg.

– Vi ser en voksende trend i Norge, men i Svergie er det mye mer allment, sier han.

Bråtebekken forklarer videre at renten på investeringer i den svenske solparken er noe lavere enn i Italia. Det skyldes en rekke faktorer, blant annet at det naturlig nok er bedre solforhold i Sør-Europa enn i Sverige.

Likevel later brukerne nå til å være mer interessert i den svenske solparken.

– Det betyr at det ikke er pengene i seg selv som er viktig for brukerne våre, men heller det å kunne påvirke hvordan strøm faktisk produseres, sier Bråtebekken.

– Det er hyggelig og bekrefter forretningsideen vår, legger han til.

Hentet 10 millioner kroner

Switchr hentet etter sommeren ti millioner kroner til finansiering av solparken i Falkenberg, i tillegg til sikring av nye solparker, forteller Dysterud Hansen.

Kun eksisterende eiere bidro i denne runden, og topp tre største aksjonærer i selskapet stasjonert i Kongsvinger, er gründeren via Mypower AS, Geir Upsaker via U-Invest AS og svenske Junbay AB.

I Switchr-styret sitter blant andre Norwegian-gründer Bjørn Kjos og House of Math-gründer Vibeke Fængsrud.